Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Kesäkuu: Aurinko ja Kuu
Aurinko- ja kuutapahtumat kesäkuussa 2017. Aurinko on keskiviikkona 21.6. taivaanpallolla pohjoisemmillaan ja tällöin on kesäpäivänseisaus. Päivä on pisimmillään ja alkaa tämän jälkeen hitaasti lyhentyä. Täysikuu kohoaa vaalealle kesäyön taivaalle ja loistaa pyöreänä kiekkona matalalla etelän suunnalla perjantain ja lauantain välisenä yönä 9./10.6.
Lue lisää »

Kesäkuu: Planeetat
Kesäkuun yötaivaalla näkyvät Venus, Jupiter ja Saturnus. Rengasplaneetta on oppositiossa torstaina 15.6. ja horisontin yläpuolella auringonlaskun ja -nousun välisen ajan. Etelä-Suomessa Saturnus nousee vain 8 asteen korkeudelle. Saturnuksen renkaat sekä suurin ja kirkkain kuu Titan näkyvät jo pienellä kaukoputkella.
Lue lisää »

Kesäkuu: Tähtitaivas
Kesäkuun taivas on liian valoisa, jotta tähtitaivaasta voitaisiin edes puhua. Eteläisessä Suomessa kuitenkin näkyy joitakin tähtiä aivan juhannuksenakin, kun vain osaa katsoa.
Lue lisää »

Kesäkuu: Ilmakehän ilmiöt
Kesäkuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti siitepölykehät, kangastukset ja valaisevat yöpilvet.
Lue lisää »

Valaisevat yöpilvet
Kesäyöllä voi pohjoisella taivaalla nähdä valkoisena tai sinertävinä hohtavia valaisevia yöpilviä. Ne ovat korkealla ilmakehässä leijuvia Auringon valoa heijastavia jääkiteistä muodostuneita pilviä.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 25.6.2017 klo 23.00

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 2 %
kasvava sirppi
ikä: 1 päivää
 

Taivaalla kesäkuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä