Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt – Syyskuu 2024

Liki kaikki planeetat löytyvät aamutaivaalta. Revontulia näkyy hyvällä todennäköisyydellä myös maan eteläosissa. Koko maassa on nähtävissä osittainen kuunpimennys 18.9. Professori emeritus Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström, ja jakson on äänikäsitellyt Tomi Taskinen (audiotohtori.fi).
Lue lisää »

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Syyskuu: Aurinko ja Kuu

Syyspäiväntasaus on 22.9. Yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen samanpituisia. Uusikuu on 3.9. ja täysikuu 18.9.
Lue lisää »

Syyskuu: Planeetat

Merkurius näkyy kuun alkupäivinä, Saturnus ja Neptunus ovat oppositiossa. Mars, Jupiter ja Uranus näkyvät hyvin, vain Venus on hyvin alhaalla.
Lue lisää »

Syyskuu: Tähtitaivas

Syyskuussa pimeys laskeutuu kesän jälkeen ensimmäisen kerran koko maassa. Yöt pitenevät nopeasti. Loppukesä ja alkusyksy ovat parasta aikaa Linnunradan katseluun. Se kulkee himmeänä valovyönä koillisesta lounaaseen.
Lue lisää »

Syyskuu: Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Parasta havaintoaikaa on aamuyö. Aurigidien meteoriparvi osuu elo–syyskuun vaihteeseen. Tänä vuonna maksimi osuu siten, että parasta havaintoaikaa on lauantain ja sunnuntain välinen yö 31.8./1.9.
Lue lisää »

Syyskuu: Ilmakehän ilmiöt

Syyskuulle tyypillisiä ilmakehän ilmiöitä ovat sateenkaaret, kangastukset, sumuilmiöt, eläinratavalo sekä revontulet.
Lue lisää »

Lokakuu: Pikkuplaneetat ja komeetat

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kohoaa Suomessa matalalle lounaiselle iltahämärän taivaalle lokakuun puolivälissä. Se saattaa olla tuolloin paljain silmin näkyvä kohde. Ursa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa asiasta tarkemmin lokakuussa.
Lue lisää »

Linnunrata

Pimeän laskeutuessa Linnunradan himmeänä hohtava vyö kulkee taivaankannen yli lounaasta koilliseen. Kelmeä hehku on kaukaisten tähtien yhteensulautunutta valoa. Kiikarilla ja kaukoputkella katsottaessa se hajoaa erillisiksi tähdiksi. Kaupunkien valoissa Linnunrata ei erotu, mutta pimeällä maaseudulla kuuttomana yönä se on komea näky. Pimeitä havaintopaikkoja voi etsiä esim. Taivaanvahdin kartalta.
Lue lisää »

18.9. Kuu pimenee osittain

Osittainen kuunpimennys näkyy loppuvaiheita lukuun ottamatta koko Suomessa. Reunaltaan täysvarjoon työntyvä Kuu on matalalla länsilounaisella taivaalla.
Lue lisää »

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 90 %
kasvava kuperakuu
ikä: 12 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt