Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Podcast: Tähtitaivas nyt

Maaliskuu 2020 on parasta aikaa havaita Venusta yö- ja päivätaivaalla, sen heittämää varjoa sekä kasvavaa Kuuta ja eläinratavaloa. Mitä kuuluu Auringolle, joko magneettinen aktiivisuus on lähtemässä kasvuun? Professori Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström. Äänikäsittely Tomi Taskinen.
Lue lisää »

Maaliskuu: Aurinko ja Kuu

Kevätpäiväntasaus on 20.3. klo 5.50 Suomen aikaa. Sunnuntaina 29.3. siirrytään kesäaikaan.
Lue lisää »

Maaliskuu: Planeetat

Maaliskuista planeettataivasta hallitsee iltataivaan huikean kirkas Venus. Merkurius, Mars, Jupiter ja Saturnus ovat aamutaivaalla, mutta pysyttelevät koko maaliskuun ajan hyvin matalalla.
Lue lisää »

Maaliskuu: Ilmakehän ilmiöt

Maaliskuussa voi vielä esiintyä satunnaisesti helmiäispilviä. Haloilmiöiden määrä alkaa lisääntyä. Revontulien esiintyminen on kevätpäiväntasauksen aikaan tilastollisesti todennäköisintä, mutta Auringon matalan aktiivisuuden vuoksi kovin komeita näytelmiä tuskin nähdään ainakaan etelässä.
Lue lisää »

Venus loistaa iltataivaalla

Pilvettömän iltataivaan kiistaton vetonaula on kirkas planeetta Venus, joka loistaa etelän / lännen suunnalla. Se näkyy iltataivaalla koko kevään ja on kauimpana Auringosta eli korkeimmillaan taivaalla 25.3.
Lue lisää »

Tähtikartta

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • kesäaika alkaa
  • Kuu lähellä Aldebarania illalla

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 21 %
kasvava sirppi
ikä: 5 päivää
 

Taivaalla maaliskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt