Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Podcast: Tähtitaivas nyt

Mitä taivaalla tapahtuu helmikuussa? Helmikuun jaksossa mietitään perusaiheiden ohella mm. Betelgeuse-tähden himmenemistä, Siriuksen tuikkimista sekä Kuun meille näkyvää pintaa. Professori Markku Poutasta jututtaa Anne Liljeström.
Lue lisää »

Helmikuu: Aurinko ja Kuu

Helmikuussa pimeä aika lyhenee eteläisimmässä Suomessa runsaasta 13 tunnista noin 11 tuntiin ja pohjoisimmassa Lapissa vajaasta 14 tunnista hieman yli 10 tuntiin. Puolikas Kuu on korkealla iltataivaalla 2.2. Täysikuu valaisee kirkkaasti talvista maisemaa yöllä 8./9.2. Kapea, parin vuorokauden ikäinen kuunsirppi näkyy 25.2. iltataivaalla.
Lue lisää »

Helmikuu: Planeetat

Helmikuussa Mars näkyy yhä matalalla aamutaivaalla, mutta painuu kuukauden mittaan entistä alemmas. Venus näkyy edelleen hyvin auringonlaskun jälkeen, samoin Uranus. Myös Merkurius piipahtaa iltataivaalla.
Lue lisää »

Helmikuu: Ilmakehän ilmiöt

Helmikuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti halot, kangastukset ja refraktioilmiöt sekä helmiäispilvet.
Lue lisää »

Venus loistaa iltataivaalla

Pilvettömän iltataivaan kiistaton vetonaula on kirkas planeetta Venus, joka loistaa etelän / lännen suunnalla. Se näkyy iltataivaalla koko kevään ja on kauimpana Auringosta eli korkeimmillaan taivaalla 25.3.
Lue lisää »

Helmiäispilviä horisontissa

Auringonnousun tai -laskun suunnassa voi näkyä kirkkaita, toisinaan värikkäitä helmiäispilviä, jotka leijuvat 15–30 kilometrin korkeudessa.
Lue lisää »

Tähtikartta

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 27 %
kasvava sirppi
ikä: 5 päivää
 

Taivaalla helmikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt