Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas nyt

Bongaa 100 -haaste

Ympäristömme on täynnä jänniä juttuja, jotka jäävät meiltä helposti huomaamatta! Ursan 100-vuotisjuhlahaasteessa bongataan sata ilmiötä yö- ja päivätaivaalta. Mukana on myös veikeitä havaintoja maailmankaikkeuden luonteesta, jotka kuka tahansa voi tehdä. Aikaa on vuoden 2021 loppuun.
Lue lisää »

Podcast: Tähtitaivas nyt

Kesä 2021. Kesän vaalealla taivaallakin tapahtuu asioita. Planeettatilanne elää toukokuulta elokuulle, ja kirkkaimmat tähdet ovat näkyvissä. Tuleeko tästä kesästä yhtä hyvä valaisevien yöpilvien osalta kuin viime kesästä? Mitä voi löytää päivätaivaalta?
Lue lisää »

Toukokuu: Aurinko ja Kuu

Yötön yö alkaa Utsjoella 16.5. Etelärannikolla viimeinen pimeä yö on 11.5. Täysikuu on jo hyvin matalalla. 26.5. Kuu pimentyy täydellisesti, mutta pimennys ei näy Suomessa.
Lue lisää »

Toukokuu: Planeetat

Merkurius piipahtaa iltataivaalla. Myös Mars näkyy vielä hetken. Jupiter ja Saturnus ovat matalalla aamutaivaalla.
Lue lisää »

Toukokuu: Meteorit

Toukokuussa yötaivas on jo niin valoisa, että himmeimmät tähdenlennot jäävät näkymättömiin. Sydänyöllä voi yrittää nähdä kirkkaita tulipalloja.
Lue lisää »

Toukokuu: Ilmakehän ilmiöt

Toukokuu on edelleen hyvää aikaa halojen havaitsemiseen. Vaalealle yötaivaalle ilmestyy kesäisiä vieraita, valaisevia yöpilviä. Muita toukokuulle tyypillisiä ilmakehän ilmiöitä ovat kangastukset ja siitepölykehät.
Lue lisää »

Kuu ja Mars lähekkäin 15.–17.5.

Kasvava Kuu on lähellä Marsia kahtena yönä. Etäisyys on 16.5. pienimmillään alle asteen, mutta silloin kaksikko on jo laskenut.
Lue lisää »

Merkuriuksen suurin itäinen elongaatio

Auringon laskiessa planeetta on vajaan 15 asteen korkeudella länsiluoteessa. Merkuriusta kannattaa etsiä kiikarin avulla 10.–20.5.
Lue lisää »

Merkurius ja Venus lähekkäin

Merkurius on iltataivaalla lähellä Venusta 28.5. ja 29.5. Etäisyys on pienimmillään 0,4 astetta, mutta silloin planeetat ovat jo horisontin alapuolella. Planeetat ovat Auringon laskiessa länsiluoteessa alle kymmenen asteen korkeudella, mutta himmeän Merkuriuksen voi koettaa löytää Venuksen avulla.
Lue lisää »