Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt – Syyskuu 2023

Komeetta Nishimura kirkastuu syyskuun taivaalla. Iltataivaalla viihtyvät Saturnus ja Jupiter, ja Merkurius kipaisee aamutaivaalla kuun lopussa. Revontulia voi jo nähdä, ja Auringon aktiivisuus on odotettua ärhäkkäämpää. Professori Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström, ja jakson on äänikäsitellyt Tomi Taskinen (audiotohtori.fi).
Lue lisää »

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Syyskuu: Aurinko ja Kuu

Syyspäiväntasaus on 23.9. Uusikuu on 15.9. ja täysikuu 29.9.
Lue lisää »

Syyskuu: Planeetat

Neptunus on oppositiossa. Saturnus näkyy iltataivaalla, aamupuolella puolestaan Jupiter ja Uranus sekä Venus, jonka näkyvyys paranee kuukauden kuluessa.
Lue lisää »

Heinäkuu: Tähtitaivas

Syyskuussa pimeys laskeutuu kesän jälkeen ensimmäisen kerran koko maassa. Yöt pitenevät nopeasti ja syyskuun puolivälissä Etelä-Suomessa pimeyttä riittää jo kahdeksan tuntia. Utsjoellakin pimeää on kuusi tuntia, vaikka kuukauden alussa Aurinko ei vielä laske –12 asteen rajan alapuolelle. Kesäajan vuoksi havaintojen aloittaminen lykkääntyy iltayön tunneille.
Lue lisää »

Syyskuu: Meteorit

Aurigidien meteoriparvi osuu elo–syyskuun vaihteeseen. Parven tähdenlentoja näkyy 28.8.–5.9. Maksimi on syyskuun 1. päivänä. Normaalisti aurigideja nähdään noin viisi tunnissa.
Lue lisää »

Syyskuu: Ilmakehän ilmiöt

Syyskuulle tyypillisiä ilmakehän ilmiöitä ovat sateenkaaret, sumuilmiöt, kangastukset ja revontulet.
Lue lisää »

Linnunrata

Pimeän laskeutuessa Linnunradan himmeänä hohtava vyö kulkee taivaankannen yli lounaasta koilliseen. Kelmeä hehku on kaukaisten tähtien yhteensulautunutta valoa. Kiikarilla ja kaukoputkella katsottaessa se hajoaa erillisiksi tähdiksi. Kaupunkien valoissa Linnunrata ei erotu, mutta pimeällä maaseudulla kuuttomana yönä se on komea näky. Pimeitä havaintopaikkoja voi etsiä esim. Taivaanvahdin kartalta.
Lue lisää »

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • klo 12.57 täysikuu
  • Kuu lähellä Neptunusta yöllä 28./29.9.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 99 %
täysikuu
ikä: 14 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt