Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Syksyn 2023 kurssien ilmoittautuminen on alkanut Ursan verkkokaupassa 15.8.2023 klo 10.00. Kevään kurssien ilmoittautuminen alkaa joulukuun puolivälissä. Mikäli haluat sähköpostiisi tiedon, kun kurssien ilmoittautuminen alkaa, kannattaa liittyä Ursan tiedotuslistalle.

Liity Ursan sähköpostilistalle

Siirry kurssitarjottimeen

Ursa järjestää edelleen valtaosan kursseistaan verkkokursseina. Lähikurssit järjestetään Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki), ja ne on merkitty selkeästi kurssilistaan.

Oletko kiinnostunut jatkossa Ursan järjestämistä verkko- vai lähikursseista? Verkkokursseja tulemme järjestämään jatkossakin, mutta olisiko lähikursseille taas kysyntää? Vastaa kyselyyn!

Verkkokurssien oppimisympäristönä toimii Itslearning (josta löytyvät kaikki kurssin luentomateriaalit - luentomonisteet, webinaaritallenteet, muut videot jne) ja webinaarit (eli käytännössä videopuhelukokoukset) pidetään Zoom-ohjelmalla. Osallistumiseen tarvitset nettiyhteydellä varustetun laitteen (tietokone, älypuhelin tai tabletti) sekä kuulokemikrofonin ja halutessasi web-kameran videokuvan jakamiseen, mutta kursseille voi osallistua myös ilman web-kameraa. Verkkokurssit suoritetaan ensisijaisesti Zoomissa tapahtuvaa opetusta seuraamalla. Kursseille ei tarvitse ostaa mitään ylimääräistä opiskelumateriaalia, mutta mm. hyödyllisistä Ursan kirjoista voidaan jakaa tietoa kursseilla.

Verkkokurssikerrat lähtökohtaisesti taltioidaan, joten ne voi katsoa myös jälkikäteen mikäli ei päässyt kurssikerralle. Kurssin materiaali on katsottavissa vähintään seuraavan vuoden helmikuuhun (syyskauden kurssit) tai saman vuoden elokuuhun (kevätkauden kurssit), mutta ei loputtoman pitkään. Oletus on, että kurssilaiset osallistuvat kurssikerroille kun ne järjestetään: tallenteet ovat lisäetu, jota ei voida luvata 100 % varmuudella (mm. tekniset virhetilanteet voivat estää tallennuksen), vaikka siihen pyritäänkin.

Myös alaikäiset ovat tervetulleita kursseille, mutta niitä ei ole suunniteltu erityisesti nuoria silmälläpitäen. Kurssit soveltunevat 10 ikävuodesta ylöspäin, yksilökohtaisesti nuoren harrastuneisuuden ja innostuksen mukaan.

Kaikille kursseille on ilmoittauduttava ennakkoon. Kurssien ilmoittautuminen päättyy kurssin alkua edeltävänä päivänä klo 12.00.

Kursseille ilmoittaudutaan maksamalla kurssimaksu Ursan verkkokaupassa. Ilmoittautuminen on sitova. Jos et voi osallistua kurssille, voit lähettää ystäväsi sijastasi. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse noin viikkoa ennen kurssin alkua, joten ilmoitathan meille toimivan sähköpostiosoitteen. Tunnukset käyttämäämme verkko-oppimisympäristöön lähetetään myös sähköpostitse.

Kursseille ei ole jonotuspaikkoja.

Kursseja ei pääsääntöisesti järjestetä lisää kesken kauden vaikka kysyntää olisikin, seuraavat kurssit järjestetään seuraavalla syys- tai kevätkaudella. Ilmoittautumiset kevään kurssille alkavat edeltävän vuoden joulukuussa ja syyskauden kurssit elokuun alussa. Kurssitarjotin julkaistaan noin viikkoa etukäteen tällä sivulla ja asiasta tiedotetaan Ursan etusivulla, sosiaalisen median kanavissa sekä Ursan sähköpostilistalla.

Kursseista voi tiedustella lisää sähköpostitse osoitteesta kurssit [ät] ursa.fi.

Kursseja voi myös ostaa lahjaksi. Verkkokaupassa tulee antaa kurssilaiselle omat tiedot. Kurssilaiselle ei lähetetä kurssista tietoa ennen kuin noin viikkoa ennen kurssia, joten yllätys ei mene pilalle, vaikka annat kurssilaisen oman sähköpostiosoitteen ilmoittautuessa! HUOM! Olemme yhteydessä kurssilaisiin sähköpostitse, joten on erittäin tärkeää, että meillä on kullekin kurssilaiselle tämän oma, yksilöllinen sähköpostiosoite. Samalle säköpostiosoitteelle luodaan myös tunnus kurssien oppimisympäristöön.

Järjestämme myös tilauskursseja! Jos haluaisit Tähtitaivaan peruskurssin omalle paikkakunnallesi lähiopetuksena, lue lisää tilauskursseistamme.

Syksy 2023

Meteoriitit ja niiden etsintä

Uutuuskurssi! Meteoriitin löytäminen luonnosta on harvinaista, mutta miten sen voisi tunnistaa? Kurssilla tutustutaan siihen, miten meteoriitti syntyy, ja mistä meteoriitit ovat peräisin. Kurssilla esitetään tapoja, joilla meteoriitteja voi yrittää etsiä ja tunnistaa. Kurssin käyneillä on halutessaan mahdollisuus osallistua Ursan tulipallotyöryhmän vapaaehtoiseen etsintätyöhön. Hinta Ursan jäsenille 5 €, muille 25 €. Kurssin pitävät Jaakko Visuri, Jarmo Moilanen ja Jarkko Kettunen.

Tulevat kurssit:

Kaukoputken käytön peruskurssi

Kurssilla käydään luennontapaisesti lävitse kaukoputken toimintaperiaatteet sekä tarkastellaan, minkälaisia eri optisia rakenteita kaukoputkissa esiintyy. Kaukoputken ja lisävarusteiden erilaiset ominaisuudet vaikuttavat kohteen näkymiseen eri tavoin. Kurssilla selvitetään myös, miten ihmissilmän toiminta tulee huomioida visuaalihavainnoissa. Kurssi soveltuu sekä aloitteleville havaitsijoille sekä kaukoputken hankintaa suunnitteleville. Hinta Ursan jäsenille 5 €, muille 25 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.
Tulevat kurssit:

Kaukoputken käytön jatkokurssi

Jatkokurssilla perehdytään erilaisiin optiikan ja jalustan virhelähteisiin. Kurssi soveltuu erinomaisesti henkilöille jotka haluavat ymmärtää kaukoputken optiikan ja jalustan virhelähteitä kuvaustilanteessa tai muuten kasvattaa tietämystään kaukoputkista. Minkälaisia vääristymiä erilaisissa optisissa systeemeissä esiintyy ja miten haittaavat kuvausta? Minkälaisia virheitä jalustojen mekaniikassa esiintyy ja miten ne haittavat kohteeseen suuntaamista ja sen seuraamista? Lisäksi tutustutaan lisävarusteisiin sekä tähtikuvauksen edellytyksiin. Hinta Ursan jäsenille 5 €, muille 25 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.
Tulevat kurssit:

Tähtitaivaan peruskurssi

Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla opiskellaan tähtitaivaan tuntemusta. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. 1 x 6 (lähikurssi) tai 3 x 2 tuntia (etäkurssi). Lähikurssilla tarjolla on kahvia ja teetä, täytetty leipä ja hedelmiä. Etäkurssin hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 € ja lähikurssin hinta Ursan jäsenille 20 €, muille 45 €. Kurssia pitävät Tuukka Perhoniemi (TP) sekä Paula Wirtanen (PW) ja Jaakko Alakopsa (JA).
Tulevat kurssit:

Tähtitaivaan jatkokurssi

Kurssilla tutustutaan mm. himmeämpien tähtikuvioiden etsintään, koordinaatistoihin sekä planeettojen ja Kuun liikkeisiin tähtitaivaalla. 3 x 2 tuntia. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssia pitävät Veikko Mäkelä ja Jaakko Alakopsa.
Tulevat kurssit:

Johdatus Maan planetaarisuuteen

Maa on pallonmuotoinen planeetta, joka kiertää Aurinkoa hieman kallellaan ja hiukan soikealla radalla. Tämä saa aikaan vuodenaikojen lisäksi monenlaisia havaittavia ilmiöitä maapallolla ja taivaan liikkeissä, kalenterissa ja kartoissa.

Kurssilla käsitellään ilmiöitä, jotka johtuvat maapallon ominaisuuksista ja paikasta maailmankaikkeudessa. Miten Auringon korkeus sekä nousu- ja laskusuunta vaihtelevat vuoden aikana? Miksi päivien pituus vaihtelee epätasaisesti? Mitä ovat tasaus- ja seisauspäivät? Miksi leveyspiiri on helpompi määrittää tähtitaivaan avulla kuin pituuspiiri? Onko kesä pidempi pohjoisella vai eteläisellä pallonpuoliskolla? Miksi päivä pitenee jouluna vain toisesta päästä? 3 x 2 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää Tuukka Perhoniemi.
Tulevat kurssit:

Tähtikuvaus aloittelijoille

Omistatko järjestelmäkameran ja osaat kuvata sillä päiväsaikaan, mutta haluaisit oppia kuvaamaan yötaivaan ilmiöitä? Tähtikuvauksen aloittamisesta kiinnostuneille suunnattu kurssi opettaa yötaivaan kuvauksessa vaadittavia niksejä. Kurssilla käydään läpi yleisimpien pimeän ajan ilmiöiden valokuvaus (mm. öiset maisemakuvat, revontulet, Kuu, planeetat, haloilmiöt, tähdenlennot).

Kurssilla ei käydä läpi valokuvien jälkikäsittelyä tietokoneella eikä valokuvausta kaukoputken läpi. Kurssilaisten oletetaan osaavan digijärkkärikuvauksen perusteet, sillä niitä ei käydä kurssilla tarkemmin läpi. 2 x 3 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää tietokirjailija, tiedetoimittaja ja tähtikuvaaja Markus Hotakainen.
Tulevat kurssit:

Kevät 2024

Kosmologiakurssi

Kurssi tarjoaa napakan katsauksen moderniin kosmologiaan, sen oleellisimpiin teorioihin sekä hieman myös kosmologian historiaan. Kurssilla käsitellään mm. maailmankaikkeuden historia, ison mittakaavan rakenteet, kosmisen mikroaaltotausta, pimeä aine, pimeä energia ja kosminen inflaatio. Kurssilla ei suoranaisesti vaadita ennakkotietoja kosmologiasta, mutta aiheen luontaisen vaativuuden vuoksi niistä on selvää hyötyä.
3 x 2 tuntia. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää yliopistotutkija, dosentti Syksy Räsänen.
Tulevat kurssit:

Maailmankaikkeuskurssi

Helppotajuisella, mutta pitkällä kurssilla käydään läpi tähtitieteen perusteet (mm. aurinkokunnan kohteet, oma Aurinkomme ja muut tähdet, galaksit) tuoreimman tiedon valossa. Kurssi on jaettu pituutensa johdosta kahtia: ensimmäinen puolisko pidetään syksyllä 2023 ja toinen puolisko keväällä 2024. Ilmoittaudut samalla kummallekin kurssin puoliskolle.  5 x 2 + 5 x 2 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 50 €, muille 120 €. Kurssin pitävät Hanna Tolonen ja Teemu Willamo.
Tulevat kurssit:

Kurssiohjelma