Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Tulivuori-ilmiöt

Tulivuori-ilmiöt ovat harvinaisia, tuliperäisistä purkauksista aiheutuvia ilmakehän ilmiöitä. Tulivuori-ilmiöitä ovat tulivuoriruskot ja Bishopin renkaat.

Tulivuoriruskolla tarkoitetaan hyvin intensiivisiä, tuliperäisen tuhkan aiheuttamia ruskoja. Bishopin rengas on auringon ympärillä näkyvä, hyvin suurikokoinen kehän kaltainen ilmiö. Bishopin renkaan voivat aiheuttaa mitkä tahansa hyvin pienet aerosolit. Bishopin renkaita aiheuttavien aerosolien koko on noin yhden mikrometrin luokkaa. Tuliperäisen tuhkan lisäksi myös hyvin hienojakoinen savu tai pöly voivat myös aiheuttaa Bishopin renkaan.

Suurissa tulivuorenpurkauksissa ilmakehään kulkeutuu suuria määriä tuliperäistä tuhkaa ja muita aerosoleja. Tämä hyvin hienojakoinen tuhka voi ilmavirtausten mukana kulkeutua koko maailman ympäri. Tällöin tuliperäistä tuhkaa ja aerosoleja voi kulkeutua Suomeenkin asti! Näin tapahtui esimerkiksi vuosina 1991-1992, jolloin Filippiineillä purkautuneen Pinatubon purkauksen tuhka levisi ympäri Maapalloa ja Suomessakin havaittiin tämän tuhkan aiheuttamia, hyvin intensiivisiä ruskoja sekä Bishopin renkaita.

 

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi