Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Ursan kurssit

Kurssikalenteri

Kaikki Ursan syyskauden 2020 kurssit järjestetään verkkokursseina. Normaaliin lähiopetukseen palataan aikaisintaan keväällä 2021, kun se pandemian kannalta vaikuttaa turvalliselta. Jatkossa voimme kuitenkin tarjota nyt myös verkkokursseja.

Verkkokurssien oppimisympäristönä toimii Itslearning (josta löytyvät kaikki kurssin luentomateriaalit - luentomonisteet, webinaaritallenteet, muut videot jne) ja webinaarit (eli käytännössä videopuhelukokoukset) pidetään Zoom-ohjelmalla. Osallistumiseen tarvitset nettiyhteydellä varustetun laitteen (tietokone, älypuhelin tai tabletti) sekä kuulokemikrofonin ja halutessasi web-kameran videokuvan jakamiseen, mutta kursseille voi osallistua myös ilman web-kameraa. Verkkokurssit suoritetaan ensisijaisesti webinaareissa tapahtuvaa opetusta seuraamalla, mutta Maailmankaikkeus-kurssilla opetussisältö on ensisijaisesti videomuotoista, ja videoilla käsitellyistä aiheista keskustellaan webinaareissa.

Myös alaikäiset ovat tervetulleita kursseille, mutta niitä ei ole suunniteltu erityisesti nuoria silmälläpitäen. Kurssit soveltunevat 10 ikävuodesta ylöspäin, yksilökohtaisesti nuoren harrastuneisuuden ja innostuksen mukaan.

Kaikille kursseille on ilmoittauduttava ennakkoon.

Kursseille ilmoittaudutaan maksamalla kurssimaksu Ursan verkkokaupassa. Ilmoittautuminen on sitova. Jos et voi osallistua kurssille, voit lähettää ystäväsi sijastasi. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse noin viikkoa ennen kurssin alkua, joten ilmoitathan meille toimivan sähköpostiosoitteen. Tunnukset käyttämäämme verkko-oppimisympäristöön lähetetään myös sähköpostitse.

Kursseille ei ole jonotuspaikkoja. Kursseja ei pääsääntöisesti järjestetä lisää kesken kauden vaikka kysyntää olisikin, seuraavat kurssit järjestetään seuraavalla syys- tai kevätkaudella. Ilmoittautumiset kevään kurssille alkavat edeltävän vuoden joulukuussa ja syyskauden kurssit elokuun alussa. Kurssitarjotin julkaistaan noin viikkoa etukäteen tällä sivulla ja asiasta tiedotetaan Ursan etusivulla, sosiaalisen median kanavissa sekä Ursan sähköpostilistalla.

Kursseista voi tiedustella lisää sähköpostitse osoitteesta kurssit [ät] ursa.fi.

Syyskauden 2020 uusien kurssien ilmoittautuminen alkoi perjantaina 18.9. klo 10.00 Ursan verkkokaupassa. Syksyn aikana ei aloiteta enää tämän jälkeen uusia kursseja.

Kevään 2021 kurssien ilmoittautuminen alkaa 8.12. klo 10.00 Ursan verkkokaupassa, ja kurssitarjotin tulee näkyviin tälle sivulle noin viikkoa etukäteen.


 

Opastus kaukoputken käyttöön -kurssi

Käytännönläheisellä kurssilla opetellaan pystyttämään ja suuntaamaan kaukoputki sekä etsimään sillä kirkkaita kohteita. Karttojen ja planisfäärin käyttö käydään läpi. Kurssi aloitetaan planetaariossa. Kaukoputkien osalta opastus rajoittuu peruskäyttöön ja kattaa kaikki Ursan myymät mallit. Kurssi on ihanteellinen Ursasta kaukoputken hankkineille tai ostoa suunnitteleville. Kesto 2 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 5 €, muille 25 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.
Tulevat kurssit:
Webinaari to 26.11. klo 1820 (TÄYNNÄ)

Tähtitaivaan peruskurssi

Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla opiskellaan tähtitaivaan tuntemusta. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. Selkeällä säällä tähtikuvioita havaitaan myös taivasalla. Hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssia pitävät Tuukka Perhoniemi (TP) sekä Paula Wirtanen (PW) ja Jaakko Alakopsa (JA).
Tulevat kurssit:
Webinaarit ke 4.11. klo 1820, ke 11.11. klo 1820, ke 18.11. klo 1820 (TP) (TÄYNNÄ)
Webinaarit la 7.11. klo 1315, la 14.11. klo 1315, la 21.11. klo 1315 (PW + JA) (TÄYNNÄ)

Tähtitaivaan työpajakurssi

Kurssilla syvennetään tähtitaivaan peruskurssin oppeja käytännössä: tutustutaan lähemmin kaukoputken käyttöön, selvitetään milloin voi konkreettisesti bongata kaikki planeetat, tutkitaan kalenterin ja tähtitaivaan yhteyksiä sekä ratkotaan kurssilaisten kohtaamia ongelmia tähtitaivaan havainnoinnissa. Kurssiin sisältyy havaintokerta ulkona, jonka ajankohdasta sovitaan yhdessä kurssilla. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 10 €, muille 35 €. Kurssin pitää Tuukka Perhoniemi.
Tulevat kurssit:
Kevät 2021?

Tähtitaivaan jatkokurssi

Kurssilla tutustutaan mm. himmeämpien tähtikuvioiden etsintään, koordinaatistoihin sekä planeettojen ja Kuun liikkeisiin tähtitaivaalla. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssia pitävät Veikko Mäkelä ja Jaakko Alakopsa.
Syyskauden 2020 kurssi on keväältä pandemian vuoksi siirtynyt kurssi.
Tulevat kurssit:
Webinaarit pe 27.11. klo 1820, la 28.11. klo 1315, su 29.11. klo 1315 (TÄYNNÄ)

Kosmologiakurssi

Kurssi tarjoaa napakan katsauksen moderniin kosmologiaan, sen oleellisimpiin teorioihin sekä hieman myös kosmologian historiaan. Kurssilla käsitellään mm. maailmankaikkeuden historia, ison mittakaavan rakenteet, kosmisen mikroaaltotausta, pimeä aine, pimeä energia ja kosminen inflaatio.
Kurssin hinta on Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää yliopistotutkija, dosentti Syksy Räsänen.
Tulevat kurssit:
Kevät 2021?

Maailmankaikkeuskurssi

Helppotajuisella kurssilla käydään läpi tähtitieteen perusteet (mm. aurinkokunnan kohteet, oma Aurinkomme ja muut tähdet, galaksit) tuoreimman tiedon valossa.Kesto yhteensä 14 tuntia. HUOM! Kurssi järjestetään kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Kursseja pitävät Teemu Willamo (TW) ja Anne Liljeström (AL). Hinta Ursan jäsenille 30 €, muille 80 €.
Tulevat kurssit:
Webinaarit maanantaisin 5.10.–31.11. klo 18–20 + itsenäisesti vapaasti katsottavat videosisällöt (AL + TW) (TÄYNNÄ)

Opintokeskus Sivis tukee Ursan kurssitoimintaa rahallisesti sekä tuottamalla käyttöömme käyttämämme verkkokurssiohjelmistot.

 

Kurssiohjelma

Oops, an error occurred! Code: 2020112403012730d19b1a