Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Ursan kurssit

Kurssikalenteri

Ursan syyskauden 2021 kurssit järjestetään edelleen verkkokursseina.

Verkkokurssien oppimisympäristönä toimii Itslearning (josta löytyvät kaikki kurssin luentomateriaalit - luentomonisteet, webinaaritallenteet, muut videot jne) ja webinaarit (eli käytännössä videopuhelukokoukset) pidetään Zoom-ohjelmalla. Osallistumiseen tarvitset nettiyhteydellä varustetun laitteen (tietokone, älypuhelin tai tabletti) sekä kuulokemikrofonin ja halutessasi web-kameran videokuvan jakamiseen, mutta kursseille voi osallistua myös ilman web-kameraa. Verkkokurssit suoritetaan ensisijaisesti Zoomissa tapahtuvaa opetusta seuraamalla. Kursseille ei tarvitse ostaa mitään ylimääräistä opiskelumateriaalia, mutta mm. hyödyllisistä Ursan kirjoista voidaan jakaa tietoa kursseilla.

Kurssikerrat lähtökohtaisesti taltioidaan, joten ne voi katsoa myös jälkikäteen mikäli ei päässyt kurssikerralle. Kurssin materiaali on katsottavissa vähintään seuraavan vuoden helmikuuhun (syyskauden kurssit) tai saman vuoden elokuuhun (kevätkauden kurssit), mutta ei loputtoman pitkään. Oletus on, että kurssilaiset osallistuvat kurssikerroille kun ne järjestetään: tallenteet ovat lisäetu, jota ei voida luvata 100 % varmuudella (mm. tekniset virhetilanteet voivat estää tallennuksen), vaikka siihen pyritäänkin.

Myös alaikäiset ovat tervetulleita kursseille, mutta niitä ei ole suunniteltu erityisesti nuoria silmälläpitäen. Kurssit soveltunevat 10 ikävuodesta ylöspäin, yksilökohtaisesti nuoren harrastuneisuuden ja innostuksen mukaan.

Kaikille kursseille on ilmoittauduttava ennakkoon.

Kursseille ilmoittaudutaan maksamalla kurssimaksu Ursan verkkokaupassa. Ilmoittautuminen on sitova. Jos et voi osallistua kurssille, voit lähettää ystäväsi sijastasi. Kurssilaisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse noin viikkoa ennen kurssin alkua, joten ilmoitathan meille toimivan sähköpostiosoitteen. Tunnukset käyttämäämme verkko-oppimisympäristöön lähetetään myös sähköpostitse.

Kursseille ei ole jonotuspaikkoja.

Kursseja ei pääsääntöisesti järjestetä lisää kesken kauden vaikka kysyntää olisikin, seuraavat kurssit järjestetään seuraavalla syys- tai kevätkaudella. Ilmoittautumiset kevään kurssille alkavat edeltävän vuoden joulukuussa ja syyskauden kurssit elokuun alussa. Kurssitarjotin julkaistaan noin viikkoa etukäteen tällä sivulla ja asiasta tiedotetaan Ursan etusivulla, sosiaalisen median kanavissa sekä Ursan sähköpostilistalla.

Kursseista voi tiedustella lisää sähköpostitse osoitteesta kurssit [ät] ursa.fi.

Kursseja voi myös ostaa lahjaksi. Verkkokaupassa voi antaa kurssilaiselle omat tiedot. Kurssilaiselle ei lähetetä kurssista tietoa ennen kuin noin viikkoa ennen kurssia, joten yllätys ei mene pilalle, vaikka annat kurssilaisen oman sähköpostiosoitteen ilmoittautuessa! Olemme yhteydessä kurssilaisiin sähköpostitse, joten on hyvin tärkeää, että meillä on kurssilaiselle tämän oma sähköpostiosoite.


 

Opastus kaukoputken käyttöön -kurssi

Käytännönläheisellä kurssilla opetellaan pystyttämään ja suuntaamaan kaukoputki sekä etsimään sillä kirkkaita kohteita. Karttojen ja planisfäärin käyttö käydään läpi. Kurssi aloitetaan planetaariossa. Kaukoputkien osalta opastus rajoittuu peruskäyttöön ja kattaa kaikki Ursan myymät mallit. Kurssi on ihanteellinen Ursasta kaukoputken hankkineille tai ostoa suunnitteleville. Hinta Ursan jäsenille 5 €, muille 25 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.
Tulevat kurssit:
to 11.11. klo 18–20


Tähtitaivaan peruskurssi

Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla opiskellaan tähtitaivaan tuntemusta. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. 3 x 2 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssia pitävät Tuukka Perhoniemi (TP) sekä Paula Wirtanen (PW) ja Jaakko Alakopsa (JA).
Tulevat kurssit:
torstait 2.9., 9.9. ja 16.9. klo 18–20 (TP) (TÄYNNÄ)
pe 17.9. klo 18–20 ja la–su 18.–19.9. klo 15–17 (TP) (TÄYNNÄ)
pe 12.11. klo 18–20 ja la–su 13.–14.11. klo 13–15 (PW + JA) (TÄYNNÄ)
pe 26.11. klo 18–20 ja la–su 27.–28.11. klo 13–15 (PW+JA) (TÄYNNÄ)


Johdatus Maan planetaarisuuteen (Uutuuskurssi!)

Maa on pallonmuotoinen planeetta, joka kiertää Aurinkoa hieman kallellaan ja hiukan soikealla radalla. Tämä saa aikaan vuodenaikojen lisäksi monenlaisia havaittavia ilmiöitä maapallolla ja taivaan liikkeissä, kalenterissa ja kartoissa.

Kurssilla käsitellään ilmiöitä, jotka johtuvat maapallon ominaisuuksista ja paikasta maailmankaikkeudessa. Miten Auringon korkeus sekä nousu- ja laskusuunta vaihtelevat vuoden aikana? Miksi päivien pituus vaihtelee epätasaisesti? Mitä ovat tasaus- ja seisauspäivät? Miksi leveyspiiri on helpompi määrittää tähtitaivaan avulla kuin pituuspiiri? Onko kesä pidempi pohjoisella vai eteläisellä pallonpuoliskolla? Miksi päivä pitenee jouluna vain toisesta päästä? 3 x 2 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää Tuukka Perhoniemi.
Tulevat kurssit:
pe 24.9. klo 18–20 ja la–su 25.–26.9. klo 15–17 (TÄYNNÄ)


Tähtitaivaan jatkokurssi

Kurssilla tutustutaan mm. himmeämpien tähtikuvioiden etsintään, koordinaatistoihin sekä planeettojen ja Kuun liikkeisiin tähtitaivaalla. 3 x 2 tuntia. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssia pitävät Veikko Mäkelä ja Jaakko Alakopsa.
Tulevat kurssit:
pe 10.12. klo 18–20 ja la–su 11.–12.12. klo 13–15 (TÄYNNÄ)


Tähtikuvausta aloittelijoille

Omistatko järjestelmäkameran ja osaat kuvata sillä päiväsaikaan, mutta haluaisit oppia kuvaamaan yötaivaan ilmiöitä? Tähtikuvauksen aloittamisesta kiinnostuneille suunnattu kurssi opettaa yötaivaan kuvauksessa vaadittavia niksejä. Kurssilla käydään läpi yleisimpien pimeän ajan ilmiöiden valokuvaus (mm. öiset maisemakuvat, revontulet, Kuu, planeetat, haloilmiöt, tähdenlennot).

Kurssilla ei käydä läpi valokuvien jälkikäsittelyä tietokoneella. Kurssilaisten oletetaan osaavan digijärkkärikuvauksen perusteet, sillä niitä ei käydä kurssilla tarkemmin läpi. 2 x 3 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää tietokirjailija, tiedetoimittaja ja tähtikuvaaja Markus Hotakainen.
Tulevat kurssit:
keskiviikot 22.9. ja 29.9. klo 18–21 (TÄYNNÄ)


Kosmologiakurssi

Kurssi tarjoaa napakan katsauksen moderniin kosmologiaan, sen oleellisimpiin teorioihin sekä hieman myös kosmologian historiaan. Kurssilla käsitellään mm. maailmankaikkeuden historia, ison mittakaavan rakenteet, kosmisen mikroaaltotausta, pimeä aine, pimeä energia ja kosminen inflaatio. Kurssilla ei suoranaisesti vaadita ennakkotietoja kosmologiasta, mutta aiheen luontaisen vaativuuden vuoksi niistä on selvää hyötyä.
3 x 2 tuntia. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää yliopistotutkija, dosentti Syksy Räsänen.
Tulevat kurssit:
keskiviikot 6.10., 13.10. ja 20.10. klo 18–20 (TÄYNNÄ)


Maailmankaikkeuskurssi

Helppotajuisella, mutta pitkällä kurssilla käydään läpi tähtitieteen perusteet (mm. aurinkokunnan kohteet, oma Aurinkomme ja muut tähdet, galaksit) tuoreimman tiedon valossa. Kurssi on jaettu pituutensa johdosta kahtia: ensimmäinen puolisko pidetään syksyllä 2021 ja toinen puolisko keväällä 2022.Ilmoittaudut samalla kummallekin kurssin puoliskolle.  5 x 2 + 5 x 2 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 50 €, muille 120 €. Kurssin pitävät Anne Liljeström (syksy 2021) ja Teemu Willamo (kevät 2022).
Tulevat kurssit:
1. puolisko maanantait 1.–29.11. klo 18–20 + 2. puolisko maanantait 10.1.–7.2. klo 18–20


Opintokeskus Sivis tukee Ursan kurssitoimintaa rahallisesti sekä tuottamalla käyttöömme käyttämämme verkkokurssiohjelmistot.

Kurssiohjelma