Kirjaudu tai rekisteröidy

Ursan kurssit

Kurssikalenteri

Kurssit järjestetään Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki), ellei toisin mainita. Kurssimaksuun sisältyy kahvi- ja teetarjoilu. Myös alaikäiset ovat tervetulleita kursseille, mutta niitä ei ole suunniteltu erityisesti nuoria silmälläpitäen. Kurssit soveltunevat 10 ikävuodesta ylöspäin, yksilökohtaisesti harrastuneisuuden ja innostuksen mukaan.

Kaikille kursseille on ilmoittauduttava ennakkoon.

Kursseille ilmoittaudutaan (havaintokurssia lukuunottamatta) maksamalla kurssimaksu Ursan verkkokaupassa joko verkkopankkitunnuksilla tai maksukorteilla. Ilmoittautuminen on sitova. Jos et voi osallistua kurssille, voit lähettää ystäväsi sijastasi. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse noin viikkoa ennen kurssin alkua, joten ilmoitathan meille toimivan sähköpostiosoitteen. 

Kursseista voi tiedustella lisää sähköpostitse osoitteesta kurssit [ät] ursa.fi. 

Suunnittelemme järjestävämme tulevaisuudessa myös verkkokursseja.


Opastus kaukoputken käyttöön -kurssi

Käytännönläheisellä kurssilla opetellaan pystyttämään ja suuntaamaan kaukoputki sekä etsimään sillä kirkkaita kohteita. Karttojen ja planisfäärin käyttö käydään läpi. Kurssi aloitetaan planetaariossa. Kaukoputkien osalta opastus rajoittuu peruskäyttöön ja kattaa kaikki Ursan myymät mallit. Kurssi on ihanteellinen Ursasta kaukoputken hankkineille tai ostoa suunnitteleville. Kurssille mahtuu 20 henkeä. Kesto 3 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 10 €, muille 15 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.
Tulevat kurssit (ilmoittaudu linkistä):

la 24.11. klo 12–15

Tähtitaivaan peruskurssi

Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla opiskellaan tähtitaivaan tuntemusta. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. Selkeällä säällä tähtikuvioita havaitaan myös taivasalla. Kesto 5 tuntia. Kurssille mahtuu 22 henkeä ja se järjestetään, jos kurssille on ilmoittautunut vähintään 12 henkeä. Hinta Ursan jäsenille 25 €, muille 30 €. Kurssin pitää Tuukka Perhoniemi.
Tulevat kurssit (ilmoittaudu linkistä):

Kevät 2019

Tähtitaivaan jatkokurssi

Kurssilla tutustutaan mm. himmeämpien tähtikuvioiden etsintään, koordinaatistoihin sekä planeettojen ja Kuun liikkeisiin tähtitaivaalla. Kesto 6 tuntia. Kurssille mahtuu 22 henkeä. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 25 €, muille 30 €.
Tulevat kurssit: kevät 2019

Maailmankaikkeuskurssi

Helppotajuisella kurssilla käydään läpi tähtitieteen perusteet (aurinkokunnan kohteet, oma Aurinkomme ja muut tähdet, galaksit sekä kosmologia) tuoreimman tiedon valossa. Kesto yhteensä 12 tuntia. HUOM! Kurssi järjestetään kahtena peräkkäisenä lauantaina. Kurssille mahtuu 24 henkeä. Kursseja pitävät FM Teemu Willamo (TW) ja FM Anne Liljeström (AL). Hinta Ursan jäsenille 50 €, muille 60 €.
Tulevat kurssit (ilmoittaudu linkistä):

la 1.12. klo 12–18 + la 8.12. klo 12–18 (TW)

Opintokeskus Sivis tukee Ursan kurssitoimintaa.

Kurssiohjelma

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)