Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Nuorten kerhot ja kurssit

Ursa järjestää kerho- ja kurssimuotoista toimintaa tyypillisesti lähiopetuksena Helsingissä. Korona-aikana järjestämme ensimmäistä kertaa osan toiminnasta virtuaalisena, jolloin siihen voi osallistua helposti myös pk-seudun ulkopuolelta. Kaikkeen toimintaan on ilmoittauduttava etukäteen.

Kursseilla ja kerhoissa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan maailmankaikkeuden mielenkiintoisiin ilmiöihin ja ihmiskunnan tieteellisiin saavutuksiin, aina suurista galaksijoukoista atomeihin, raketeista kuulaskeutumiseen ja supernovaräjähdyksistä mustiin aukkoihin.

Huom! Jäsenhinta kursseille on voimassa vain kun kurssilaisella itsellään on Ursan jäsenyys. Huoltajan jäsenyys ei oikeuta jäsenhintaan.

Kevään 2021 lasten ja nuorten tähtikurssit järjestetään täysin etäopetuksena. Kursseille voi siis osallistua mistä päin Suomea tahansa. Kevään toiminnan ilmoittautuminen alkaa Ursan verkkokaupassa ti 8.12. klo 10.00. Linkit ilmoittautumiseen tulevat tälle sivulle. Lasten tähtikerhoa ei järjestetä keväällä 2021 pandemian johdosta.

 

 

Lasten tähtikurssi (712-v.)
helppo
Verkko-opetuksena, maanantai klo 19.0019.45
Kesto: 11.1.19.4.
jäsenhinta 5 € / muut 25 €

Lasten tähtikurssilla käsitellään universumin kiehtovia ilmiöitä aina sen synnystä sen kaukaiseen tulevaisuuteen. Perehdymme niin kotoiseen aurinkokuntaan kuin vaikkapa tähtien elämänkaareen, niiden syntymästä kuolemaan, tai jopa Linnunradan ulkopuolisiin kohteisiin ja ilmiöihin. Kurssilla käydään haastavia asioita läpi mutta kuitenkin aloittelijaystävällisesti. Nuoremmatkin kuin 7-vuotiaat voivat tulla kurssille, sillä ainoa lähtötasovaatimus on lukutaito. Huoltajat ovat tervetulleita mukaan. 

Kurssi järjestetään täysin verkko-opetuksena. Tarkemmat tiedot lähetetään kurssilaisille vuodenvaihteen jälkeen.

Lähtötasovaatimus: Lukutaito (mainitaan erikseen johtuen ikäryhmästä)

Nuorten tähtikurssi (1119-v.)
helppo
Verkko-opetuksena, maanantai klo 20.0021.00
Kesto: 11.1.19.4.
jäsenhinta 5 € / muut 25 €

Nuorten tähtikurssilla käsitellään tähtitieteen ilmiöitä syvällisemmin, pohtien suurempia kokonaisuuksia, tähtitieteen taustalla olevaa fysiikkaa ja syy-seuraussuhteita. Kurssilaiset haastetaan ajattelemaan maailmankaikkeuden isoja kysymyksiä kuten alkuräjähdyksen teoriaa tai mustien aukkojen syntyä. Entä miksi tähdet kuolevat eri tavoin riippuen niiden massasta? Mitä kaikkea suhteellisuusteoria pitää sisällään, ja miten se vaikuttaa maailmankaikkeuden rakenteeseen? Käsiteltävien asioiden teoreettisuudesta huolimatta kurssi on erittäin aloittelijaystävällinen, sillä asioita käsitellään intuitiivisesti yksinkertaistaen ja esimerkkien avulla.

Kurssi järjestetään täysin verkko-opetuksena. Tarkemmat tiedot lähetetään kurssilaisille vuodenvaihteen jälkeen.

Lähtötasovaatimus: ei ole.

Tähtikerho (47-v.)
aloittelijaystävällinen
Helsingin observatorio, sunnuntai klo 16.00–17.00
Kesto 13.9.18.10.
jäsenhinta 0 € / muut 15 €

Tähtikerhossa tutustutaan maailmankaikkeuteen leikkien ja askarrellen vaikkapa oma aurinkokunta huoneen seinälle. Kurssin aiheista myös keskustellaan, ja niistä kuullaan lyhyitä mutta mielenkiintoisia ja lapsille suunniteltuja esityksiä. Lasten huoltajat ovat tervetulleita mukaan!

Kerhoa ei järjestetä keväällä 2021.

Lähtötasovaatimus: ei ole.