Kirjaudu tai rekisteröidy

Ursan kurssit

Kurssikalenteri

Kurssit järjestetään Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki), ellei toisin mainita. Yli neljä tuntia kestävien kurssien kurssimaksuun sisältyy kahvi- ja teetarjoilu. Myös alaikäiset ovat tervetulleita kursseille, mutta niitä ei ole suunniteltu erityisesti nuoria silmälläpitäen. Kurssit soveltunevat 10 ikävuodesta ylöspäin, yksilökohtaisesti harrastuneisuuden ja innostuksen mukaan.

Kaikille kursseille on ilmoittauduttava ennakkoon.

Kursseille ilmoittaudutaan maksamalla kurssimaksu Ursan verkkokaupassa. Ilmoittautuminen on sitova. Jos et voi osallistua kurssille, voit lähettää ystäväsi sijastasi. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse noin viikkoa ennen kurssin alkua, joten ilmoitathan meille toimivan sähköpostiosoitteen. 

Kursseista voi tiedustella lisää sähköpostitse osoitteesta kurssit [ät] ursa.fi. 

Suunnittelemme tarjoavamme syksyllä 2019 jo muutamia verkkokursseja.


Opastus kaukoputken käyttöön -kurssi

Käytännönläheisellä kurssilla opetellaan pystyttämään ja suuntaamaan kaukoputki sekä etsimään sillä kirkkaita kohteita. Karttojen ja planisfäärin käyttö käydään läpi. Kurssi aloitetaan planetaariossa. Kaukoputkien osalta opastus rajoittuu peruskäyttöön ja kattaa kaikki Ursan myymät mallit. Kurssi on ihanteellinen Ursasta kaukoputken hankkineille tai ostoa suunnitteleville. Kesto 3 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 10 €, muille 15 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.
Tulevat kurssit:

la 23.2. klo 1215

Tähtitaivaan peruskurssi

Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla opiskellaan tähtitaivaan tuntemusta. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. Selkeällä säällä tähtikuvioita havaitaan myös taivasalla. Kesto 5 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 25 €, muille 30 €. Kurssia pitävät Tuukka Perhoniemi (TP) sekä Veikkö Mäkelä (VM) ja Jaakko Alakopsa (JA).
Tulevat kurssit:

la 2.2. klo 1420 (TP)
su 3.2. klo 1420 (TP)
la 9.2. klo 1420 (TP)
su 10.2. klo 1420 (TP)
la 2.3. klo 1521 (VM + JA)

Tähtitaivaan harjoituskurssi

Uudella Tähtitaivaan harjoituskurssilla syvennetään peruskurssilla opittuja asioita erilaisten tehtävien avulla sekä kurssilaisten omien kokemusten pohjalta. Lisäksi selvitetään peruskurssilla vähemmälle jääneitä asioita, kuten eläinradan, Kuun ja planeettojen näkymistä ja himmeämpiä tähtikuvioita.

Harjoituskurssi on tarkoitettu peruskurssin suorittaneille (tai vastaavan tähtitaivaan tuntemuksen omaaville) aloitteleville tähtitaivaan ystäville, jotka ovat jo tarkkailleet sekä syys- että kevättaivasta. (Älä siis ilmoittaudu vielä tälle kurssille, jos olet vasta menossa tänä keväänä peruskurssille!) Kurssi edellyttää Ursan jäsenyyttä ja siihen sisältyy erillinen havaintokerta, jonka ajankohta sovitaan ensimmäisessä tapaamisessa. Kesto 4 + 1 tuntia. Kurssin hinta on 20 €. Kurssia pitää Tuukka Perhoniemi. Kurssista voi tiedustella lisää osoitteesta tuukka.perhoniemi@ursa.fi.
Tulevat kurssit:

la 16.2. klo 1418
su 17.2. klo 1418

Maailmankaikkeuskurssi

Helppotajuisella kurssilla käydään läpi tähtitieteen perusteet (aurinkokunnan kohteet, oma Aurinkomme ja muut tähdet, galaksit sekä kosmologia) tuoreimman tiedon valossa. Kesto yhteensä 12 tuntia. HUOM! Kurssi järjestetään kahtena peräkkäisenä lauantaina.  Kursseja pitävät Teemu Willamo (TW) ja Anne Liljeström (AL). Hinta Ursan jäsenille 50 €, muille 60 €.
Tulevat kurssit:

la 4.5. + la 11.5. klo 1218 (AL)

Opintokeskus Sivis tukee Ursan kurssitoimintaa.

Kurssiohjelma

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)