Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Pimeät havaintopaikat
Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Marraskuu: Aurinko ja Kuu
Etelä-Suomessa pimeä aika marraskuussa pitenee 12 tunnista 14 tuntiin. Pohjois-Suomessa pimeä pitenee 12,5 tunnista lähes 15 tuntiin. Utsjoella Aurinko ei nouse 25. päivän jälkeen ennen kuin vasta seuraavana vuonna tammikuun 17. päivänä. Täysikuu on yöllä 22./23.11. ja hyvin kapea kuunsirppi näkyy lähellä kirkasta Venusta matalalla kaakossa aamuhämärässä 6.11.
Lue lisää »

Marraskuu: Planeetat
Venus loistaa aamuhämärässä. Mars, Saturnus näkyvät iltataivaalla. Uranus ja Neptunus ovat löydettävissä havaintovälineiden avulla iltataivaalta.
Lue lisää »

Marraskuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Leonidien tähdenlentoparvi on aktiivinen 6.–30.11., maksimi on yöllä 17./18.11. jolloin voi nähdä noin 10 meteoria tunnissa.
Lue lisää »

Marraskuu: Ilmakehän ilmiöt
Marraskuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti helmiäispilvet ja revontulet.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 16.11.2018 klo 5.45

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kupera Kuu on lähellä Marsia illalla.
  • Kapea kuunsirppi on lähellä Spicaa aamuhämärässä

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 58 %
kasvava kuperakuu
ikä: 8 päivää
 

Taivaalla marraskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä