Kirjaudu tai rekisteröidy

Kevään 2019 esitelmät

Esitelmät pidetään tiistaisin Helsingin Kruununhaassa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) alakerran suuressa salissa 104. Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia, ja niihin on vapaa pääsy myös Ursaan kuulumattomilla henkilöillä. Esitelmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Esitykset streamataan suorana lähetyksenä verkkoon ja ne ovat katsottavissa verkossa myös jälkikäteen. Linkit esitelmien seuraamiseen tulevat tälle sivulle.

Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis.

12.3. Mars

Esitelmän otsikko, sisältö ja puhujan esittely täydentyvät vielä.

Puhujana tutkija Maria Hieta Ilmatieteen laitokselta.

 

26.3. Kuun synty, kehitys ja tutkimuksen tulevaisuus

Maan kelmeä kaveri Kuu on toistanut taivaalla vaiheitaan niin pitkään kuin ihminen on ollut siitä tietoinen. Tuntuu siltä, että se on ollut siellä aina, mutta näin ei ole. Kuun esitettiin syntyneen jättimäisen törmäyksen seurauksena jo 45 vuotta sitten, ja ajatus on ollut tutkimuksen valtavirtaa viimeiset 35 vuotta.

Miten Kuu lopulta syntyi? Vieläkö törmäysteoria on voimissaan? Entä miten ja milloin muodostuivat Kuu-ukon vinosti hymyilevät kasvot, ja mitä tekemistä niillä on koko aurinkokunnan kehityshistorian kanssa? Lähikuukausina ja -vuosina Kuuhun ollaan palaamassa useiden maiden ja yritysten toimesta, mutta minne – ja miksi?

Puhujana planeettageologi ja kraatteritutkija Teemu Öhman.

9.4. Kuulaskeutumisesta 50 vuotta

Esitelmän otsikko, sisältö ja puhujan esittely täydentyvät vielä.

Puhujana tietokirjailija, tiedetoimittaja, avaruuslentoasiantuntija Jari Mäkinen.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)