Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Nuorten kerhot ja kurssit

Ursa järjestää toimintaa nuorille verkko-opetuksena sekä lapsille lähiopetuksena Helsingissä.

Huom! Jäsenhinta kursseille on voimassa vain kun kurssilaisella itsellään on Ursan jäsenyys. Huoltajan jäsenyys ei oikeuta jäsenhintaan.

Syksyn 2024 toiminnan ilmoittautuminen alkaa Ursan verkkokaupassa ti 25.6. klo 10.00. Ilmoittautuminen tapahtuu Ursan verkkokaupassa, emme ota ilmoittautumisia vastaan puhelimitse tai sähköpostilla. Linkit verkkokauppaan tulevat tälle sivulle, kun ilmoittautuminen alkaa.

Toiminnasta voi tiedustella lisää osoitteesta nuoriso [ät] ursa . fi.

Lisätietoa

Mitä Tähtikurssien suositusikärajat tarkoittavat? Tähtikurssi I:llä käsitellään asioita vähemmän teoreettisesti. Tähtikurssi II:lla asioita käsitellään jo hieman monimutkaisemmin. Jos nuori on aivan vasta-alkaja tähtitieteen harrastuksessaan ja sijoittuu ikänsä puolesta lähelle 11–12-vuotiaita, voi olla hyvä idea ilmoittautua Tähtikurssi I:lle. "Jo kaiken tietävät" 11–12-vuotiaat saattavat hyvinkin pärjätä Tähtikurssi II:lla.

Toiminnnan toteutuminen Kurssi tai kerho järjestetään, jos sinne on riittävästi ilmoittautuneita. Toiminnan peruuntuessa osallistumismaksut palautetaan heti.

Syksy 2024

Tähtikerho (47-v.)
Helsingin observatorio, maanantaisin klo 18.0018.45
Kesto: 9.9.25.11.2024
jäsenhinta 0 € / muut 15 €
Vetäjä: Liisa Nygrén

Tähtikerhossa tutustutaan maailmankaikkeuteen leikkien ja askarrellen vaikkapa oma aurinkokunta huoneen seinälle. Lasten kanssa jutellaan avaruuteen liittyvistä aiheista. Huoltajat ovat tervetulleita mukaan kerhokerroille!

Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoa ja ohjeita sähköpostilla viimeistään viikkoa ennen toiminnan alkamista.

Virtuaalitähtikurssi I (suositusikä 1112-v.)
Verkko-opetuksena, tiistaisin klo 19.0019.45
Kesto: 10.9.26.11.
jäsenhinta 5 € / muut 25 €
Vetäjä: Hanna Saunanen

Tähtikurssi I:llä käsitellään universumin kiehtovia ilmiöitä aina sen synnystä sen kaukaiseen tulevaisuuteen. Perehdymme niin kotoiseen aurinkokuntaan kuin vaikkapa tähtien elämänkaareen, niiden syntymästä kuolemaan, tai jopa Linnunradan ulkopuolisiin kohteisiin ja ilmiöihin. Kurssilla käydään haastavia asioita läpi mutta kuitenkin aloittelijaystävällisesti. Virtuaalikurssia ei suositella niin nuorille kuin lähiopetuksen vastaavaa kurssia, sillä kokemus on osoittanut, että nuorimmat eivät jaksa enää iltaisin keskittyä verkko-opetukseen. Tämä on toki tapauskohtaista, ja siksi kyseessä on vain ikäsuositus. Kurssilla ei ole pakko pitää kameraa päällä tai osallistua keskusteluun.

Opetus tapahtuu täysin verkossa (alustana toimii Zoom), joten osallistumiseen tarvitaan verkkoyhteys.

Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoa ja ohjeita sähköpostilla viimeistään viikkoa ennen toiminnan alkamista.

Virtuaalitähtikurssi II (suositusikä 1318-v.)
Verkko-opetuksena, tiistaisin klo 20.0021.00
Kesto: 10.9.26.11.
jäsenhinta 5 € / muut 25 €
Vetäjä: Hanna Saunanen

Tähtikurssi II:lla käsitellään tähtitieteen ilmiöitä syvällisemmin, pohtien suurempia kokonaisuuksia, tähtitieteen taustalla olevaa fysiikkaa ja syy-seuraussuhteita. Kurssilaiset haastetaan ajattelemaan maailmankaikkeuden isoja kysymyksiä kuten alkuräjähdyksen teoriaa tai mustien aukkojen syntyä. Entä miksi tähdet kuolevat eri tavoin riippuen niiden massasta? Mitä kaikkea suhteellisuusteoria pitää sisällään, ja miten se vaikuttaa maailmankaikkeuden rakenteeseen? Käsiteltävien asioiden teoreettisuudesta huolimatta kurssi on erittäin aloittelijaystävällinen, sillä asioita käsitellään intuitiivisesti yksinkertaistaen ja esimerkkien avulla. Kurssilla ei ole pakko pitää kameraa päällä tai osallistua keskusteluun.

Kurssilla ei ole tarkkaa ikärajaa, mutta kokemuksen perusteella se sopii parhaiten 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Opetus tapahtuu täysin verkossa (alustana toimii Zoom), joten osallistumiseen tarvitaan verkkoyhteys.

Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoa ja ohjeita sähköpostilla viimeistään viikkoa ennen toiminnan alkamista.