Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Mustat lasit 1/98 - Havainnot huhtikuulta - 11.-20.4.

1.4. - 10.4. | 11.4. - 20.4. | 21.4. - 30.4. | 1.5. - 10.5. | 11.5. - 20.5. | 21.5. - 31.5.

Havainnot huhtikuulta – 11.-20.4.

11. huhtikuuta
Aikioniemellä päivällä 22° ja 46° rengas (ja 46° ylläsivuava?), kahdelta 22° rengas ylläsivuavalla sekä 46° ylläsivuavalla sekä illemmalla rengas ja sivuaurinko. Korhosella myös illansuussa rengas, sivuaurinko ja ylläsivuava. Öhmanilla pitkin iltapäivää ja iltaa rengasta, sivuaurinkoja ja pilaria. Palojärvellä päivällä 22° rengas ja ylläsivuava kirkastumana, myöhemmin renkaan lisänä sivuaurinko ja illalla korkea pilari.

Yö 11/12. huhtikuuta
Aikioniemellä kasvavan Kuun kapealla sirpillä pilari puolelta öin.

12. huhtikuuta
Korhosella Oulangan kansallispuiston maisemissa yksinäinen zyk iltapäivällä. Penttisellä orvonpuoleinen sivuaurinko. Moilasella orvon sivuauringon seurana 22° rengasta jollaisen myös Suvi Syrjä havaitsi. Öhmanilla sivuauringot ja myöhemmin rengas. Aikioniemellä iltakahdeksalta perinteinen neljän perusmuodon jengi. Helenius vierailee maalikylässä Rovaniemellä ja näkee siellä renkaan pätkän sivuauringolla. Palojärvellä aurinko paistaa pilviverhon raosta synnyttäen renkaan, pilarin ja ylläsivuavan.

Yö 12/13. huhtikuuta
Aikioniemi jatkaa Kuun haloja vielä toisellakin yöllä. Saalina 22° renkaan pätkä ylläsivuavalla. Projektin vähäisten yöhalojen saaliinjaolle pääsee myös Palojärvi 22° renkaalla. Nämä keväiset projektit eivät oikein suosi meitä pohjoissuomalaisia havaitsijoita vaaleiden öiden johdosta.

13. huhtikuuta
Soutukorva nappaa Suomineidon kainalossa 22° renkaan. Aamupäivällä rengasta Aikioniemellä ja iltapäivällä ylläsivuavalla paremmaksi. Palojärvellä pelkkä rengas.

14. huhtikuuta
Sekä Korhosella että Öhmanilla 22° rengas. Seitsemältä illalla orpo ylläsivuava Aikioniemen lomakkeelle.

15. huhtikuuta
Penttisellä aamulla rengas ja sivuaurinko ja samoin Suvilla aamulla rengas, sivuauringot ja zyk, jättäen siten muun Oulun jengin tyhjin kourin taivasta tuijottamaan. Iltapäivällä Penttisellä vielä pilari. Viideltä Aikioniemellä sivuauringot 22° renkaan pätkien kera kruunattuna pitkällä zykillä. Hiukan myöhemmin pilari. Palojärvellä samoihin aikoihin näkyy ensin sivuaurinko, sitten zyk ja vielä sen jälkeen 22° ylläsivuava. Illemmalla hänellä sivuauringot ja pilari.

Palojärven piirros verkkoversion Extra-sivulla.

16. huhtikuuta
Sankelolla aamulla rengas ylläsivuavalla jollainen oli myös Moilasen saalis. Syrjä tekee saman havainnon Oulussa. Korhosella on kuitenkin aamupäivällä rengas, sivuauringot, ylläsivuavat ja lyhyt halonpätkä zykin suunnalla, pätkän lyhyys puoltaa enemmänkin zykkiä kuin 46° ylläsivuavaa mutta oikeastaan pitäisi tässä epäillä että molemmat ovat aiheuttamassa kyseistä kirkastumaa. Tätä tulkintaa puoltaa myös se että Öhman havainto on samanlainen kuin Jarkon mutta Teemulla on myös pitkähkön 46° ylläsivuavan ja selvä zyk. Penttisellä samat lisättynä sivuauringolla. Heleniuksella Kemijärvellä rengasta ja ylläsivuavaa. Pilvenraoista Aikioniemi poimi neljältä iltapäivällä 22 renkaan, sivuauringon, upean horisonttirenkaan ja aukon siirryttyä hieman 46 ylläsivuavan ja zykin, josta mies toteaa: “Häikäisevä zyk. Kirkkain zyk minkä olen koskaan nähnyt!”, ja Mustat lasit kadehtii havaintoa.

17. huhtikuuta
Aamu kakskakkonen Penttisellä jolla illalla vielä sivuaurinko. Aikioniemellä jo aamulla 22° rengas ja sivuaurinko jollainen rastitus löytyy myös Palojärven lomakkeelta.

18. huhtikuuta
Penttisellä aamuvarhaisella rengas. Sankelolla pilari. Aikioniemen ja Savukosken meno jatkuu. Neljältä 22° rengas, ylläsivuava ja luultavasti 46° rengas sekä 46° ylläsivuava zykin seurana. Heleniuksen saalis on vastaavanlainen paitsi että pilari häneltä uupuu. Palojärven piirroksessa kello seitsemältä illalla lukee yksinkertaisesti: “upea näytelmä”. Piirroksessa näkyy komeat sivuavat ja 46° ylläsivuava irti zykistä. Lähes samanlainen lasti oli saapunut Oulun seudulle sillä Korhosella ja Öhmanilla 22° rengas, sivuauringot, ylläsivuava, zyk, 46° ylläsivuava ja horisonttirengasta ja myöhemmin pilari. Moilasen saalis uupuu 46° halojen verran edellisten herrojen saldosta. Myöhemmin vielä matalalla auringolla rengas, pilari, sivuaurinko ja ylläsivuava.

Aikioniemen piirros verkkoversion Extra-sivulla.

19. huhtikuuta
Penttisen saaliina pilari. Yksinäinen zyk jää Aikioniemen saaliiksi tältä päivältä ja samasta kidetyypistä syntyi myös Öhmanin, niin ikään yksinäinen sivuaurinko. Palojärvellä on paras onni ollessaan Pelkosenniemellä hiukan ennen puoltapäivää jolloin taivaalla 22° rengas, molemmat sivuavat, sivuauringot, zykki ja 46° ylläsivuava.

20. huhtikuuta
Soutukorvalta ilmoitus 22° renkaasta. Aikioniemellä ja Heleniuksella pilari illalla. Siinä oli päivän saalis niputettuna. Eräs huonoimmista halopäivistä.

RSS Taivaanvahti