Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Mustat lasit 1/98 - Havainnot toukokuulta - 1.-10.5.

1.4. - 10.4. | 11.4. - 20.4. | 21.4. - 30.4. | 1.5. - 10.5. | 11.5. - 20.5. | 21.5. - 31.5.

Havainnot toukokuulta – 1.-10.5.

1. toukokuuta
Penttisellä aamupäivän rengas. Uusitalo havaitsee Oulussa 22° renkaan ja Korhonen ylläsivuavan sen lisänä. Kovala aloittaa uransa toisen havaintokuukauden 22° renkaalla ja sivuauringoilla. Samat halot ylläsivuavalla lisättynä Moilasella Suomussalmella. Aikioniemellä aamulla rengas, sivuauringot ja 22° sivuavat kaaret sekä horisonttirengasta kakskakkosen sisällä. Iltapäivällä rengas ja 46° ylläsivuava. Palojärvellä renkaan, sivuaurinkojen ja sivuavien lisäksi horisonttirengas. Heleniuksella päivän saalis jää renkaaseen, ylläsivuavaan ja sivuaurinkoihin. Öhmanin havainto renkaasta on tehty Äänekoskella.

2. toukokuuta
Päivä olisi ollut ilman Moilasen 22 rengasta täysin haloton.

3. toukokuuta
Aikioniemi ja Helenius havaitsee rengasta ja ylläsivuavaa. Kolmisen tuntia myöhemmin Aikiniemellä renkaan seurana on zyk. Palojärvellä rengasta ja sivuaurinko. Korhosella 22° rengas ja se olikin ainoa havainto Koillismaan ulkopuolella.

4. toukokuuta
Vain Koillismaalla haloja. Palojärvellä rengas ja nätti ylläsivuava. Helenius havaitsee Multihalon poikasta iltasella, näytelmä koostuu renkaasta, pilarista, sivuauringosta, ylläsivuavasta, zykistä ja 46° ylläsivuavasta.

Sama multihalo kurittaa myös Aikioniemen poikaa. 22° renkaan, pilarin, sivuauringon ja zykin seuraan ilmaantuu 46° ylläsivuava oikealle sivustalle aikaisemmin upean 22° ylläsivuavan muodostaneen pilvialueen siirtyessä sopivaan paikkaan. Mutta ei päivän saalis päättynyt tähän, kymmenen maissa illalla matalalla olevan auringon yllä näkyvät pilari ja ylläsivuavan seuraan ilmaantui kohtalaisen harvinainen halomuoto: yläkupera Parryn kaari. “Pitkään jatkunut multihalo poiki taivaalle 22° yllän päälle yläkuperan Parryn. Parry näkyi ajoittain, välillä se lähes katosi ja välillä se taas näkyi hyvin.” kertoo mies. Tämän V:n muotoisen Yläkuperan Parrynhan voi nähdä vain kun aurinko on matalalla alle kymmenessä asteessa. Muodon mysteereihin kuuluu sen käsittämättömän vähäiset havainnot Suomesta, sen pitäisi olla yleisempi mutta havaintoja ei vaan tahdo irrota. Simo on sen havainnut nyt kahdesti ja taitaa melkeinpä johtaa tilastoa Suomen osalta.

5. toukokuuta
Iltapilari Penttisellä. Korhosella, Öhmanilla ja Moilasella sivuaurinko.

6. toukokuuta
Korhosella Oulunsalossa sekä Uusitalolla ja Kovalalla 22° rengas. Korhosella Oulussa myös sivuaurinko. Öhmanilla illalla pilari ja sivuauringot. Penttisellä länsirannikolla sivuaurinko, rengas ja pilari. Helenius Kemijärvellä kirjaa renkaan ja pilarin sivuaurinkojen puristuksessa. Palojärvi tyytyy pilariin. 

7. toukokuuta
Surkea halopäivä. Penttisellä pätkä rengasta. Korhosella, Öhmanilla ja Moilasella sivuaurinko Oulun kaupungin yllä.

8. toukokuuta
Moilasen 22° rengas ja sivuaurinko Vaalassa pelastaa koko päivän Pohjois-Suomen puolesta.

9. toukokuuta
Korhosella rengas ja sivuauringot. Öhmanin rämpiminen tässä renkaan ja sivuaurinkojen tapauksessa on toisaalla tässä lehdessä kerrottu tarkemmin. Mustat lasit ovat vahingoniloisia. Kokonainen 22° rengas Penttisellä. Kyseinen halo myös Moilasen koko havainto Vaalassa. Surkean lyhyt pilari katkaisee pitkän (peräti neljä päivää!) halottoman jakson Aikioniemen havainnoissa. 

Penttisen ja Öhmanin piirrokset verkkoversion Extra-sivulla.

10. toukokuuta
Uusitalon Pauliinalla Kempeleessä ja Kovalalla Saarijärven kauniissa maisemissa 22° rengas. Sama halo pääsee niin Korhosen ja Öhmanin lomakkeille kuten myös Moilasen, jolla edellisistä poiketen tekee havainnon Vaalassa. Kakskakkonen, pilari ja sivuaurinko Aikioniemen saaliina. Palojärvellä yksinäinen sivuaurinko.

RSS Taivaanvahti