Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas nyt

Bongaa 100 -haaste

Ympäristömme on täynnä jänniä juttuja, jotka jäävät meiltä helposti huomaamatta! Ursan 100-vuotisjuhlahaasteessa bongataan sata ilmiötä yö- ja päivätaivaalta. Mukana on myös veikeitä havaintoja maailmankaikkeuden luonteesta, jotka kuka tahansa voi tehdä. Aikaa on vuoden 2021 loppuun.
Lue lisää »

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Lokakuu: Aurinko ja Kuu

Aurinko on miltei koko kuukauden Neitsyen tähdistössä. Normaaliaikaan siirrytään 31.10. Uusikuu koittaa 6.10. ja täysikuu loistaa 20.10.
Lue lisää »

Lokakuu: Planeetat

Merkurius näkyy kuun lopussa aamutaivaalla, Jupiter ja Saturnus ovat iltataivaalla alle kymmenen asteen päässä toisistaan. Uranus on korkealla aamutaivaalla, Neptunus puolestaan iltataivaalla.
Lue lisää »

Lokakuu: Meteorit

Lokakuun alun meteoriparvia ovat Tauridien niukka eteläinen haara (maksimi lokakuun alussa) sekä vaatimattomat Draconidit (maksimi 8.10.). Kevään Lyridejä tavallisesti vastaavien Orionidien maksimia 21./22.10. haittaa täysikuu.
Lue lisää »

Lokakuu: Ilmakehän ilmiöt

Lokakuun taivaalle tyypillisiä valoilmiöitä ovat kangastukset ja revontulet.
Lue lisää »

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu pohjoisimmillaan

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 71 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 20 päivää
 

Taivaalla lokakuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt