Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtiretket

Järjestämme keväällä 2024 virtuaalisia sekä kasvokkain tapahtuvia tähtiretkiä! Virtuaaliretkille voit osallistua mistä päin Suomea (ja maapalloa) tahansa. Lähiretkillä tutustutaan tähtitaivaan lisäksi pimeässä luonnossa olemiseen ja sen herättämiin tuntemuksiin.

Hyppää tästä tähtiretkilistaan »

Milloin ihailit viimeksi tähtitaivasta ja hahmottelit tähtikuvioita tai etsit planeettoja? Tai oletko aina halunnut seikkailla pimeässä luonnossa, mutta et ole uskaltanut?

Jos haluat tutustua tähtitaivaan yksityiskohtiin asiantuntevan oppaan johdolla tai seikkailla pimeässä luonnossa, tule mukaan tähtiretkelle! Retkillä tutkitaan, mitä tähtiä ja tähtikuvioita taivaalla näkyy, ja mitkä ovat yötaivaan jännittävimmät kohteet juuri nyt. Voit myös kysyä sinua askarruttavia avaruuskysymyksiä tai vain kuunnella tähtitarinoita.

Ursa järjestää virtuaalisia tähtiretkiä Zoomin avulla suunnilleen joka toinen viikko klo 19–20. Voit liittyä mukaan koska tahansa tähtiretken ollessa käynnissä. Retkelle ei tarvitse ilmoittautua, ja mukaan mahtuu 300 henkeä.

Virtuaalisten tähtiretkien lisäksi järjestetään myös lähiretkiä eli mennään yhdessä oikeaan luontoon katselemaan tähtitaivasta Viikkiin tai Suomenlinnaan. Retket järjestetään yhteistyössä Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen ja Suomenlinnan kanssa.

Viikin retket lähtevät entisen Gardenian, nykyisen Coolhead Taproomin edestä eikä niille tarvitse ilmoittautua. Lähiretkille on oma lähiretkien infosivu, jonka kautta ilmoitetaan, jos retki on peruuntumassa huonon sään takia. Seinällä voi myös esittää toiveita retkille ja antaa palautetta. Sateella lähiretki on kokonaan peruttu, mutta pilvisellä säällä tehdään iltakävely pimeässä ja aistitaan pimeän luonnon tunnelmaa sekä tutkitaan omia tuntemuksia pimeän kokemisesta.

Suomenlinnan tähtiretkille ilmoittaudutaan Suomenlinnan sivuilla retkiviikon alussa (linkki tulossa). Sateella myös Suomenlinnan retki peruuntuu, mutta pilvisellä säällä järjestetään maailmankaikkeuskävely, jolla tutustutaan universumimme kehitykseen.

Kaikille retkille varusteiksi riittävät säänmukainen vaatetus – erityisesti Suomenlinnassa on kylmä! – ja seikkailumieli. Lisätietoja retkistä saat niiden vetäjältä Tuukka Perhoniemeltä (tuukka.perhoniemi@ursa.fi).

Opintokeskus Sivis tukee Ursan tähtiretkiä.

Kevät 2024: tulossa olevat retket