Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Tue ursaa
Tähtitaivas nyt
Pimeät havaintopaikat
Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »
Podcast: Tähtitaivas nyt – Tammikuu 2021
Ursan juhlavuoden potkaisee käyntiin kvadrantidien tähdenlentoparvi, johon liittyy tähdistö, jota ei enää ole. Planeetoista näkyvät Mars ja Merkurius, ja kaamos päättyy pohjoisimmassakin Lapissa. Miksi suomalaiset ovat niin innokkaita tähtiharrastajia? Professori Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström, ja jakson on äänikäsitellyt Tomi Taskinen.
Lue lisää »
Tammikuu: Aurinko ja Kuu
Pimeää riittää tammikuun alussa Helsingissä yli 14 tuntia, Oulussa melkein 15 tuntia ja Utsjoella 16 tuntia. Aurinko nousee ja kaamos päättyy Utsjoella 17.1. Täysikuu on 28.1. ja uusikuu 13.-14.1.
Lue lisää »
Tammikuu: Meteorit
Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Kvadrantidit on vuoden ensimmäinen ja yksi vuoden kolmesta runsaimmasta tähdenlentoparvesta. Parven meteoreja näkyy vuodenvaihteen molemmin puolin 28.12.–12.1., mutta pääosa niistä nähdään Suomessa kuitenkin 3.1. aamulla ja seuraavana yönä.
Lue lisää »
Tammikuu: Ilmakehän ilmiöt
Tammikuulle tyypillisiä ilmakehän ilmiöitä ovat helmiäispilvet, jääsumuhalot, kangastukset ja refraktioilmiöt sekä revontulet. Päivätähtemme magneettinen aktiivisuus on lähtenyt hitaaseen kasvuun, ja sen pinnalla on näkynyt jo kunnon pilkkuja, mutta kuluva talvi jää silti revontulten osalta maan eteläosissa vielä hiljaiseksi.
Lue lisää »