Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Havaintokausi - graafiset almanakat

Havaintokausi | Etusivu | Sisällysluettelo

Yöpilvien mahdolliset näkymisajat kuvattuna graafisin almanakoin. Almanakat on annettu Helsingille (60. leveysaste), Jyväskylälle (62,5°) ja Oululle (65°). Kaavioiden pystyviivat tarkoittavat kellonaikaa Suomen kesäajan mukaan ja vaakaviivat päiviä. Pystyviivat ovat tunnin ja vaakaviivat 10 päviän välein. Almanakkoihin on kuvattu käyrin auringonlaskun ja -nousun ajat (paksut viivat), sekä hetket, jolloin Aurinko on 4° (katkoviivat), 6° ja 16° (ohuet viivat) horisontin alapuolella.

Graafista almanakkaa luetaan siten, että etsitään haluttua päivämäärää vastaava vaakaviivat (tai viivojen väli). Seuraavaksi etsitään vaakaviivan ja halutun käyrän (esim. auringonlasku) leikkauspiste. Nyt voidaan pystyviivojen avulla lukea tapahtumaa vastaava ajanhetki.

Kaavioiden avulla voidaan arvioida, milloin yöpilviä saattaisi näkyä. 16 asteen rajan sisäpuolella ei yöpilviä voi näkyä. Kirkkaimmat yöpilvet saattavat näkyä jo 4 asteen rajalla, mutta normaalisti ne ilmestyvät näkyviin vasta, kun Aurinko on painunut yli 6 astetta horisontin alapuolelle.

RSS Taivaanvahti