Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Levien valoilmiöt

Joskus leväisissä, pienissä lätäköissä tai lammikoissa voi nähdä erikoisia valoilmiöitä. Nämä valoilmiöt ovat lammikon pinnalla kelluvien, pienten levähiukkasten aiheuttamia. Tiettävästi ainakin kaksi levälajia aiheuttaa valoilmiöitä, nämä lajit ovat Nautococcus ja Cromophyton.

Nautococcus

Nautococcus aiheuttaa veden pinnalle, auringon kuvajaisen ympärille kehän. Tämä kehä on muodoltaan enemmän tai vähemmän pystyelliptinen, hieman auringon korkeuden mukaan vaihdellen.

Chromophyton

Chromophyton -leväkalvossa on mahdollista nähdä laaja kirjo erilaisia ilmiöitä, joista osa on sellaisia, että niitä nähdään vain tämän tietyn levälajin aiheuttamana. Näitä ilmiöitä ovat:

a) Quetelet -renkaat

Quetelet -renkaat ovat ainoastaan Chromophyton -levissä näkyviä ilmiöitä. Nämä ovat auringon kuvajaisen kohdalta kohti alavasta-aurinkopistettä lähteviä, värikkäitä kaaria.

b) Kehä

Chromophyton -levässä näkyvä kehä vastaa tavallista, auringon ympärillä näkyvää kehää. Tämä kehä on usein Quetelet -renkaiden katkoma.

c) Glooria

Tämä on niin ikään Chromophyton -levässä näkyvä, tavallista sumussa tai pilvissä näkyvää kehää vastaava ilmiö.

d) Sumukaari

Tämä on gloorian yhteydessä näkyvä, tavallista sumukaarta vastaava ilmiö.

e) Kruunu

Niin ikään ainoastaan Chromophyton -levässä näkyvä ilmiö. Kruunu on nadiirin, eli zeniitin vastapisteen ympärillä näkyvä kaarimainen, valkea valoilmiö.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi