Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt – Joulukuu 2022

Kaikki planeetat ovat yötaivaalla (ainakin periaatteessa), ja täysikuu peittää oppositiossa olevan Marsin taakseen 8.12. Geminidien tähdenlentoparvi on viimeinen vuoden kolmesta runsaasta meteoriparvesta.
Lue lisää »

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Joulukuu: Aurinko ja Kuu

Talvipäivänseisaus on 21.12., jolloin päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla lyhimmillään ja yö pisimmillään. Täysikuu on 8.12. ja uusikuu 23.12.
Lue lisää »

Joulukuu: Planeetat

Mars on oppositiossa ja näkyy koko yön. Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus ovat iltataivaalla. Kuu peittää taakseen sekä Marsin että Uranuksen. Mars on oppositiossa 8.12. ja samana aamuna täysikuu peittää Marsin taakseen.
Lue lisää »

Joulukuu: Meteorit

Geminidit on viimeinen vuoden kolmesta runsaimmasta meteoriparvesta. Maksimin on ennustettu ajoittuvan siten, että parasta havaintoaikaa on keskiviikkoilta 14.12. Niukka Ursidit päättää meteorivuoden. Ursidien maksimin ennustetaan osuvan torstain ja perjantain väliseen yöhön 22./23.12.
Lue lisää »

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Plejadeja yöllä 6./7.12.
  • Kuu lähellä Marsia yöllä 7./8.12.
  • Kuu lähellä Aldebarania yöllä 7./8.12.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 99 %
täysikuu
ikä: 13 päivää
 

Taivaalla joulukuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt