Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Mustat lasit 1/98 - Havainnot toukokuulta - 21.-31.5.

1.4. - 10.4. | 11.4. - 20.4. | 21.4. - 30.4. | 1.5. - 10.5. | 11.5. - 20.5. | 21.5. - 31.5.

Havainnot toukokuulta – 21.-31.5.

21. toukokuuta
Väistämätön tapahtuma. Kyseessä olevana päivänä ei Pohjois-Suomessa kukaan nähnyt haloa. Ainoan havainnon päivältä projektiin osallistuneista saattoi kirjata ylös Moilanen joka Helsingissä havaitsi 22° sivuavia.

22. toukokuuta
Pilari Aikioniemellä ja Palojärvellä mutta Heleniuksella Kemijärvellä rengas. Muut havaitsijat jäivät vaille pilariakin.

22.5. I. Helenius, Kemijärvi
22.5. I. Helenius

23. toukokuuta
Ensin iltapäivällä ylläsivuava renkaan kera ja illemmalla pilari Aikioniemellä. Palojärvellä muuten sama mutta ylläsivuava jäi puuttumaan. Myös Korhosella iltapilari. Oulun kirjaston kupeella Moilanen havaitsee aika erikoisesti komeiden cumulus-pilvien välissä orvon horisonttirenkaan pätkän. Moinen hr:n pätkä jääkin hänen ainoaksi haloksi tältä päivältä.

23.5. J. Moilanen, Oulu
23.5. J. Moilanen
23.5. T. Palojärvi, Savukoski
23.5. T. Palojärvi

Penttinen pääsee päivän parhaalle apajalle joka täyttää B-lomakettakin 120° sivuauringoilla: “Yllättäen iltapäivällä tärähti taivaalle heikko 22°r, mutta ylläsivuava oli kirkas. Sa:t oli myös heikot, just ja just erottuivat. Hr oli myös osittain heikko, sekä 120° sa:at.” on raapustettu päivän ainoalle B-lomakkeelle.

23.5. M. Penttinen, Kokkola
23.5. M. Penttinen

24. toukokuuta
Todella heikko halopäivä jolloin Palojärven pilari sekä sama Moilasen Suomussalmella havaitsemana ainoat havainnot.

24.5. J. Moilanen, Suomussalmi
24.5. J. Moilanen

25. toukokuuta
Projektin halokaavioiden tyhjä päivä. Ei havaintoja projektiin osallistuneilta, ei edes matkamuistoja projektialueen ulkopuolelta kenelläkään.

26. toukokuuta
Edellisen päivän saldo varsin lähellä sillä Penttisen sivuauringot ja Aikioniemen ylläsivuava ainoat merkinnät päivältä.

26.5. M. Penttinen, Kokkola
26.5. M. Penttinen

27. toukokuuta
Korhosella aamulla ennen kahdeksaa Oulunsalossa nätimmän puoleinen multihalon poikanen renkaalla, sivuauringoilla, ylläsivuavalla, zykillä ja 46° ylläsivuavalla. Opettavaista sikäli että Moilanen näkee jo kuuden aikoihin 22° renkaan mutta missaa Korhosen näkemän halonäytelmän painuttuaan takaisin pehkuihin kun “päivä oli jo korkattu”. Illalla Oulussa Moilanen kirjaa 22° renkaan, ylläsivuavan ja korkean pilarin vihkoonsa. Eräässä vaiheessa muiden vaiheiden välissä hän havaitsee täysin yksinäisen ylläsivuavan kaltaisen kaaren korkealla auringolla ja kyseinen tapaus jäi hieman epävarmaksi sillä 23° parhelia ei ole poissuljettu mutta näin jälkeen päin tunnistus on mahdoton ilman valokuvia. Myös Öhman kärkkyy kuuden maissa haloja ja saaliina on “kaunis ja hauska” pikkunäytelmä joka vastaa Jarmon näkemää. Ennen kahdeksaa Teemu on kuitenkin hereillä toisin kuin Jarmo ja siksipä rengas, sivuaurinko, ylläsivuava ja zyk pääsevät lomakkeelle. Uusitalolla aamukakskakkonen ja iltasivuaurinko. Penttisellä aamulla rengas, viiden maissa rengasta, sivuavat ja sivuauringot sekä illalla yksinäinen zyk.

Penttisen piirros verkkoversion Extra-sivulla.

27.5. J. Korhonen, Oulunsalo
27.5. J. Korhonen

Viiden maissa Savukosken Simo nappaa jälleen B-lomakkeelle kuuluvaa kamaa: renkaan, sivuauringon, ylläsivuavan, zykin, 46° ylläsivuavan ja horisonttirenkaan näytelmässä vierailee yläkovera Parry. “Olin pitkään yrittänyt etsiä 120° saureja, mutta en ollut niitä löytänyt. Näytelmä kuitenkin tuntui koko ajan paranevan ja kohta huomasinkin todella kirkkaan 22° yllän päällä Parryn. Hetken näyttyään se katosi alapilviin.” on B-lomakkeen lyhykäinen havaintokertomus.

27.5. S. Aikioniemi, Savukoski
27.5. S. Aikioniemi

Myös Palojärveä onnisti: “Huomasin klo 17.30 että taivas oli revennyt oikein kunnolla ja alapilvien välissä oli hyvännäköistä yläpilveä.” Taivaalta paljastuin kirkas 22° ylläsivuava ja allasivuava. Vastapuoli taivaasta esitti leveän horisonttirenkaan jossa oli sitten “kirkas ja kookas” 120° sivuaurinko joka Simolta jäi näkemättä. On tunnettu tosiasia että yläpilvihaloissa voi lyhytkin välimatka saada huomattavan suuria eroja aikaan havainnoissa.

27.5. T. Palojärvi, Savukoski. (Paperiversiossa tämän piirroksen tekijänä on mainittu virheellisesti Aikioniemi.)
27.5. T. Palojärvi

28. toukokuuta
Uusitalolla kakskakkonen. Sama myös Öhmanin saalis koristettuna vielä pilarilla. Korhosella vilahtaa ylläsivuava ja pilaria vähän enemmän. Moilasella sivuavat ja heikko 22° rengas sivuavien varjossa. Aamuhaloina Aikioniemi popsii renkaan ja ylläsivuavan. Illemmalla ylläsivuavan seurassa zyk. Palojärven aamuhalot olivat ylläsivuava ja sivuaurinko. Heleniuksella iltapäivällä ylläsivuava.

28.5. J. Moilanen, Kempele
28.5. J. Moilanen
28.5. T. Öhman, Oulu
28.5. T. Öhman
28.5. I. Helenius, Savukoski
28.5. I. Helenius
 

29. toukokuuta
Aikaisin aamulla Korhosella kesäduunipaikassaan Oulunsalon lentokentällä (oikeammin Oulun lentoasemalla) sivuaurinko. Ylläsivuava kirkastaa renkaan yläosan Aikioniemen mielestä ja illalla renkaan pätkä, pilari ja sivuaurinko piirtyvät havainnoksi. Heleniuksella yhden maissa renkaan pätkää ja ylläsivuavaa, illemmalla sivuaurinko. Palojärvellä sama aamulla mitä Aikioniemelläkin ja illalla renkaan seurassa sivuaurinko. Öhmanin havaintona pilari.

Aikioniemen piirros verkkoversion Extra-sivulla.

29.5. T. Öhman, Oulu
29.5. T. Öhman
29.5. T. Palojärvi, Savukoski
29.5. T. Palojärvi

30. toukokuuta
Kovala raportoi 22° renkaan, ylläsivuavan ja sivuauringot. Muusta porukasta vain Öhman raportoi myös jotain: 22° renkaan, joka näkyi hetken yhtäaikaa sateenkaaren kanssa.

30.5. T. Öhman, Oulu
30.5. T. Öhman

31. toukokuuta
Projektin ehkä laaja-alaisin näytelmä sattui projektin viimeiselle päivälle, hyvä että edes silloin. Penttinen ihailee täyttä horisonttirengasta, 22° rengasta ja sivuavia: “Ensimmäisen kerran näin tämän ‘sormusilmiön’ tosin heikkona, mutta tosi upea katsella!”. Mustat lasit yhtyy edelliseen.
Uusitalolla puoli kahden maissa täysi 22° rengas.

31.5. M. Penttinen, Kokkola
31.5. M. Penttinen

Moilasella erikoinen havainto: kirkas horisonttirenkaan pätkä lentokoneen contrailissä (eli pakokaasuvanassa). Myöhemmin päivän multihalot antoivat rippeitä myös Moilaselle himmeän 120° sivuauringon muodossa.

31.5. J. Moilanen, Oulunsalo
31.5. J. Moilanen
31.5. J. Moilanen, Oulunsalo
31.5. J. Moilanen

Oulunseudulla pääsivät myös Öhman ja Korhonen havaitsemaan B-lomakeolioita. Puoli neljän maissa Teemu ja Jarkko tarkkailivat näytelmää jossa oli 22° ylläsivuava, horisonttirengas ja “möllykkä joka pian tuomittiin satakakskymppiseksi”. Sen jälkeen lähti häly mm. Moilaselle. Kun tuo näytelmä hiipui pois huomasivat pojat kummastelevansa “aurinkoa ympäröivää pystyellipsimäistä valoisaa aluetta klo 16.20”. Ellipsin säteiksi Jarkko arvioi 1x2° ja samansuuntainen arvio on Teemunkin havainnossa. Polarisaatiosuodattimella he eivät havainneet mitään muutosta ellipsissä. Tämä on selitettävissä esim. siten että pyramidikiteestä syntyvän ellipsihalon polarisaatiosiirrot ovat suuruudeltaan aivan liian pieni havaittavaksi. Valitettavasti filmi pääsi miehiltä loppumaan jo 120° sivuaurinkoa kuvatessa.

31.5. J. Korhonen, Oulu. (Paperiversiossa tämän piirroksen tekijänä mainitaan virheellisesti Öhman.)
31.5. J. Korhonen
31.5. T. Öhman, Oulu
31.5. T. Öhman
31.5. T. Öhman, Oulu
31.5. T. Öhman
31.5. J. Korhonen, Oulu
31.5. J. Korhonen

Aikioniemen iltapäivä alkoi komealla 22° ja 46° renkaiden näytelmällä. “Pitkään jatkunut hieno halonäytelmä toi vielä taivaalle B-lomakehaloja. 120° saur ilmaantui hienona hienon hr:n kanssa taivaalle. Auringon puoli oli vaisu tässä vaiheessa , mutta aiemmin oli taivaalla olut todella kirkkaat 22° sivuavat ja hieno saur.” Ilta toi Simolle projektin loppuhuipentumaksi renkaan, sivuauringot, hienon ylläsivuavan, 46° ylläsivuavan sekä zykin Ac-lauttojen väliin. Samankaltainen näytelmä Heleniuksen raportoimana, ensin 22° rengas, sivuavat ja 46° rengas. Myöhemmin himmeä 22° rengas, komeat sivuavat ja horisonttirenkaan pätkät koristautuvat toispuoleisesti 120° sivuauringolla. “Tämä ei tullut yllätyksenä koska taivaalla oli hyvin hienoa yläpilveä.” kertoo mies. Palojärvellä iltapäivän näytelmässä raportoitu rengas, sivuavat, horisonttirengas, 120° sivuaurinko ja mahdollinen vasta-aurinko. Aikioniemen havainto 46° ylläsivuavasta ja hienoista sivuavista puoltaa havaintoa mutta ilman kuvia tai tarkempaa havainnointia on vaikea sanoa mitään tästä.

Aikioniemen piirros verkkoversion Extra-sivulla.

31.5. T. Palojärvi, Savukoski
31.5. T. Palojärvi
31.5. I. Helenius, Savukoski
31.5. I. Helenius
31.5. T. Palojärvi, Savukoski
31.5. T. Palojärvi
31.5. I. Helenius, Savukoski
31.5. I. Helenius
31.5. S. Aikioniemi, Savukoski
31.5. S. Aikioniemi
 

RSS Taivaanvahti