Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Podcast: Tähtitaivas nyt

Lokakuussa etsitään taivaalta Pohjantähti, katsotaan taivaalla kahta täysikuuta, bongataan Maan ulkoisen elämän kannalta kiinnostavat Venus ja Mars, tähyillään orionidien tähdenlentoparvea sekä toivotetaan Aurinko tervetulleeksi uudelle magneettiselle jaksolleen. Professori Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström, ja jakson on äänikäsitellyt Tomi Taskinen
Lue lisää »

Lokakuu: Aurinko ja Kuu

Lokakuulle sattuu kaksi täysikuuta: ensimmäinen täysikuu on 2.10. ja toinen 31.10.
Lue lisää »

Lokakuu: Planeetat

Lokakuussa planeettataivasta hallitsee edelleen aamutaivaalla loistava Venus. Mars on näkyvissä koko yön ja laskee länteen vasta Auringon noustessa. Matalalla matavat Jupiter ja Saturnus näkyvät yhä kehnommin.
Lue lisää »

Lokakuu: Meteorit

Lokakuussa on aktiivisena kaksi hyvin niukkaa parvea (draconidit ja tauridit) sekä huhtikuun lyrideihin Suomessa runsaudeltaan vertautuva orionidit. Orionidien maksimi on 20./21.10. jolloin erinomaisissa havainto-olosuhteissa voi nähdä toistakymmentä tähdenlentoa tunnissa.
Lue lisää »

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • normaaliaika alkaa
  • Merkurius alakonjunktiossa

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 69 %
kasvava kuperakuu
ikä: 8 päivää
 

Taivaalla lokakuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt