Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt – Helmikuu 2023

Kaikki planeetat Merkuriusta lukuun ottamatta ovat iltataivaalla kuun alussa. Jääsumuhaloja voi näkyä kovilla pakkasilla, ja revontulien määrä on nousussa Auringon aktivoituessa.
Lue lisää »

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Helmikuu: Aurinko ja Kuu

Täysikuu on 5.2. ja uusikuu 20.2.
Lue lisää »

Helmikuu: Planeetat

Merkuriusta lukuun ottamatta kaikki planeetat ovat iltataivaalla. Venus ja Jupiter lähestyvät kuukauden mittaan toisiaan, kunnes kohtaavat maaliskuun alussa.
Lue lisää »

Jääsumuhaloja taivaalla

Kovien pakkasten aikaan esiintyy usein jääsumuhaloja. Tavallisimpia jääsumun synnyttämiä halo-muotoja ovat pilarit, joita näkyy niin Auringon, Kuun kuin keinovalolähteiden ylä- ja alapuolella.
Lue lisää »

C/2022 E3 (ZTF) näkyy niukasti paljain silmin

Maaliskuussa 2022 löydetty komeetta C/2022 E3 (ZTF) on tammi–helmikuussa hyvin korkealla taivaalla ja on kirkastunut niukasti paljain silmin näkyväksi. Himmeän, sumuisen täplän löytäminen taivaalta ei kuitenkaan ole helppoa ja vaatii kunnolla pimeät havainto-olosuhteet. Luminen, valoa heijastava maisema, ajankohdalle ominainen pilvisyys sekä 5.2. sattuva täysikuu kuitenkin hankaloittavat havaitsemista entisestään kirkkausmaksimin aikaan.
Lue lisää »

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 93 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 17 päivää
 

Taivaalla helmikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt