Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Havaitseminen

Ilmakehän valoilmiöiden havaitsemisesta

Ilmakehän ilmiöiden havaitseminen on helppoa! Alkuun riittää mainiosti pieni pokkarikamera ja muistivihko. Hieman pidemmälle ehtineet harrastajat saattavat päätyä sijoittamaan muutaman satasen järjestelmäkameraan ja muihin valokuvausvälineisiin.

Edistyneemmät harrastajat saattavat löytää itsensä puuhailemasta halokuvien pinoamisen parissa tai sitten he saattavat päätyä valaisemaan itse omia halonäytelmiään keinovalolla tammikuisessa jääsumukelissä!

Havaitsemansa ilmiöt on hyvä dokumentoida valokuvin (jos mahdollista) ja pienellä sanallisella havaintokertomuksella. Tietysti on mahdollista havaita ihan vain omaksi ilokseen, mutta kaikkein eniten havainnoista on iloa ja hyötyä kun ne jakaa edelleen muille harrastajille. Tänä päivänä kaikkein kätevin tapa havaintojen jakamiseen on Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmä.

Ilmakehäryhmän havainto-ohjelma

Ilmakehäryhmän havainto-ohjelma on nykyään täysin yhdenmukainen Taivaanvahdin havainto-ohjelman kanssa. Havaintoja ryhmän piirissä voi siis tehdä kaikista niistä ilmiöistä, jotka ovat mukana Taivaanvahdin havainto-ohjelmassa. Perinteisesti seuraavat ilmiöt ovat olleet kaikkein keskeisimpiä ilmakehäryhmän havainto-ohjelmassa:

a) halot
b) valaisevat yöpilvet
c) sateenkaaret
d) siitepölykehät
e) helmiäispilvet

Ryhmälle voi lisäksi Taivaanvahdin kautta lähettää havaintoja näyttävistä kehistä, väripilvistä, kangastuksista, sumuilmiöistä sekä hämäräilmiöistä. Myös havainnot kaikenlaisista harvinaisista ja poikkeuksellisista ilmiöistä kuten tulivuoriruskoista tai Bishopin renkaista ovat erittäin tervetulleita!

RSS Taivaanvahti