Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Mustat lasit 1/98 - Havainnot huhtikuulta - 21.-30.4.

1.4. - 10.4. | 11.4. - 20.4. | 21.4. - 30.4. | 1.5. - 10.5. | 11.5. - 20.5. | 21.5. - 31.5.

Havainnot huhtikuulta – 21.-30.4.

21. huhtikuuta
Hurjin halopäivä tämän projektin puitteissa. Savukosken kairoilla taivaalle syttyy huikea pyramidinäytelmä... Mutta palataan tähän spektaakkeliin erillisessä artikkelissa lehden loppupuolella jossa on Aikioniemen, Heleniuksen ja Palojärven havainnot tältä päivältä piirroksineen.

Muu havaitsijajoukko joutuu tyytymään, ei edes rippeisiin vaan surkeisiin halonäytelmän korvikkeisiin. Soutukorvalla sivuaurinko. Holman Markolla 22° rengas ja sivuaurinko. Korhosella, Öhmanilla ja Moilasella sama lisättynä ylläsivuavalla. Penttinen huomaa junasta Ilmajoella renkaan, sivuauringot ja ylläsivuavan ja myöhemmin kartuttaa tilastojaan Riihimäellä pilarilla.

21.4. M. Holma, Oulu
21.4. M. Holma
21.4. J. Korhonen, Oulu
21.4. J. Korhonen
21.4. J. Moilanen, Oulunsalo
21.4. J. Moilanen
21.4. T. Öhman, Oulu
21.4. T. Öhman

22. huhtikuuta
Uusitalolla, Moilasella ja Palojärvellä 22° rengas. Korhosella sivuaurinko. Öhman havaitsee renkaan ja sivuauringon seurassa himmeän 46° renkaan. Aikioniemi kerää vielä eilisen rippeitä varsin komealla sivuavanäytelmällä: 22° rengas, pilari, sivuauringot, ylläsivuava, pitkä 46° rengas, muikea zyk ja 46° ylläsivuava kirkastumina renkaalla. 46° renkaan ja zykin väli näkyvissä. Muoniossa 22° rengas Soutukorvalla.

Moilasen piirros verkkoversion Extra-sivulla.

22.4. P. Uusitalo, Kempele
22.4. P. Uusitalo
22.4. S. Aikioniemi, Savukoski
22.4. S. Aikioniemi

23. huhtikuuta
Moilasella rengas ja varsin nätti pätkä ylläsivuavaa. Sankelolla ja Holmalla pelkkä 22° rengas joka Öhmanin mukaan näkyi koko päivän. Öhman havaitsi illalla vielä sivuauringon. Palojärvellä 22° rengas, sivuaurinko, ylläsivuava ja zyk sekä myöhemmin pilari. Aikioniemellä iltapäivällä rengas ja 22° yllä- ja allasivuavat. Allasivuava saavutti selvää muotoa mikä ei ole hirveän yleistä. Illalla vielä ylläsivuavan kanssa taivaalla sivuaurinko.

Aikioniemen piirros verkkoversion Extra-sivulla.

23.4. T. Palojärvi, Savukoski
23.4. T. Palojärvi
23.4. M. Holma, Oulu
23.4. M. Holma

24. huhtikuuta
Palojärvellä ja pilven lomasta Aikioniemellä tavanomainen aurinkokeskinen 22° rengas ja siihen liittyvänä halona ylläsivuava. Moilanen ja Öhman tyytyvät pilariin. Penttisen rengas ja sivuaurinko projektialueen ulkopuolella havaittuina.

25.4. P. Sankelo, Oulu
25.4. P. Sankelo
25.4. S. Syrjä, Kempele
25.4. S. Syrjä
25.4. M. Holma, Oulu
25.4. M. Holma
 

Aikioniemellä meni päivän halotarjonta peräti B-lomakkeelle asti ja tämä näytelmä näkyi ilmeisesti aika laajalla alueella. Aikioniemellä on puolenpäivän jälkeen nätti näytelmä joka katoaa hetkeksi pilven taakse ja palaa näkyviin parastaan esitellen yhden maissa. Tavan muodoista mukana ovat 22° rengas, sivuauringot, komeat sivuavat kaaret ja pitkiä pätkiä horisonttirengasta. ”...upea häikäisevän kirkas 22° ylläsivuava tuli taas näkyviin pilven takaa. Samaan aikaan länsipuolen 120° saur ja hr, sekä oikea saur ilmestyivät jälleen... 22° ylläsivuava oli tässä vaiheessa todella upea. Nyt löysin Parryn jo suhteellisen varmana... 46° allasivuavakin tuli peliin mukaan... Häikäisevät 22° ylläsivuavat olivat pistäneet minut jo pitkään etsimään Wegenereitä. Vihdoin kuvittelin näkeväni sellaisen.” Varsin mainio pylväskidenäytelmä. Simo raportoi myös vasta-auringon joka viittaisi Greenlerin diffuuseihin vasta-aurinkokaariin. Kyseessähän on tarkasti otettaessa sama muoto mutta koska vasta-aurinko on hyvin pitkän historian omaava halo, kutsutaan tällaisia pallona näkyviä Greenlerin vasta-aurinkokaaria yksinkertaisesti vasta-auringoksi.

25.4. S. Aikioniemi, Savukoski
25.4. S. Aikioniemi

Myös Moilanen onnistuu vihdoin saalistamaan B-lomakkeelle mieliviä halomuotoja. Vielä puoliunessa postilaatikolla käydessään hän huomaa heikon renkaan, sivuaurinkojen ja ylläsivuavan lisänä 46° ylläsivuavan. Zyk ilmaantui myöhemmin. Erittäin huonoa havaintokäytäntöä noudattaen hän marssii kauppaan ja matkan aikana taivaalla muutaman minuutin näkynyt 120° sivuaurinko jää dokumentoimatta. Mutta paluumatkalla mies jaksaa jo kaivaa kameran esiin ja kuvaa “Oulunsalon herranhuoneen tornin oikealla puolen” näkyneen 46° allasivuavan kaaren. Kuvista löytyi myöhemmin myös 46° rengas jota mies visuaalisesti ei kyennyt havaitsemaan.

Sankelon ja kaksi Moilasen piirrosta verkkoversion Extra-sivulla.

25.4. J. Moilanen, Oulunsalo
25.4. J. Moilanen
25.4. T. Öhman, Oulu
25.4. T. Öhman

27. huhtikuuta
Penttisellä aamulla “yksitoikkoinen pyörylä”. Uusitalolla iltapäivällä samainen pyörylä ja zyk. Palojärvellä ja Heleniuksella 22° rengas, ylläsivuava ja sivuaurinko päivällä. Korhosen saalis oli jäädä junassa nähdyn hienon 22° renkaan ja sivuavien näytelmän, jossa sivuavat kurottautuivat himmeinä täysiksi, varaan mutta illanhetki Oulussa tarjosi lopulta sivuauringon.

27.4. M. Penttinen, Kokkola
27.4. M. Penttinen
27.4. J. Korhonen, junasta
27.4. J. Korhonen
27.4. P. Uusitalo, Kempele
27.4. P. Uusitalo
 

26. huhtikuuta
Penttisellä lupailee ja lupailee renkaan, ylläsivuavan ja sivuaurinkojen voimalla. Aikioniemi havaitsee aamulla lyhkäiset esiintymät sivuauringosta ja renkaan pätkästä. Helenius illalla yksinäisen sivuauringon. Arktoksen entinen puheenjohtaja Tervaskanto osallistuu projektiin Muhoksella näkemällään sivuaurinkojen ja 22° renkaan pätkien yhdistelmällä jollaisen
myös Moilanen näkee. Suvilla illalla rengas ja sivuauringot kuten myös Öhmanilla joka kertoo havainnostaan tarkemmin: “tosi kehnosti havaittu”. Moinen merkintähän eivät ole oikein suotava mutta silloin kun sellainen on kirjoitettu ylös niin sille on annettava oma arvonsa sillä valitettavan harvoin havaitsijat vaivautuvat kertomaan havainnosta sitä onko havaintotilanne ollut paras mahdollinen ja mikä on ollut havaitsijan keskittymisaste kyseisessä tapauksessa.

26.4. M. Penttinen, Kokkola
26.4. M. Penttinen
26.4. S. Syrjä, Liminka
26.4. S. Syrjä
26.4. T. Öhman, Oulu
26.4. T. Öhman
26.4. J. Tervaskanto, Muhos
26.4. J. Tervaskanto

Aikioniemen Simo täyttelee jälleen B-lomaketta: “Cs-lautta saikin auringon ympärille aikaan todella kirkkaan ilmestyksen. Häikäisevät saurit, auringonpuolen hr, kirkas 22° ylläsivuava ja tavallinen 22° rengas. Päätin ottaa vähän koekuvia isältäni lainaan saamallani 20mm laajakulmalla... Otin muutaman ruudun ja näytelmä alkoi jo latistua, kun huomasinkin suhtselvän 46° allasivuavan.” Meneeköhän oikein jos veikkaa että Simon isä on luontokuvaaja Markku Aikioniemi?

27.4. S. Aikioniemi, Savukoski
27.4. S. Aikioniemi

28. huhtikuuta
Kovala raportoi 22° renkaan. Saman näkee Aikioniemi aamulla mutta iltapäivällä mies toteaa taivaalla olevan: “kaunis 22° ylläsivuava kuuropilvien yläosissa”. Palojärvellä ylläsivuava ja sivuaurinko.

Aikioniemen piirros verkkoversion Extra-sivulla.

28.4. T. Palojärvi, Savukoski
28.4. T. Palojärvi

29. huhtikuuta
Syrjällä, Uusitalolla ja Sankelolla iltapäivän 22° rengas. Samaa rataa Korhosen ja Moilasen saalis päivältä. Penttisellä jotain renkaan, ylläsivuavan, zykin ja 46° ylläsivuavan tapaista. Öhmanin havainto renkaasta, sivuauringoista, ylläsivuavasta ja zykistä on tehty “bussin ikkunasta Uljuan tekojärven kohdalla”. Soutukorva kerää lomakkeelle rastit kuukauden parhaasta displaystä joka koostuu 22° renkaasta ja sivuauringosta. Holmalla 22° rengas iltasella.

Myöskin pohjoisessa on tavaraa sillä Aikioniemellä varsin mukavaa horisonttirenkaan pätkällä höystettyä rengas, sivuaurinko, ylläsivuava, zyk ja 46° ylläsivuava materiaalia. Heleniuksella Kemijärvellä(?) rengas, ylläsivuava ja sivuauringot.

29.4. S. Aikioniemi, Savukoski
29.4. S. Aikioniemi
29.4. S. Syrjä, Oulu
29.4. S. Syrjä

Projektimme tuorein ja eteläisin mies, Kovala räpsii kuvia aamupäivällä varsin hyvästä näytelmästä, josta hän tunnistaa 22° renkaan, sivuauringot, 22° sivuavat kaaret ja zykin. Valokuvista paljastuu kuitenkin vielä emäselvä horisonttirengas sekä heikko 46° ylläsivuava kaari. Myöskin heikko Parryn kaari on diassa kun tarkkaan katsoo.

29.4. P. Kovala, Sarijärvi
29.4. P. Kovala

Mutta päivän ehdottomasti kovimman halosaaliin kerää Palojärvi. Ennen yhtätoista mies havaitsee ensin taivaalle ilmestyvän 23° parhelian 22° renkaan, sivuaurinkojen, sivuavien kaarien ja horisonttirenkaan seuraksi. Pian ilmestyy renkaan kaari 22° renkaan ulkopuolelle vasemmalla sivulla, ilmeisesti 24° rengas sillä 23° rengas ei tapaa tuolla seuduilla useinkaan esiintyä vaan se yleensä on kosketuksissa 23° parhelian kanssa. Pian ilmaantui myös 18° parhelia samalle puolelle. Tuon 24° renkaan tapaus on hiukan outo ilman 9° rengasta mutta Tarmo kertoo havaintokertomuksessaan että havaintokaveri Simo näki myös epävarman 9° renkaan. On kumma että Simolta ei löydy mitään viittausta tuohon havaintoon. Ainoa havainto Simolta kyseiseltä päivältä on tuo edellä mainittu multihalo, joka tapahtui kaksi tuntia aiemmin. Yleensä epävarmoista havainnoista kannattaisi raportoida koska se voisi ratkaista ehkä jonkun lähistöllä tehdyn havainnon.

29.4. T. Öhman, Pulkkila
29.4. T. Öhman
29.4. M. Penttinen, Kokkola
29.4. M. Penttinen
29.4. T. Palojärvi, Savukoski
29.4. T. Palojärvi
 

30. huhtikuuta
Syrjä ja Uusitalo ovat jo aikaisin ylhäällä ja saalistavat renkaan joka myös Korhosella ja Moilasella. Kuukauden toinen päivä jolloin Aikioniemi ei näe mitään! Maailmassa on sentään jotain oikeudenmukaisuutta! Palojärvi kuitenkin pelastaa Savukosken maineen renkaanpätkällä ja sivuauringolla iltakuuden jälkeen. Penttinen raportoi “alakiekerö”-halon.

30.4. S. Syrjä, Liminka
30.4. S. Syrjä
30.4. J. Moilanen, Oulunsalo
30.4. J. Moilanen

RSS Taivaanvahti