Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Usein kysyttyä Ursan jäsenyydestä

Onko sinulla kysyttävää Ursan jäsenyydestä? Jos et löydä etsimääsi tietoa tältä sivulta, ota yhteyttä Ursaan.

Tavoitat meidät numerosta 09 6840 400 (ma-pe klo 10–16), tai sähköpostilla osoitteesta ursa@ursa.fi. Autamme mielellämme!

Mikä Ursa on?

Ursa on tähtitieteestä ja harrastuksesta kiinnostuneiden yhteisö, joka julkaisee Pohjoismaiden suurinta tähtitiedelehteä ja alan kirjallisuutta sekä tekee muutakin tiedeviestintää. 

Ursaan kuuluu kaikenlaisia ihmisiä kaikkialta Suomesta. Kaikkia yhdistää kiinnostus tähtitaivaaseen ja avaruuteen, mitään osaamisvaatimuksia ei ole.

Miten jäseneksi liitytään?

Voit liittyä jäseneksi helposti verkkokaupassamme sivulla https://www.ursa.fi/jaseneksi/.

Maksutavat verkossa ovat verkkopankit, luottokortit ja muut PayTrail-maksuvälittäjän tarjoamat maksutavat. Kun liityt jäseneksi verkossa, saat sähköpostilla ohjeet, miten otat käyttöösi Ursan verkkopalvelut. Verkkopalvelut saa tällä hetkellä käyttöön ainoastaan maksamalla jäsenmaksun verkkokaupassa. Kannattaa siis maksaa jäsenmaksu verkkokaupassa, jos vain mahdollista! 

Jos verkkokaupan kautta liittyminen ei ole mahdollista, ota yhteyttä Ursan toimistoon puhelimitse 09 6840 400 (ma-pe klo 10–16) tai sähköpostilla ursa@ursa.fi.

Katso kuluvan vuoden jäsenmaksut sivulta https://www.ursa.fi/jasentieto.

Miksi liittyisin jäseneksi?

Ursan jäseneksi liittymiseen on monta hyvää syytä. Olet osa suomalaista tähtitieteestä kiinnostuneiden yhteisöä.

Moni haluaa tukea jäsenmaksullaan hyvää asiaa, kuten maailmankaikkeutta koskevan selkeän ja nykyaikaisen käsityksen saattamista kaikkien tietoon esim. jäsenlehtemme Tähdet ja avaruuden sekä kustantamiemme tieto- ja harrastuskirjojen avulla. Kaikille avoimissa yleisöesitelmissämme kuullaan alan tutkijoita, ja esitelmät pyritään kaikki saamaan seurattavaksi myös verkkoon, kaikkien saataville.

Ursa ylläpitää Taivaanvahti-nimistä tähtitaivaan havaintopalvelua, jossa kaikki suomalaiset pääsevät jakamaan, katselemaan ja kommentoimaan tähtitaivaasta tehtyjä havaintoja. 

Järjestämme jäsenillemme ja suurelle yleisölle tähtitaivaasta ja avaruudesta kertovia kursseja sekä toisinaan taivaan havaitsemiseen innostavia valtakunnallisia kampanjoita. 

Ursa toimii myös tähtitieteen ja lähialojen harrastuksen edistämiseksi, järjestää nuorisotoimintaa sekä edistää alansa kouluopetusta ja aikuiskasvatusta.

Mitä etuja Ursan jäsenyyteen liittyy?

Tärkeimpänä jäsenetunamme saat värikkään ja arvostetun Tähdet ja avaruus -lehden suoraan kotiisi kahdeksan kertaa vuodessa. Lue lisää lehden sivuilta osoitteesta https://www.avaruus.fi/.

Muita etuja ovat:

  •     25 % normaalihintaa matalampi jäsenhinta Ursan kirjoista, kun ostat ne verkkokaupasta tai Ursan myymälästä
  •     n. 10 % normaalihintaa matalampi jäsenhinta Ursan välittämistä kaukoputkista, kiikareista ja niiden varusteista
  •     Merkittävästi edullisemmat hinnat kursseista ja nuorisotoiminnasta
  •     Tähdet ja avaruus -lehden digitaalinen arkisto vuodesta 2008 alkaen
  •     Sähköiset jäsenpalvelut
  •     Pääset Ursan Kaivopuiston tähtitornin aurinko- ja tähtinäytöksiin maksutta
  •     Voit käyttää Kaivopuiston tähtitornia sekä Tähtikallion havaintokeskusta itsenäisesti saatuasi käyttökoulutuksen
  •     Saat käyttää Ursan kirjastoa, jossa on Suomen laajin valikoima yleistajuisia ja tähtiharrastajaa kiinnostavaa kirjallisuutta.

Voinko tilata Tähdet ja avaruus -lehden ilman jäsenyyttä?

Voit, mutta silloin lehti ei ole enää jäsenlehti ja sen tilaushintaan lisätään arvonlisävero. Pelkkä lehden tilaus on siis kalliimpaa kuin Ursan jäsenyys. Tilaukseen ei myöskään kuulu lehden digiversiota eikä digiarkistoa.

Voiko jäsenlehden saada luettavakseen vain sähköisenä?

Kyllä voi, painetun Tähdet ja avaruus -lehden toimituksen voi poistaa kirjautumalla jäsentililleen (https://www.ursa.fi/kirjaudu) ja tekemällä muutoksen siellä tai ilmoittamalla siitä Ursaan (ursa@ursa.fi, puh. 09 6840 400 ma-pe klo 10–16). Jäsenyyden hinta on sama, koska kyseessä on jäsenmaksu eikä tilausmaksu.

Miten pääsen lukemaan digilehteä?

Digiarkistoa pääset lukemaan osoitteessa https://www.avaruus.fi/digilehti/index.html. Käyttäjätunnus on Ursan jäsennumerosi (jäsenkortissa ja kotiin postitetun lehden takakannessa). Salasana on postinumerosi.

Miten jäsenmaksut käytetään?

Jäsenmaksut käytetään Ursan toiminnan pyörittämiseen sekä Tähdet ja avaruus -lehden tekemiseen. Ursa ei saa tukea valtiolta tai muilta tahoilta, vaan toimintamme rahoitetaan jäsenmaksuilla sekä kirjoista ja havaintovälineiden välitystoiminnasta saatavilla tuotoilla. Ursa on yleishyödyllinen yhdistys.

Mitä jäsenyyden muotoja on?

Ursan jäsenyys on voimassa kalenterivuoden alusta. Voit liittyä kuitenkin jäseneksi milloin vain. Jäsenyyteen kuuluvat aina kuluvana vuonna jo ilmestyneet Tähdet ja avaruus -lehdet, ja lähetämme sinulle postitse jo ilmestyneet lehdet, kun jäsenmaksu on maksettu. 

Jäsenyyden voi aloittaa nykyään myös loppuvuodesta, elokuun alusta alkaen. Tällöin jäsenmaksusta maksetaan vain osa, ja liittyvä saa osana jäsenyyttään Tähdet ja avaruus -lehden loppuvuoden numerot 6-8 sekä tietysti myös tätä aiemmat numerot digiarkistosta luettavaksi.

Henkilöjäsenemme ovat joko aikuisia tai alle 18-vuotiaita nuorisojäseniä. Jäseneksi voivat liittyä myös yhteisöt, kuten koulut ja kirjastot. Perhejäseneksi voi liittyä, jos taloudessa on jo jäsen, jolle toimitetaan Tähdet ja avaruus -lehti. Perhejäsenyyteen ei kuulu lehteä, mutta muut jäsenedut ovat voimassa. Voit liittyä myös kannatusjäseneksi ottamalla yhteyttä Ursaan (ursa@ursa.fi, puh. 09 6840 400 ma-pe klo 10–16).

Miksei Ursalla ole edullisempaa jäsenyyttä esim. opiskelijoille tai eläkeläisille?

Edullisempi eläkeläis- tai opiskelijahinta, jos sellainen olisi, merkitsisi aikuisjäsenten maksujen korottamista vastaavasti. Tällainen ei ole yhdistyksen tarkoitusperien mukaista.

Emme myöskään voi varmasti todeta kenenkään opiskelijastatusta tai alle 65-vuotiaiden eläkeläisstatusta muutoin kuin kasvotusten myymälässä.

Nuorisojäsenyys on hiukan aikuisten henkilöjäsenyyttä edullisempi siksi, että nuorison tavoittaminen on Ursalle sääntömääräistä toimintaa ja nuoret ovat meille erityinen kohderyhmä luonnontieteellisen maailmankuvan saattamiseksi heidän tietoonsa.

Voiko jäsenyyden antaa lahjaksi?

Kyllä! Henkilöjäsenyyden voi ostaa myös lahjaksi. Lahjajäsenyyttä hankkiessasi tarvitset nimen lisäksi uuden jäsenen osoitteen ja syntymävuoden. Emme lähetä erikseen Ursan jäsenyydestä kertovaa lahjakorttia, vaan tällainen on tarvittaessa hankittava itse. Lahjan saajalla on oikeus kieltäytyä jäsenyydestä.

Saanko jäsenkortin?

Jos olet maksanut jäsenmaksusi verkossa ja pääset kirjautumaan jäsenpalveluihin (https://www.ursa.fi/kirjaudu/), löydät jäsenkorttisi tietojesi joukosta ja voit halutessasi tulostaa sen. Voit myös näyttää jäsenkorttia kännykkäsi ruudulta. Jos maksat jäsenyytesi paperilaskulla, jäsenkortti löytyy jäsenmaksulaskun nurkasta, josta sen voi leikata irti.

Mistä löydän jäsennumeroni?

Jäsennumero löytyy jäsenkortista, jäsenmaksulaskusta ja Tähdet ja avaruus -lehden takakannen osoitekentästä. Voit myös kysyä sitä toimistoltamme (ursa@ursa.fi, puh. 09 6840 400 ma-pe klo 10–16).

Onko jäsenyyden jatkuminen vuodesta toiseen vaivatonta?

Kyllä, saat seuraavan vuoden jäsenmaksulaskun tammi-helmikuun vaihteessa, ellet ole jo maksanut sitä verkkokaupassamme. Jäsenyys jatkuu automaattisesti vuoden vaihtuessa.

Voinko maksaa koko perheen jäsenmaksut samalla viitteellä?

Et voi, viitenumero on henkilökohtainen. Maksa jokaisen perheenjäsenen lasku omalla viitenumerolla, näin maksu kirjautuu oikeille ihmisille.

Maksoin jäsenmaksun ilman viitenumeroa, onko jäsenyyteni kunnossa?

Tarkistetaan asia! Lähetä kopio maksukuitistasi osoitteeseen ursa@ursa.fi. 

Miksi jäsenmakua maksaessa tarvitaan viitenumero?

Viitenumero kohdistaa maksun oikealle ihmiselle. Pelkkä nimitieto ei riitä, sillä jäseninä voi olla useita samannimisiä henkilöitä.

Olen hukannut laskuni, miten saan uuden?

Ota yhteyttä Ursan toimistoon mieluiten sähköpostilla (ursa@ursa.fi), jossa kerrot nimesi, jäsennumerosi ja tilauksen numeron, jos ne ovat tiedossa. Lähetämme laskun tiedot sähköpostiisi.

Voinko maksaa etukäteen usean vuoden jäsenmaksut?

Jäsenmaksua ei voi valitettavasti maksaa etukäteen. Seuraavan vuoden jäsenmaksuja voi alkaa maksaa kun syyskokous on päättänyt seuraavan vuoden jäsenmaksusta. Syyskokous pidetään loka-marraskuussa.

Kannattaako loppuvuonna enää liittyä?

Kyllä kannattaa. Jäsenyyden voi aloittaa nykyään myös loppuvuodesta, elokuun alusta alkaen, jolloin jäsenmaksusta maksetaan vain osa. Tällöin liittyvä saa osana jäsenyyttään Tähdet ja avaruus -lehden loppuvuoden numerot 5-8 sekä tietysti myös tätä aiemmat numerot digiarkistosta luettavaksi. Kun seuraavan vuoden jäsenmaksut tulevat myyntiin noin marraskuussa, seuraavan vuoden jäsenyyden hankkiva saa jo muut jäsenedut käyttöönsä, kuten digiarkiston lukuoikeuden sekä jäsenhinnat kirjoista, havaintovälineistä, nuorisotoiminnasta sekä kursseista.

Onko Ursalla paikallisyhdistyksiä?

Ei ole. Suomessa on noin 40 paikallista, itsenäistä tähtiyhdistystä, joiden kanssa Ursa tekee kyllä yhteistyötä, mutta paikallisyhdistyksen jäsenyys ei esimerkiksi sisällä Tähdet ja avaruus -lehteä. Moni suomalainen tähtiharrastaja kuuluu sekä Ursaan että johonkin paikalliseen yhdistykseen.

Joidenkin tähtiyhdistysten nimessä on "Ursa" historiallisista syistä, mutta ne eivät kuitenkaan ole Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n paikallisyhdistyksiä. 

Pitääkö olla jäsen, jotta voi osallistua toimintaan?

Yleensä ei tarvitse. Myös Ursaan kuulumattomat voivat tulla kuuntelemaan yleisöluentojamme, ostaa meiltä kirjoja ja havaintovälineitä, osallistua kursseillemme ja nuorisotoimintaan sekä seurata meitä sosiaalisessa mediassa. Ursan toiminta kustannetaan jäsenmaksuilla, joten jäsenenä olet tukemassa arvokasta toimintaamme.

Velvoittaako Ursan jäsenyys johonkin?

Jäsenyys velvoittaa ainoastaan jäsenmaksun maksamiseen. 

Miten teen osoitteen- tai nimenmuutoksen?

Voit tehdä haluamasi muutokset kirjautumalla jäsentilillesi sivulla https://www.ursa.fi/kirjaudu/. Voit myös ottaa yhteyttä toimistoomme (ursa@ursa.fi, puh. 09 6840 400 ma-pe klo 10–16).

Miten tehdään muutoksia jäsenyyteen?

Alle 18-vuotiaiden jäsenmaksu perustuu syntymävuoteen, ja jäsenmaksu muuttuu automaattisesti aikuisten henkilöjäsenyydeksi sinä vuonna, kun jäsen täyttää 18 vuotta.

Jos haluat muuttaa henkilöjäsenyyden perhejäsenyydeksi, pyydä uusi jäsenmaksulasku toimistoomme (ursa@ursa.fi, puh. 09 6840 400 ma-pe klo 10–16).

Miten eroan Ursan jäsenyydestä?

Voit erota Ursan jäsenyydestä milloin vain. Voit erota verkkolomakkeella tai ilmoittamalla erostasi toimistoomme (ursa@ursa.fi, puh. 09 6840 400 ma-pe klo 10–16). Jos olet jo maksanut kuluvat vuoden jäsenmaksun, saat loppuvuonna vielä ilmestyvät Tähdet ja avaruus -lehdet normaalisti. Jäsenyys katkeaa vuoden lopussa. Mikäli et halua saada loppuvuoden lehtiä, ilmoitathan siitä erotessasi. 

Huom! Jäsenmaksun maksamatta jättäminen ei automaattisesti lopeta jäsenyyttäsi, vaan eroaminen tapahtuu aina ilmoittamalla siitä Ursaan.

Jos haluat maksaa jäsenmaksusi vasta eräpäivän jälkeen, ole yhteydessä toimistoomme (ursa@ursa.fi, puh. 09 6840 4020, ma-pe klo 10–16).

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Ota meihin yhteyttä joko sähköpostilla tai puhelimella (ursa@ursa.fi, puh. 09 6840 4020, ma-pe klo 10–16) tai yhteydenottolomakkeella.