Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt – Helmikuu 2024

Etsitään iltataivaalta Seulasten tähtijoukko! Mistä siinä on kyse? Keväisen kapean kuunsirpin voi löytää taivaalta 11.2., miten sitä kannattaa havaita? Professori emeritus Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström, ja jakson on äänikäsitellyt Tomi Taskinen (audiotohtori.fi).
Lue lisää »

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Helmikuu: Aurinko ja Kuu

Täysikuu on 24.2. Leijonan tähdistössä. Kapea kuunsirppi näkyy 11.2. auringonlaskun jälkeen matalalla lounaisella taivaalla.
Lue lisää »

Helmikuu: Planeetat

Jupiter ja Uranus ovat iltataivaalla, muut planeetat näkyvät kehnommin tai eivät laisinkaan.
Lue lisää »

Helmikuu: Tähtitaivas

Helmikuussa päivä alkaa jo selvästi pidentyä, mutta pimeää on kuun alussa Etelä-Suomessa silti vielä noin 13 tuntia ja pohjoisessa 14 tuntia. Helmikuun lopussa pimeyden kesto on huvennut alle puoleen vuorokauteen. Tähtitaivaan erilaisia asentoja ehtii kuitenkin tutkiskella vielä hyvin.
Lue lisää »

Helmikuu: Ilmakehän ilmiöt

Helmikuulle tyypillisä ilmakehän ilmiöitä ovat helmiäispilvet, jääsumuhalot, kangastukset sekä revontulet.
Lue lisää »

Avaruusasema aamutaivaalla 1.–3.3.

Kansainvälinen ISS-avaruusasema näkyy eteläisellä aamutaivaalla 3.3. saakka Etelä- ja Keski-Suomessa. Jos taivas on selkeä ja tähtikirkas, kannattaa etsiä horisontin poikki vaeltavaa avaruusasemaa varhaiselta aamutaivaalta. Se näkyy helposti paljain silminkin kuin etäistä lentokonetta muistuttavana valopisteenä. Tarkemmat kellonajat löytyvät Heavens-Above-sivustolta.
Lue lisää »