Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt Ekstra – Tähdenlennot

Mitä tarkalleen ottaen ovat tähdenlennot eli meteorit? Mikä aiheuttaa vuosittain toistuvat tähdenlentoparvet? Tässä Tähtitaivas nyt -podcastin erikoisjaksossa keskitytään tähdenlentoihin, erityisesti tähdenlentoparviin, ja lopuksi puhutaan erityisesti perseidien tähdenlentoparvesta, ja vielä aivan erityisesti vuonna 2020. Asiantuntijana kuullaan Ursan meteoriryhmän vetäjä Jaakko Visuria. Tähdenlennoista utelun suorittaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström, ja jakson on äänikäsitellyt Tomi Taskinen (www.audiotohtori.fi).
Lue lisää »

Podcast: Tähtitaivas nyt Ekstra – Ruskon ja hämärän värit

Kesä on erinomaista aikaa nauttia erilaisista kultaisista, leimuavan punaista, purppuraisista ja syvän sinisistä sävyistä, joita taivas tarjoaa. Tämä Tähtitaivas nyt -podcastin erikoisjakso käsittelee auringonlaskujen ja -nousujen tiimoilla havaittavia ruskoilmiöitä sekä ruskojen väliin jäävää hämärän aikaa. Oppaana matkalla toimii pitkän linjan taivaskuvaaja Pekka Parviainen. Parviaista jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström, ja jakson on äänikäsitellyt Tomi Taskinen (www.audiotohtori.fi).
Lue lisää »

Elokuu: Aurinko ja Kuu

Kesän jälkeen ensimmäinen pimeä yö 1.8. Oulun korkeudella pimeät yöt alkavat 19.8. Utsjoella on keskiyölläkin vielä hämärää. Täysikuu on 3.8.
Lue lisää »

Elokuu: Planeetat

Elokuun alussa sekä Merkurius, Venus että Mars ovat aamutaivaalla, edelleen hyvin alhaalla loistelevat Jupiter ja Saturnus ovat siirtyneet iltapuolelle taivasta.
Lue lisää »

Elokuu: Meteorit

Perseidien tähdenlentoja näkyy 17.7.–24.8. Pääosa tähdenlennoista nähdään 10.–14.8. Tänä vuonna parven maksimi ajoittuu siten, että parasta havaintoaikaa on keskiviikon ja torstain 12./13.8. välinen alkuyö.
Lue lisää »

Elokuu: Ilmakehän ilmiöt

Elokuun tyypillisiä ilmakehän ilmiöitä ovat valaisevat yöpilvet, sumuilmiöt, sateenkaaret sekä ukkoset.
Lue lisää »

Perseidien tähdenlentoparvi

Perseidit on yksi näyttävimmistä tähdenlentoparvista. Parasta havaintoaikaa ovat yöt 10.–14.8. ja aivan erityisesti keskiviikon ja torstain välinen yö 12./13.8.Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia, perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.
Lue lisää »

Tähtikartta

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Marsia yöllä 8./9.8.
  • Kuu kaukaisimmillaan
  • Kuu lähellä Marsia yöllä 9./10.8.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 70 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 20 päivää
 

Taivaalla elokuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt