Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt – Tammikuu 2022

Vuoden aloittavat Kvadrantidien tähdenlentoparvi sekä iltataivaalle nouseva Merkurius. Valoisa aika alkaa hitaasti lisääntyä. Professori Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström, ja jakson on äänikäsitellyt Tomi Taskinen.
Lue lisää »

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Tammikuu: Aurinko ja Kuu

Auringon korkeus kasvaa hitaasti ja päivä pitenee kuun aikana. Kaamos päättyy Utsjoella 17.1. Uusikuu on 2.1. ja täysikuu 19.1.
Lue lisää »

Tammikuu: Planeetat

Merkurius löytyy iltataivaalta, samoin Uranus ja Neptunus. Muut planeetat näkyvät kehnosti tai ovat katoamassa Auringon suuntaan.
Lue lisää »

Tammikuu: Meteorit

Kvadrantidit on vuoden ensimmäinen ja yksi vuoden kolmesta runsaimmasta tähdenlentoparvesta. Meteoreja näkyy 28.12.–12.1., eniten niitä nähdään kuitenkin maksimiyönä. Parven aktiivisuushuippu on tänä vuonna iltayöllä 3.1. Paras aika havainnoille lienee tiistain 4.1. aamuyö.
Lue lisää »

Tammikuu: Ilmakehän ilmiöt

Tammikuulle tyypillisiä ilmiöitä ovat helmiäispilvet, jääsumuhalot, kangastukset sekä revontulet.
Lue lisää »

Asteroidi 7482 (1994 PC1) tekee lähiohituksen

Asteroidi 7482 (1994 PC1) on lähimmillään Maata 1,9 miljoonan kilometrin eli noin viiden Maa-Kuu-etäisyyden päässä 18.1.2022. Sen magnitudi on tällöin reilu 10. Asteroidi olisi havaittavissa pimeissä olosuhteissa noin kuuden tuuman tai suuremmalla kaukoputkella, mutta ei missään tapauksessa paljain silmin. Täysikuu kuitenkin haittaa kohteen havaitsemista.
Lue lisää »

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Pluto konjunktiossa
  • Kuu pohjoisimmillaan

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 97 %
kasvava kuperakuu
ikä: 13 päivää
 

Taivaalla tammikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt