Kirjaudu tai rekisteröidy

Tähtitaivas nyt

Elokuu: Aurinko ja Kuu
Aurinko- ja kuutapahtumat elokuussa 2018. Etelä-Suomen yöt alkavat olla riittävän pimeitä tähtitaivaan tarkkailuun. Täysikuu kumottaa kahtena yönä 25./26. ja 26./27.8.
Lue lisää »

Elokuu: Planeetat
Jupiter ja Saturnus ovat iltataivaalla. Merkurius löytyy aamuhämärästä. Mars on hyvin matalalla yötaivaalla. Uranus ja Neptunus ovat horisontin yläpuolella pimeän ajan ja löydettävissä kiikareilla tai kaukoputkella.
Lue lisää »

Elokuu: Ilmakehän ilmiöt
Kesäkuun tyypillisiin ilmakehän ilmiöihin kuuluvat mm. valaisevat yöpilvet, sumuilmiöt, sateenkaaret ja myrskyilmiöt.
Lue lisää »

Elokuu: Meteorit
Elokuun ehdottomasti runsain tähdenlentoparvi on Perseidit, mutta myös delta-akvarideja, kappa-cygnidejä ja aurigideja voi nähdä harvakseltaan. Kuu on päivätaivaalla Perseidien maksimin aikaan, joten havaintomahdollisuudet ovat siltä osin ihanteelliset.
Lue lisää »

Linnunrata
Pimeän saapuessa Linnunradan himmeänä hohtava vyö kulkee taivaankannen yli lounaasta koilliseen. Kelmeä hehku on kaukaisten tähtinen yhteen sulautunutta valoa. Kiikarilla ja kaukoputkella katsottaessa se hajoaa erillisiksi tähdiksi. Kaupunkien valoissa Linnunrata ei erotu, mutta pimeällä maaseudulla kuuttomana yönä se on komea näky.
Lue lisää »

Tähtikartta

Helsinki 15.8.2018 klo 23.15

Ilmansuuntien tunnukset pohjoinen (P), länsi (L), etelä (E) ja itä (I) on merkitty kartan reunoille. Taivaanlaki on kartan keskellä.

Mahdolliset paljain silmin näkyvät planeetat on merkitty karttaan kirjaintunnuksin: Merkurius (m), Venus (V), Mars (M), Jupiter (J) ja Saturnus (S). Kuu on merkitty karttaan keltaisella ympyrällä, jonka sisälle on piirretty Kuun vaihe.

Isompi muuteltava tähtikartta »

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 21 %
kasvava sirppi
ikä: 3 päivää
 

Taivaalla elokuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt

Otsakkeen kuvat: Timo-Pekka Metsälä