Kirjaudu tai rekisteröidy

Ursan kurssit

Kurssikalenteri

Kurssit järjestetään Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki), ellei toisin mainita. Kurssimaksuun sisältyy kahvi- ja teetarjoilu.

Kaikille kursseille on ilmoittauduttava ennakkoon. 

Kursseille ilmoittaudutaan (havaintokurssia lukuunottamatta) maksamalla kurssimaksu Ursan verkkokaupassa joko verkkopankkitunnuksilla tai maksukorteilla. Ilmoittautuminen on sitova. Jos et voi osallistua kurssille, voit lähettää ystäväsi sijastasi. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse noin viikkoa ennen kurssin alkua, joten ilmoitathan meille toimivan sähköpostiosoitteen. 

Kursseista voi tiedustella lisää sähköpostitse osoitteesta kurssit [ät] ursa.fi. Uusia Opastus kaukoputken käyttöön -kursseja järjestetään kysynnän mukaan, ja niille voi ilmoittautua pitkin vuotta.


Opastus kaukoputken käyttöön -kurssi

Käytännönläheisellä ja maksuttomalla pikakurssilla opetellaan pystyttämään ja suuntaamaan kaukoputki sekä etsimään sillä kirkkaita kohteita. Karttojen ja planisfäärin käyttö käydään läpi. Kurssi aloitetaan planetaariossa. Kaukoputkien osalta opastus rajoittuu peruskäyttöön ja kattaa kaikki Ursan myymät mallit. Kurssi on tarkoitettu Ursasta kaukoputken hankkineille tai ostoa suunnitteleville. Kursseja järjestetään pitkin vuotta tarpeen mukaan, ja kurssille mahtuu noin 15 henkeä. Kesto 2 tuntia 15 minuuttia. Maksuton. Kurssin pitää Jaakko Visuri.
Tulevista kursseista voi tiedustella Ursan toimistosta, puhelin (09) 6840 4030.
Tulevat kurssit: ke 22.11. klo 18.15–20.00

Tähtitaivaan peruskurssi

Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla opiskellaan tähtitaivaan tuntemusta. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. Selkeällä säällä tähtikuvioita havaitaan myös taivasalla. Kesto 6 tuntia. Kurssille mahtuu 22 henkeä. Kurssia pitävät Tuukka Perhoniemi (TP) sekä Veikko Mäkelä ja Olli Manner (VM + OM). Hinta Ursan jäsenille 25 €, muille 30 €.
Tulevat kurssit:  la 28.10. klo 14–20 (VM + OM)

Tähtitaivaan jatkokurssi

Kurssilla tutustutaan mm. himmeämpien tähtikuvioiden etsintään, koordinaatistoihin sekä planeettojen ja Kuun liikkeisiin tähtitaivaalla. Kesto 6 tuntia. Kurssille mahtuu 22 henkeä. Kurssin pitävät Veikko Mäkelä ja Olli Manner. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 25 €, muille 30 €.
Tulevat kurssit: la 2.12. klo 14–20

Kaukoputket

Kurssilla tutustutaan kaukoputken toimintaperiaatteisiin sekä perehdytään erilaisiin harrastajille tarkoitettuihin kaukoputkiin ja niiden käyttöön. Kurssille voi hyvin osallistua, vaikka ei omistaisi kaukoputkea. Kurssille ei tuoda omaa kaukoputkea. Kesto 6 tuntia. Kurssille mahtuu 22 henkeä. Kurssin pitää Olli Manner. Hinta Ursan jäsenille 25 €, muille 30 €. Jos sinulla on lahjakortti Kaukoputket-kurssille, ilmoittaudu kurssille joko sähköpostilla kurssit [at] ursa.fi tai puhelimitse 09 6840 4010 (kuitenkin vasta 8.8. klo 10.00 alkaen).
Tulevat kurssit: 2018

Maailmankaikkeuskurssi

Helppotajuisella kurssilla käydään läpi tähtitieteen perusteet (aurinkokunnan kohteet, oma Aurinkomme ja muut tähdet, galaksit sekä kosmologia) tuoreimman tiedon valossa. Kesto yhteensä 12 tuntia. HUOM! Kurssi järjestetään kahtena peräkkäisenä lauantaina. Kurssille mahtuu 30 henkeä. Kursseja pitävät Hannakaisa Lindqvist (HL) ja Anne Liljeström (AL). Hinta Ursan jäsenille 50 €, muille 60 €.
Tulevat kurssit: la 18.11. + 25.11. klo 12-18 (AL)

Opintokeskus Sivis tukee Ursan kurssitoimintaa.

Kurssiohjelma

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)