Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt – Kesä 2023

Taivas ei nuku kesäisinkään, eikä tähtiharrastajankaan tarvitse. Vaalealta yötaivaalta löytyy Kuu, tähtiä, planeettoja ja valaisevia yöpilviä, eikä päivätaivaaltakaan puutu nähtävää. Kesälomalaista pilvet voivat joskus turhauttaa, mutta niitäkin voi oppia lukemaan. Ja elokuussa näkyy jälleen perseidejä, totta kai.
Lue lisää »

Kesäkuu: Aurinko ja Kuu

Kesäpäivänseisaus on 21.6. Täysikuu on 4.6. hyvin matalalla Skorpionin tähdistössä. Eteläisessä Suomessa Kuu on korkeimmillaankin vain neljän asteen korkeudella, joten Kokkolan pohjoispuolella se ei nouse lainkaan.
Lue lisää »

Kesäkuu: Planeetat

Venus on iltayön taivaalla suurimmassa itäisessä elongaatiossa, mutta pysyttelee silti matalalla valoisalla kesätaivaalla. Muita planeettoja ei ole näkyvissä.
Lue lisää »

Kesäkuu: Tähtitaivas

Kesäkuussa suurimmassa osassa maata tähtiä ei juurikaan näy. Lapissa Aurinko ei edes laske yöllä, ja Keski-Suomessakin se käväisee vain muutaman asteen horisontin alapuolella. Etelä-Suomessa 61. leveysasteen eteläpuolella tähtitaivaalta erottuu kuitenkin keskikesälläkin hämmästyttävän monta tähteä.
Lue lisää »

Kesäkuu: Ilmakehän ilmiöt

Kesäkuulle tyypillisiä ilmakehän ilmiöitä ovat valaisevat yöpilvet, siitepölykehät ja kangastukset.
Lue lisää »

Siitepölykehiä taivaalla

Alkava kuiva ja aurinkoinen säätila tarjoaa hyvät saumat erityisesti männyn siitepölykehien näkemiseen laajemmaltikin Suomessa. Sääennusteiden perusteella päivät ovat myös siinä määrin tuulisia, että siitepölyä irtoaa hyvin puista.
Lue lisää »

Valaisevat yöpilvet

Kesäyöllä voi pohjoisella taivaalla nähdä valkoisena tai sinertävinä hohtavia valaisevia yöpilviä. Ne ovat korkealla ilmakehässä leijuvia, Auringon valoa heijastavia, jääkiteistä muodostuneita pilviä. Niitä havaitaan erityisesti kesä-elokuussa, mutta varhaisimmat näytelmät on havaittu jo toukokuussa. Tänä aikana valaisevia yöpilviä voi esiintyä kun aurinko on 6°-16° horisontin alapuolella. Yöpilvien esiintyminen on voimakkaasti riippuvaista ylemmän ilmakehän lämpötilasta. Näin ollen yöpilviä esiintyykin ainoastaan kesäkuukausina ja vain 45-70. leveysasteiden välisellä alueella.
Lue lisää »