Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt – Kesä 2020

Kesätaivas on vaalea ympäri vuorokauden, mutta kauden rikkautena ovat erityisesti erilaiset ilmakehän ilmiöt kuten valaisevat yöpilvet ja myrskyilmiöt. Joitain tähtiä sentään näkyy, ja Kuu ja planeetat kohtaavat toisiaan taivaalla pitkin kevättä ja kesää. Professori Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström. Äänikäsittely Tomi Taskinen.
Lue lisää »

Kesäkuu: Aurinko ja Kuu

Kesäpäivänseisaus on 21.6. Aurinko on silloin taivaanpallolla korkeimmillaan ja yö on pohjoisella pallonpuoliskolla lyhimmillään. Etelä-Suomessa Aurinko on horisontin yläpuolella lähes 19 tuntia ja Oulussa peräti 22 tuntia. Utsjoella Aurinko ei laske ollenkaan. Heikosti havaittava Kuun puolivarjopimennys tapahtuu 5./6.6.
Lue lisää »

Kesäkuu: Planeetat

Kesäkuussa taivas on valoisa ja napapiirin pohjoispuolella Aurinko ei laske lainkaan. Ainoastaan Merkurius piipahtaa alkukuusta iltataivaalla, muut planeetat ovat näkymättömissä Auringon loisteessa tai viistävät eteläistä horisonttia niin alhaalla, että niitä on vaikea nähdä.
Lue lisää »

Kesäkuu: Pimennykset

Kuu viistää Maan puolivarjon yläosaa myöhään perjantai-iltana 5.6. Kuu on pimennyksen alkaessa vielä horisontin alapuolella. Se nousee Etelä-Suomessa hieman ennen pimennyksen syvintä vaihetta. Pimennys ei näy pohjoisemmassa Suomessa lainkaan. Syvimmässä vaiheessa Kuun kiekon keskipiste on vain aavistuksen Maan puolivarjon puolella, joten ainoastaan eteläiset napaseudut tummuvat hieman. Koska Kuu on hyvin matalalla, tummumista voi olla vaikea havaita.
Lue lisää »

Kesäkuu: Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Kesällä Aurinko on taivaalla pitkään, joten päivätaivaan ilmiöitä voi ihailla kellonaikoihin, jolloin se muina vuodenaikoina on mahdotonta. Osa ilmiöistä puolestaan keskittyy pelkästään kesäkuukausiin.
Lue lisää »

Tähtikartta

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu eteläisimmillään

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 96 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 16 päivää
 

Taivaalla kesäkuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt