Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Kuvia haloilmiöistä

11.1.1999 Etelänapa

Upea halonäytelmä Etelänavalla 11.1.1999 klo 2.42 (NZST). Kuva Jarmo Moilanen.

21.4.1994 Siuntio

21.4.-94 Siuntiossa. Kuva Jukka Ruoskanen. Tämä upea näytelmä havaittiin laajalla alueella Etelä -ja Keski-Suomessa. Näytelmässä valokuvattiin ensimmäisen kerran erittäin harvinaiset 24 asteen sivuavat kaaret, jotka esiintyvät n. 24 asteen päässä auringon yläpuolella n. klo 11:n ja 13:n suunnassa. Taivaalla oli parhaillaan yhtä aikaa jopa kaksikymmentä halomuotoa, lukumäärä, johon on toistaiseksi ylletty vain Etelämantereen parhaissa koko taivaan näytelmissä.

6.5.1993 Joensuu

6.5.-93 Joensuun hieno pyramidihalonäytelmä. Kuvat Marko Riikonen. Erikoisista pyramidin muotoisista jääkiteistä aiheutuvien harvinaisten aurinkokeskisten renkaiden näytelmiä havaitaan muutamia vuodessa. Tässä näytelmässä nuo normaalisti varsin himmeät ja diffuusit halot olivat poikkeuksellisen kirkkaita ja hyvin kehittyneitä. Näytelmän maksimin aikaan taivaalla oli yhteensä 7 aurinkokeskistä rengasta tavanomaiset 22 ja 46 asteen renkaat mukaanlukien. Renkaiden yhteydessä näkyvät kirkastumat ovat merkkejä ns. pyramidirenkaita sivuavista kaarista, jotka syntyvät, kun kide ei enää ole täysin satunnaisissa asennoissa vaan jokin tietty liikeasento on todennäköisempi kuin toinen.

8.4.1995 Helsinki

8.4.-95 Koko Etetä-Suomessa näkynyt näytelmä, jossa näyttäytyivät tasaisessa yläpilvikerroksessa harvinaiset 9 asteen sivuavat kaaret. Kuva Marko Riikonen.

1.4.1994 Puolanka

Jarmo Moilasen valokuvaamassa näytelmässä esiintyi tavanomaisten halomuotojen seurana erikoinen Parryn kaaren muoto, joka lienee kuitenkin liian himmeä näkyäkseen kuvaruudulla. Kyseinen kaari muistuttaa tavallista Parryn kaarta sijaiten kuvaa hallitsevan 22 asteen renkaan ylläsivuavan kaaren (U:n muotoinen värillinen kaari )päällä, mutta on sivuiltaan kaartunut alas normaalia Parryn kaarta enemmän.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi