Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Maaliskuu: Aurinko ja Kuu
Tiistaina 20.3. klo 18.15 on kevätpäiväntasaus ja päivä ja yö ovat yhtä pitkiä eteläisellä ja pohjoisella pallonpuoliskolla. Kesäaikaan siirrytään 25.3. Maaliskuulle sattuu kaksi täysikuuta.
Lue lisää »

Maaliskuu: Planeetat
Iltahämärässä molemmat sisäplaneetat, Merkurius ja Venus, näkyvät lähekkäin. Myös kaukainen Uranus löytyy iltataivaalta. Jupiter nousee idästä aamuyöllä. Mars ja Saturnus ovat aamutaivaalla.
Lue lisää »

Maaliskuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta joka yö aina kun on riittävän pimeää. Maapallon liikkeestä johtuen satunnaisten eli sporadisten meteorien määrä on pohjoisella pallonpuoliskolla minimissään kevätpäiväntasauksen (21.3.) tienoilla.
Lue lisää »

Maaliskuu: Ilmakehän ilmiöt
Maaliskuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti helmiäispilvet, halot, kangastus- ja refraktioilmiöt sekä revontulet.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 18.3.2018 klo 0.00

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Hyvin kapea kuunsirppi on lähellä Venusta ja Merkuriusta iltahämärässä.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 1 %
kasvava sirppi
ikä: 1 päivää
 

Taivaalla maaliskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä