Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Toukokuu: Aurinko ja Kuu

Aurinko nousee Utsjoen horisontin yläpuolelle 16.5. Seuraavan kerran Aurinko laskee Utsjoella vasta heinäkuun lopulla. Etelärannikolla kevään viimeinen pimeä yö on 11.5. Uusikuu on 8.5. ja täysikuu 23.5.
Lue lisää »

Toukokuu: Planeetat

Planeetat ovat joko Auringon suunnassa tai niin matalalla, että niitä on mahdoton nähdä.
Lue lisää »

Toukokuu: Tähtitaivas

Toukokuun alussa on eteläisimmässä Suomessa vielä viikon verran mahdollisuus tehdä havaintoja pimeän taivaan alla. Sen jälkeen on tyydyttävä kirkkaimpien tähtien ja kohteiden katseluun tai Auringon, Kuun ja ilmakehän ilmiöiden tarkkailuun. Pohjoisemmassa ei ole enää pimeää öisin.
Lue lisää »

Toukokuu: Ilmakehän ilmiöt

Maaliskuulle tyypillisiä ilmakehän ilmiöitä ovat haloilmiöt, valaisevat yöpilvet, kangastukset ja siitepölykehät.
Lue lisää »

Leijuvia saaria

Kangastuksia näkyy suurten vesien äärellä kesän ensimmäisinä lämpiminä päivinä, mikäli on suhteel-lisen tyyntä. Kylmän veden yläpuolelle muodostuu lämpötilaltaan erilaisia ilmakerroksia, joiden ra-japinnassa valonsäteet taittuvat. Se saa kaukaisten saarten ja muiden kohteiden kuvat ”leijumaan” ilmassa tai venymään pystysuunnassa.
Lue lisää »

Ensimmäiset yöpilvet

Kuun lopulla nähdään eteläisessä Suomessa usein ensimmäiset valaisevien yöpilvien näytelmät. Tällöin yöpilvet erottuvat yleensä vaaleina matalalla pohjoisessa horisontissa paikallisen keskiyön aikaan.
Lue lisää »