Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Toukokuu: Aurinko ja Kuu
Pimeä havaintoaika loppuu Etelä-Suomessakin toukokuussa. Helsingissä Aurinko painuu -12° rajan alapuolelle viimeisen kerran 11.5. Tämän jälkeen yöt ovat vain hämäriä. 70. leveysasteella Aurinko ei enää laske 16.5. jälkeen.
Lue lisää »

Toukokuu: Planeetat
Toukokuun vaalenevalla yötaivaalla näkyvät Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus.
Lue lisää »

Toukokuu: Ilmakehän ilmiöt
Maaliskuun ilmakehän ilmiöihin kuuluvat tyypillisesti halot, kangastus- ja refraktioilmiöt, siitepölykehät ja valaisevat yöpilvet.
Lue lisää »

9.5. Jupiter oppositiossa
Jupiter on Vaa'an tähdistössä ja näkyvissä melko matalalla yötaivaalla ja liikkuu yön aikana kaakosta lounaaseen. Planeetta on oppositiossa 9.5. eli taivaanpallolla vastakkaisella suunnalla kuin Aurinko ja näkyvissä koko yön ajan. Tällöin se on myös lähinnä Maata ja siksi kirkkaimmillaan, mutta sen suuren etäisyyden vuoksi ero tavanomaiseen ei ole merkittävä. Samaan aikaan toinen kirkas planeetta Venus on laskemassa luoteeseen.
Lue lisää »

Siitepölykehiä
Kun taivaalla leijailee runsaasti siitepölyä, voi Auringon ympärillä nähdä värikkäitä kehiä. Parhaiten siitepölyn aiheuttamat kehät erottuvat, kun häikäisevän Auringon peittää ojennetun käden sormen taakse ja katsoo kehiä taivaan kirkkautta himmentävien aurinkolasien läpi.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 21.5.2018 klo 23.30

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Puolikuu on lähellä Regulusta yöllä 21./22.5.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 42 %
kasvava sirppi
ikä: 6 päivää
 

Taivaalla toukokuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä