Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Mustat lasit 1/98 - Havainnot toukokuulta - 11.-20.5.

1.4. - 10.4. | 11.4. - 20.4. | 21.4. - 30.4. | 1.5. - 10.5. | 11.5. - 20.5. | 21.5. - 31.5.

Havainnot toukokuulta – 11.-20.5.

11. toukokuuta
Päivä on surkea. Korhosella pilari ja Moilasella renkaan pätkän seurana sivuaurinko Kokkolassa.

12. toukokuuta
Penttisellä puolenpäivän rengasta. Moilanen on myös edelleen Kokkolassa vanhempiensa luona kylässä ja näkee kyseisen halon myös.

13. toukokuuta
Iltapilari pelastaa Aikioniemen päivän. Korhosen ja Öhmanin pelastus on ci-kuidussa hohtava kirkas sivuaurinko jollaisen myös Moilanen näkee Oulussa.

14. toukokuuta
Korhosella ja Moilasella rengas ja sivuavat Oulunsalossa ja Korhosella vielä illalla sivuauringot. Öhmanilla rengas ja sivuavat iltapäivällä sekä illemmalla ensin sivuauringot ja lopuksi vielä pilari. Penttisellä ja Uusitalolla rengas. Holman Marko osallistuu päivän saaliin jakoon 22° renkaalla joka jää miehen ainoaksi havainnoksi toukokuulta. Onhan se paremmin kuin eräillä toisilla projektiin lähteneillä. Aikioniemi kasailee vuoronperään renkaan, ylläsivuavan ja pilarin. Kemijärvellä Heleniuksella rengasta ja sivuaurinko kuten myös Palojärvellä kotimaisemissaan.

15. toukokuuta
Jälleen Savukosken päivä. Aikioniemellä pitkästä aikaa parempaa: rengas, sivuaurinko, ylläsivuava, zyk ja 46° ylläsivuava. Myöhemmin vielä pilari saurin kera. Palojärvi saa täsmälleen saman saaliin. Sallassa Heleniuksella pilari.

16. toukokuuta
Penttisen vuoro Kokkolassa pelastaa päivän haloanti 22° renkaallaan.

17. toukokuuta
Aikioniemellä illalla ensin pilari. Sitten ylläsivuava ja rengasta. Helenius tyytyy pilariin kuten myös Palojärvi. Mutta tuokin vähä on paremmin kuin projektialueen muilla havaitsijoilla. Ainoastaan Moilanen onnistuu näkemään sivuauringon Tampereella, eli mailla vierahilla tämän projektin suhteen.

18. toukokuuta
Korhosen 22° ylläsivuava projektialueen ainoa havainto. Öhmanilta matkatuliaisina havainto 22° renkaasta Helsingin reissulta.

19. toukokuuta
Heleniuksella aamulla Kemijärvellä 22° rengas, ylläsivuava ja sivuauringot. Penttisellä iltapilari. Öhmanilla pilari ja rengas päivän saalis kuten myös Moilasella.

Aikioniemen aamupäivän rengas ja ylläsivuava saa iltapäivällä jatkoa paremmalla materiaalilla: “Yllättäen huomasin 22°r:n ja 22° yllän aiemmin sisältäneen näytelmän hieman parantuneen. 120° suunnalla hr oli kirkastunut rajusti ja sinne ilmestyi 120° saur. Auringon puolella hr tuli myös esiin yhdessä saurin kanssa.” Samaa näytelmää havaitsee myös Palojärvi koska miehet olivat kyseisen TET-viikon töissä samassa hotellissa. Palojärven havaintokertomuksesta voi lukea että kyseinen paikka ja toiminta on ennenkin tuottanut hienoja näytelmiä. Tämä on sitä haloihin liittyvää “poikkipseudotieteellistä” materiaalia jota tuntuu jostain syystä riittävän. Tarmo pistää kuitenkin paremmaksi kuin Simo sillä illalla hän näkee vielä pilarin.

20. toukokuuta
Vähähaloinen päivä. Aikioniemellä surkea pilari ja saman halomuodon myös Palojärvi havaitsee. Moilasen havainto 22° renkaasta onkin sitten tehty Suomenlahden takana, kauniin vanhan Tallinnan maisemissa.

RSS Taivaanvahti