Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Pimeät havaintopaikat
Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Podcast: Tähtitaivas nyt
Mitä taivaalla tapahtuu marraskuussa? Marraskuun tapahtumiin kuuluvat mm. leonidien tähdenlentoparvi, joka tunnetaan 33 vuoden välein toistuvista aktiivisuushuipuistaan, sekä tänä vuonna 11.11. tapahtuva harvinaisehko Merkuriuksen ylikulku Auringon editse. Professori Markku Poutasta jututtaa Anne Liljeström. Tähtitaivas nyt löytyy Applen podcasteista, Spotifysta ja YouTubesta.
Lue lisää »

Marraskuu: Aurinko ja Kuu
Etelä-Suomessa pimeä aika marraskuussa pitenee 12 tunnista 14 tuntiin. Täysikuu valaisee tähtitaivaan kirkkaalla loistollaan yöllä 12./13.11.
Lue lisää »

Marraskuu: Planeetat
Venus, Jupiter ja Saturnus näkyvät iltahämärässä. Uranus ja Neptunus ovat iltataivaalla. Merkurius ja Mars löytyvät aamuhämärästä. Merkurius kulkee Auringon editse 11.11.
Lue lisää »

Venus ja Jupiter lähekkäin iltahämärässä 24.11.
Kirkkaimmat planeetat Venus ja Jupiter ovat iltahämärässä 24.11. lähekkäin. Etäsyyttä niillä on 1° 25’, mikä on noin kolme Kuun läpimittaa.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 23.11.2019 klo 3.15

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 12 %
vähenevä sirppi
ikä: 25 päivää
 

Taivaalla marraskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä