Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Podcast: Tähtitaivas nyt

Tähtitaivas nyt -podcastin tammikuun jaksossa Venus kipuaa korkeammalle iltataivaalla, ja 10.1. illalla nähdään Kuun puolivarjopimennys. Onko viime vuosien tammikuisilla kuunpimennyksillä joku yhteys? Professori Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström.
Lue lisää »

Tammikuu: Aurinko ja Kuu

Maa on perihelissä eli lähimpänä Aurinkoa 5.1. kello 5. Auringon yläreuna kipuaa Utsjoen horisontin yläpuolelle ensi kertaa 17.1. Täysikuu on 10.1.
Lue lisää »

Tammikuu: Planeetat

Mars näkyy matalalla aamutaivaalla, Venus, Uranus ja Neptunus iltataivaalla. Muut planeetat ovat niin lähellä Aurinkoa tai niin alhaalla, että niiden katselu on vaikeaa.
Lue lisää »

Tammikuu: Meteorit

Kvadrantidien tähdenlentoja näkyy vuodenvaihteen molemmin puolin 28.12.–12.1. Paras aika havainnoille on lauantaina 4.1. aamunkoitteessa. Kuun ensimmäinen neljännes on 3.1., joten se ei haittaa havaintoja aamuyöllä.
Lue lisää »

Tammikuu: Pimennykset

Illalla 10.1. tapahtuu Kuun puolivarjopimennys. Pimennyksen alkua on vaikea huomata, eikä Kuu missään vaiheessa tummu kovin paljon.
Lue lisää »

Helmiäispilviä horisontissa

Auringonnousun tai -laskun suunnassa voi näkyä kirkkaita, toisinaan värikkäitä helmiäispilviä, jotka leijuvat 15–30 kilometrin korkeudessa.
Lue lisää »

Tähtikartta

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Mars lähellä Antaresta 16.-20.1
  • Asteroidi 5 Astraea oppositiossa
  • Kuu lähellä Marsia aamulla

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 19 %
vähenevä sirppi
ikä: 24 päivää
 

Taivaalla tammikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt