Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Bongaa Linnunrata -kampanja on käynnissä 8.9.–8.11.
Ursan ja yhteistyökumppanien havaintokampanjassa bongataan Linnunrataa. Ota kuva siitä tai retkestäsi ja osallistu haasteeseen Instagramissa tai Taivaanvahdissa hashtagilla #bongaalinnunrata. Haasteeseen voi osallistua siis myös muilla kuin huippuluokan taivaskuvilla!
Lue lisää »

Lokakuu: Aurinko ja Kuu
Etelä-Suomessa on kuun alussa pimeää reilut yhdeksän tuntia vuorokaudessa ja pimeä aika pitenee kuun loppuun mennessä 12 tuntiin. Pohjoisimman Suomen vastaavat ajat ovat 9 ja 12,5 tuntia. Täysikuu on 5./6.10. Normaaliaikaan siirrytään sunnuntaina 29.10. klo 4 jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin.
Lue lisää »

Lokakuu: Planeetat
Venus ja Mars löytyvät aamuhämärästä. Uranus on havaittavissa koko pimeän ajan ja Neptunus näkyy iltayöllä. Venus on 5. ja 6.10. hyvin lähellä Marsia. Planeetoilla on etäisyyttä reilusti alle Kuun läpimitta
Lue lisää »

Lokakuu: Tähtitaivas
Suomen leveyspiireillä pimeä saapuu syksyllä joka kuukausi aina kaksi tuntia aikaisemmin. Näin Suomessa pimeän tullessa taivaan asento on lähes sama elokuun loppupuolelta aina marraskuun alkupuolelle saakka.
Lue lisää »

Lokakuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Kuukauden aikana on aktiivisena kaksi heikompaa meteoriparvea: Giacobinidit eli Draconidit 6.–10.10. (muutama meteori tunnissa) sekä Orionidit, joiden meteoreja näkyy 2.10.–7.11. ja maksimi on 21.10. Hyvissä olosuhteissa voi nähdä yli kymmenen orionidia tunnissa.
Lue lisää »

Lokakuu: Ilmakehän ilmiöt
Lokakuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti kangastukset ja revontulet.
Lue lisää »

Uranus yötaivaalla
Uranus on hyvin näkyvissä lokakuun yötaivaalla ja on oppositiossa torstaina 19.10. Planeetta on Kalojen tähdistössä ja löytyy kiikarilla.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 22.10.2017 klo 19.00

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 7 %
kasvava sirppi
ikä: 2 päivää
 

Taivaalla lokakuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä