Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Mustat lasit 1/98 - Havainnot huhtikuulta - 1.-10.4.

1.4. - 10.4. | 11.4. - 20.4. | 21.4. - 30.4. | 1.5. - 10.5. | 11.5. - 20.5. | 21.5. - 31.5.

Havainnot huhtikuulta – 1.-10.4.

1. huhtikuuta
Oulun seudulla Moilanen ja Öhman havaitsevat 22° renkaan iltapäivällä. Koillismaalla päin tavaraa riitti laadukkaampaan näytelmään jo aamuvarhaisella. Savukoskella Helenius jäi samaan mitä Oulussa mutta Aikioniemi pisti yläpilvi- ja jääsumunäytelmien yhdistelmässä ala-auringon, sivuauringon ja 22° ylläsivuavien verran paremmaksi. Palojärvi kuitenkin sai ihailla Simon kaltaista saalista mutta myös horisonttirengasta ja pilaria jotka näkyivät maastoa vasten. Ja Korhosen päivän 22° havainnot ovat peräisin projekti-alueen ulkopuolelta Järvenpäästä ja Kouvolasta.

2. huhtikuuta
22° renkaita on koko projektialueella näkyvissä. Niin Penttisellä Kokkolassa kuin Moilasella, Sankelolla ja Teemulla Oulun seudulla. Muoniossa Soutukorvalla ja Heleniuksella Kemijärvellä. Teemun havaintolomakkeelle pääsi illalla myös yksinäinen sivuaurinko ja Aikioniemi ja Palojärvi kaappaavat lumikuurojen välissä 22° renkaan lisäksi 22° ylläsivuavan, sivuauringot ja zeniitinympäristön kaaren. Korhonen keräilee matkalla pohjoiseen renkaan lisäksi sivuauringon ja vielä illalla Oulussa auringonpilarin.

3. huhtikuuta
Oulun seudun ainoasta havainnosta vastaa aamuvirkku Sankelo, jolla 22° rengas ja sivuaurinko. Koillismaalla taivaalta havaitaan 22° rengasta kolmen havaitsijan voimin. Helenius raportoi renkaan lisänä 46 ylläsivuavan Kemijärvellä mutta jostain syystä piirros ja rastitus lomakkeella ovat ristiriidassa sillä piirroksessa on renkaan kera sivuaurinko ja ylläsivuava. Havaintokertomuksesta ei saa selvää mitä poronsarviuutetta miehet on sillä suunnalla Suomea oikein kyseisenä päivänä syöneet sillä Palojärvi tyytyy renkaan lisäksi ylläsivuavaan rasti ruutuun systeemissä mutta piirrokseen on löytänyt tiensä myös ilmiselvä 46° ylläsivuava? No, sattuuhan sitä. Aikioniemen havainto on päivän runsain sillä renkaan, ylläsivuavan ja sivuauringon lisänä taivaalla on zyk ja 46° rengas todennäköisesti päällekkäin 46° ylläsivuavan kanssa.

Kokkolan Penttinen korjaa päivän potin tuplaellipsillään. Savukoskella päättyy useiden mukavien näytelmien sarja. 22° renkaan ja ylläsivuavan lisäksi Aikioniemi ja Palojärvi raportoivat 46° ylläsivuavat, tosin Palojärven piirroksissa lienee jotain häikkää sillä piirroksessa ei ole mitään merkkiä 46° haloista joten olisiko 3. ja 4. päivän piirrokset/rastitukset menneet sekaisin? Heleniuksen havainnosta 46° halot puuttuvat mutta muuten havainto on samankaltainen vain myöhemmin tehty. Oulun seutu raapii pilareita Korhoselle ja Uusitalolle. Öhman näkee 22° renkaan Oulussa ja sivuauringot ja pilarin Moilasen kyydissä Pudasjärvellä, kuskina ollut Moilanen näkee myös sivuauringot mutta ohjaamisen vuoksi enempi havainnointi jää häneltä väliin.

Kokkolan Martti “ellipsikide” Penttisen havainto ellipseistä on varsin tyypillinen lyhytaikainen ellipsihalojen esiintymä. Pilvityypiksi hän epäilee Ac:tä mutta varustaa kommentin kysymysmerkillä. Pilvisyyden vaihtuessa kirkkaampaan ilmaantui ellipsi valkosipuliperunoita hämmentäessä: “Oli hyvin kylmä ilma. En ensin tajunnut, että se oli ellipsi, olin kai vielä entisestä pyörällä päästäni. Taas sähläystä. Kuvasin, ja älysin vielä katsoa polarisaatiota. Siitä en löytänyt jälkeäkään. Kesto isommalla ellipsillä oli hetkellinen, kun pieni tuikkasi väliin ja taas vaihtui toisen vuoro.” Hän kertoo havaintotilanteesta. Pystysäteiksi ylöspäin hän arvioi pienemmälle 2° ja isommalle 4°. Penttisen helmikuinen jääkidereplika ellipsinäytelmästä antoi todistetta loivien pyramidikiteiden osallisuudesta ellipsihaloihin. Nyt Mika Sillanpään viime aikoina esittämien, tietokonesimulaatioihin perustuvien, kommenttien perusteella ellipsikiteissä riittää ongelmia sillä vaikuttaa että näitä pyramidikiteiden loivia huippukulmia ei olisikaan vain yksi vaan useita. Onko joskus sitten löydettävissä selviä sääntöjä pyramidikulmille? Ken tietää...

5. huhtikuuta
Heikkohaloinen päivä Pohjois-Suomessa. Heleniuksella ja Aikioniemellä pilari sekä jälkimmäisen maininta aiemmin näkyneestä sivuauringosta. Aamulla Suomussalmella Moilasella 22° rengas jonka aamu-uninen Öhman missasi. Korhosella Oulussa ensin sivuauringot ja sitten ylläsivuava. Penttisellä 22° rengas ja siinä oli päivän koko anti.

Sankelo merkkaa pilarin ylös jo aamuvarhaisella samoin Penttinen aloittaa keräämällä päivän parasta antia 22° renkaan, pilarin, sivuaurinkojen ja ylläsivuavan muodossa. Aikioniemellä ja Heleniuksella edellisen päivän kaltainen pilarisaalis. Suomussalmella kyläilijät keräilevät laattamuotoja kun Moilasella ja Öhmanilla sivuauringot ja zykki. Korhonen näkee Oulussa myös sivuauringot sekä renkaan ja ylläsivuavan.

Penttisen piirros verkkoversion Extra-sivulla.

7. huhtikuuta
Päivän saalis jää täysin Savukosken vastuulle. Palojärvi havaitsee illalla 22° renkaan ja sivuauringon kun Aikioniemi keplottelee sen lisäksi lomakkeelle pilarin, horisonttirengasta, ylläsivuavan ja zykin jo aamulla “upeasta pilvilautasta” jossa paras vaihe menee ohi varsin nopeasti.

8. huhtikuuta
Ei paljoa tarjoa. Moilasella onneton pilari aamuisessa jääsumussa -14.5°C pakkasessa ja samanlainen ilmestys, niin ikään aamulla, Palojärvellä. Aikioniemellä yksinäinen zykki yläpilvissä iltapäivällä. Kerrottujen lisäksi sähköpostissa pyöri huhuja muistakin Oulun aamun jääsumun nähneistä (22° rengas ja sivuauringot?) mutta havaintoja ei ole saatu lomakkeille ja Mustien lasien toimitukseen asti. Kyseessä lienee korhostumiseksi määritelty tauti.

9. huhtikuuta
Oulun seudulla 22° rengasta Korhosella, Suvilla, Uusitalolla ja Öhmanilla sekä Moilasella jolla myös sivuaurinko. Savukoskella nautitaan jälleen parempaa materiaalia kun Palojärvellä renkaan ja sivuauringon ohella pilari ja ala-aurinko. Siis jääsumua liikenteessä ja samoin Aikioniemi saalistaa jääsumussa pilarin, ala-auringon,  sivuauringon ja horisonttirenkaan! Heleniuksen saalis Kemijärveltä rengas ja ylläsivuava.

10. huhtikuuta
Koko päivän ainoat halot, 22° rengas ja sivuauringot, nähdään länsirannikolla Penttisen toimesta. Muualla päivän saalis oli vakuuttava nolla.

RSS Taivaanvahti