Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas nyt

Bongaa 100 -haaste

Ympäristömme on täynnä jänniä juttuja, jotka jäävät meiltä helposti huomaamatta! Ursan 100-vuotisjuhlahaasteessa bongataan sata ilmiötä yö- ja päivätaivaalta. Mukana on myös veikeitä havaintoja maailmankaikkeuden luonteesta, jotka kuka tahansa voi tehdä. Aikaa on vuoden 2021 loppuun.
Lue lisää »

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Podcast: Tähtitaivas nyt

Syyskuun 2021 avaa heti 1.9. keskiyön jälkeen normaalisti vaatimaton aurigidien tähdenlentoparvi, jolle ennustetaan tänä vuonna lyhyttä aktiivisuushuippua. Syyskuu on parasta aikaa havaita Linnunrataa, ja taivaalta voi löytää myös Andromedan galaksin.
Lue lisää »

Syyskuu: Aurinko ja Kuu

Syyskuussa pimeys laskeutuu kesän jälkeen ensimmäistä kertaa koko maassa. Syyspäiväntasaus on 22.9. Uusikuu on 7.9. ja täysikuu 21.9.
Lue lisää »

Syyskuu: Planeetat

Jupiter ja Saturnus ovat iltataivaalla, mutta varsin matalalla. Muita paljain silmin näkyviä planeettoja ei taivaalla nyt ole. Uranus on aamutaivaalla ja Neptunus oppositiossa.
Lue lisää »

Syyskuu: Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Aurigidit on normaalisti hyvin vaatimaton tähdenlentoparvi, mutta tänä vuonna sille ennustetaan lyhyttä aktiivisuuspiikkiä heti 31.8./1.9. puoliyön jälkeen.
Lue lisää »

Syyskuu: Ilmakehän ilmiöt

Syyskuulle tyypillisiä ilmiöitä ovat sateenkaaret, sumuilmiöt, kangastukset ja revontulet.
Lue lisää »

Linnunrata

Pimeän laskeutuessa Linnunradan himmeänä hohtava vyö kulkee taivaankannen yli lounaasta koilliseen. Kelmeä hehku on kaukaisten tähtien yhteensulautunutta valoa. Kiikarilla ja kaukoputkella katsottaessa se hajoaa erillisiksi tähdiksi. Kaupunkien valoissa Linnunrata ei erotu, mutta pimeällä maaseudulla kuuttomana yönä se on komea näky.
Lue lisää »

Kesäkolmio syystaivaalla

Syyskaudella etelätaivasta hallitsee ns. Kesäkolmio, jonka muodostavat Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair.
Lue lisää »

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Uranusta yöllä 24./25.9.
  • Kuu lähellä Plejadeja yöllä 25./26.9.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 81 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 18 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt