Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Mustat lasit 1/98 - Etusivu

Mustat lasit

MUSTIEN LASIEN JULKAISIJA:
Tähtitieteellinen yhdistys Arktos ry

PÄÄTOIMITTAJA:
Jarmo Moilanen

AVUSTAJAT:
Teemu Öhman ja Jarkko Korhonen

19./20.3.1997

Kimmo Ryönänkosken havainto kuulla näkyneestä halonäytelmästä 19/20. maaliskuuta 1997 Pattijoella, Raahen lähellä. Tämä piirros mukailee Kimmon alkuperäistä havaintopiirrosta koska valitettavasti Mustat lasit ei onnistunut skannaamaan alkuperäistä A4 koosta johtuen.

SISÄLLYSLUETTELO

 

ESIPUHEITA 2
Paljonko näkyi? HAVAINTOMÄÄRÄT HUHTI- JA TOUKOKUULTA 1997 3
Pikasilmäys kevääseen: HUHTI- JA TOUKOKUUN KOODAUSTAULUKOT 4
KOODAUSTAULUKKOJEN SELITYKSET 6
HUHTIKUUN 1997 HAVAINNOT 7
TOUKOKUUN 1997 HAVAINNOT 19
Ikuinen riesa halohavaitsijalle? 46° HALOJEN TUNNISTAMISESTA 27
Egyptiläisiä taivaalla? PYRAMIDIHALOT 29
Kevään paras halonäytelmä: 21. 4. 1997 SAVUKOSKEN NÄYTELMÄ 32
Tarina kansikuvan takana: TIPATON TOUKOKUU JÄI HAAVEEKSI 34

 

MUSTIEN LASIEN ILMESTYMINEN JA TILAAMINEN

Mustat lasit ilmestyy toistaiseksi "harkitsemattoman satunnaisesti". Liittyen lähinnä erilaisiin havaintoprojekteihin ja niiden tulosten julkaisuun. Ja koska projektien luonne ja ajankohdat saattavat vaihdella niin mahdollisen seuraavan numeron ilmestyminen aina erikseen harkitaan. Projektiluontoisuudesta johtuen lehteä ei ainakaan toistaiseksi tarkoitettu tilattavaksi koska ei ole lainkaan varmaa tuleeko seuraavaa numeroa koskaan. Projekteihin osallistuville lehti tulee automaattisesti ja ilmaiseksi heti ilmestyessään, muille hinta on 20mk sisältäen postituksen. Lehteä voi tiedustella Arktokselta tai päätoimittajalta.

Tietokonesimulaatioista. Kaikki tässä julkaisussa käytetyt tietokonesimulaatiot haloista on toteutettu Halos simulaatio-ohjelmalla (V4.3, Mika Sillanpää 1997) ja jonka käyttöliittymänä on Exehalos (v3.41, Jarmo Moilanen 1998) ohjelma josta simulaatiot on siirretty tarvittaessa kuvankäsittelyohjelman kautta julkaisuun.

RSS Taivaanvahti