Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Yleistä Ursasta

Ursan tarkoituksena on tarjota jäsenilleen ja yleisölle selkeä ja nykyaikainen käsitys maailmankaikkeudesta, toimia tähtitieteen ja lähialojen harrastuksen edistämiseksi sekä edistää alansa kouluopetusta ja aikuiskasvatusta.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry on perustettu vuonna 1921, ja yhdistyksessä on yli 18 000 jäsentä. Ursa on Suomen suurimpia tieteellisiä yhdistyksiä ja väkilukuun suhteutettuna jäsenmäärä on maailman huippua.

Tietoa tähdistä ja harrastusmahdollisuuksia

Merkittävä osa toiminnasta on tieteen popularisointia. Ursa julkaisee tähti- ja lähitieteiden alan kirjallisuutta sekä Pohjoismaiden suurinta tähtiharrastuslehteä Tähdet ja avaruus. Helsingin Kaivopuiston tähtitorni, esitelmät ja kurssit ovat avoimia yleisölle, jäsenten käytössä on myös Tähtikallion havaintokeskus.

Jäsenet rahoittavat

Ursan toiminnan rahoittavat pääosin sen jäsenet. Yhdistyksen talous perustuu jäsenmaksuihin sekä kustannus- ja välitystoiminnan tuottoihin. Ursassa työskentelee vakituisesti noin kymmenen henkilöä, ja vuosittainen budjetti on noin miljoona euroa.

Jäsenet käyttävät päätösvaltaa yhdistyksen kokouksissa

Ursan ylin päättävä elin on yhdistyksen kokous, jossa jokaisella jäsenellä on äänioikeus. Kokous valitsee hallituksen jäsenet, hyväksyy toimintasuunnitelmat ja talousarviot sekä vahvistaa toimintakertomukset ja tilinpäätökset.

Lisätietoja