Kirjaudu tai rekisteröidy

Ursan kurssit

Kurssikalenteri

Kurssit järjestetään Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki), ellei toisin mainita. Yli neljä tuntia kestävien kurssien kurssimaksuun sisältyy kahvi- ja teetarjoilu. Myös alaikäiset ovat tervetulleita kursseille, mutta niitä ei ole suunniteltu erityisesti nuoria silmälläpitäen. Kurssit soveltunevat 10 ikävuodesta ylöspäin, yksilökohtaisesti harrastuneisuuden ja innostuksen mukaan.

Kaikille kursseille on ilmoittauduttava ennakkoon.

Kursseille ilmoittaudutaan maksamalla kurssimaksu Ursan verkkokaupassa. Ilmoittautuminen on sitova. Jos et voi osallistua kurssille, voit lähettää ystäväsi sijastasi. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse noin viikkoa ennen kurssin alkua, joten ilmoitathan meille toimivan sähköpostiosoitteen.

Kursseille ei ole jonotuspaikkoja. Kursseja ei pääsääntöisesti järjestetä lisää kesken kauden vaikka kysyntää olisikin, seuraavat kurssit järjestetään seuraavalla syys- tai kevätkaudella. Ilmoittautumiset kevään kurssille alkavat edeltävän vuoden joulukuussa ja syyskauden kurssit elokuun alussa. Kurssitarjotin julkaistaan noin viikkoa etukäteen tällä sivulla ja asiasta tiedotetaan Ursan etusivulla, sosiaalisen median kanavissa sekä Ursan sähköpostilistalla.

Kursseista voi tiedustella lisää sähköpostitse osoitteesta kurssit [ät] ursa.fi.

Kevätkauden kurssien ilmoittautuminen alkaa 10.12. klo 10.00. Joka kevät ja syksy järjestettäviä vakiokurssejamme ovat tällä hetkellä Tähtitaivaan peruskurssi ja jatkokurssi, Opastus kaukoputken käyttöön sekä Maailmankaikkeuskurssi.


Opastus kaukoputken käyttöön -kurssi

Käytännönläheisellä kurssilla opetellaan pystyttämään ja suuntaamaan kaukoputki sekä etsimään sillä kirkkaita kohteita. Karttojen ja planisfäärin käyttö käydään läpi. Kurssi aloitetaan planetaariossa. Kaukoputkien osalta opastus rajoittuu peruskäyttöön ja kattaa kaikki Ursan myymät mallit. Kurssi on ihanteellinen Ursasta kaukoputken hankkineille tai ostoa suunnitteleville. Kesto 3 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 10 €, muille 15 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.
Tulevat kurssit (ilmoittaudu kurssille linkistä):
la 23.11. klo 12–15

Tähtitaivaan peruskurssi

Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla opiskellaan tähtitaivaan tuntemusta. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. Selkeällä säällä tähtikuvioita havaitaan myös taivasalla. Kesto 6 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 25 €, muille 30 €. Kurssia pitävät Tuukka Perhoniemi (TP) sekä Veikko Mäkelä (VM) ja Jaakko Alakopsa (JA).
Tulevat kurssit:
la 9.11. klo 14–20 (TÄYNNÄ)(VM + JA)

Tähtitaivaan peruskurssi PLUS

Aloittelijoille tarkoitettu, laajempi tähtitaivaan peruskurssi sisältää kaksi kurssipäivää ja erillisen havaintokerran. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. Toisena kurssipäivänä syvennetään opittua kurssilaisten omien kokemusten pohjalta. Kurssiin kuuluu myös havaintoretki, jonka ajankohta sovitaan toisella kurssikerralla. Kesto 6 + 4 tuntia + havaintokerta. Kurssille mahtuu 21 henkeä. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 50 €, muille 60 €. Kurssin pitää Tuukka Perhoniemi.
Tulevat kurssit (ilmoittaudu kurssille linkistä):
su 8.12. klo 12–18 + su 2.2.2020 klo 14–18 (TÄYNNÄ)

Tähtitaivaan jatkokurssi

Kurssilla tutustutaan mm. himmeämpien tähtikuvioiden etsintään, koordinaatistoihin sekä planeettojen ja Kuun liikkeisiin tähtitaivaalla. Kesto 6 tuntia. Kurssille mahtuu 22 henkeä. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 25 €, muille 30 €. Kurssia pitävät Veikko Mäkelä ja Jaakko Alakopsa.
Tulevat kurssit (ilmoittaudu kurssille linkistä):
la 30.11. klo 14–20

Maailmankaikkeuskurssi

Helppotajuisella kurssilla käydään läpi tähtitieteen perusteet (aurinkokunnan kohteet, oma Aurinkomme ja muut tähdet, galaksit sekä kosmologia) tuoreimman tiedon valossa. Kesto yhteensä 14 tuntia. HUOM! Kurssi järjestetään kahtena peräkkäisenä sunnuntaina.  Kursseja pitävät Teemu Willamo (TW) ja Anne Liljeström (AL). Hinta Ursan jäsenille 50 €, muille 60 €.
Tulevat kurssit:
su 17.11. + su 24.11. klo 12–19 (TW) (TÄYNNÄ)

Opintokeskus Sivis tukee Ursan kurssitoimintaa.

Kurssiohjelma

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)