Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Erikoisprojektit ja muut ilmiöt

Edellinen luku | Seuraava luku | <link harrastus jaostot ilmakehan-optiset-ilmiot havaitseminen havainto-ohjeita-ja-oppaita yopilviopas.html>Etusivu | Sisällysluettelo


Erikoisprojektit

Tutkijoiden piirissä ollaan kiinnostuneita harrastajien työpanoksesta ja sen vuoksi aika ajoin saattaa havaitsijoille tarjoutua mahdollisuus johonkin tutkimusprojektiin osallistumiseen. Tällaisia saattavat olla esim. erilaiset kuvausprojektit. Tietoa valmisteilla olevista tutkimushankkeista saadaan jaoston kautta. Kullekin projektille annetaan erilliset ohjeet.

Valoilmiöjaosto on aikoinaan osallistunut PMSE- ja NLC-projekteihin, joissa yöpilviä on kuvattu samanaikaisesti eri paikkakunnilla luotainrakettien laukaisuaikaan.


Muut ilmiöt

Yöpilvihavaintojen yhteydessä kannattaa pitää silmänsä auki myös muiden yöllisten ilmiöiden varalta. Loppukesästä voidaan havaita revontulia yhtaikaisesti yöpilvien kanssa. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota yöpilvien käyttäytymiseen revontulien ilmestyttyä.

Yöpilvihavaitsija voi mahdollisesti nähdä raketti-ilmiöitä. Näiden havaitsemista on Tekokuut ja raketti-ilmiöt -jaosto julkaissut oman havainto-ohjeen. Myös esim. tekokuita tai muuttuvia tähtiä voidaan havaita yöpilvimerkintöjen välissä. Sen sijaan jatkuvaa tarkkailua vaativien kohteiden, kuten tähdenlentojen havaitseminen luonnistuu huonosti yöpilvihavaintojen yhteydessä. Tosin negatiivinen havainto on mahdollista tehdä.

Edellinen luku | Seuraava luku | <link harrastus jaostot ilmakehan-optiset-ilmiot havaitseminen havainto-ohjeita-ja-oppaita yopilviopas.html>Etusivu | Sisällysluettelo

 

RSS Taivaanvahti