Kirjaudu tai rekisteröidy

Yhteystiedot

Tähtitieteellinen
yhdistys Ursa ry /
Avaruustekniikkaryhmä

Yhteyshenkilö:
Antti Kuosmanen
puhelin 050 483 7642
tekokuut @ ursa.fi

Mediavastaava:
Mikko Suominen
puhelin 050 596 3912
mikko.suominen @ ursa.fi

Muut vastuuhenkilöt »

Kanavat

Facebook YouTube RSS

Satelliitit

Nanosail-aurinkopurje Rautammin taivaalla 30.1.2011 (Kuva: Vesa Vauhkonen)

Tähtikirkkaat illat tarjoavat erinomaisen hetken satelliittien tarkkailuun. Hämärän aikaan noin tunti auringonlaskun jälkeen satelliitit näkyvät äänettöminä vaeltavina valopisteinä tähtien joukossa. Satelliittien liikenneruuhka näkyy parhaimmillaan parin tunnin ajan auringonlaskun jälkeen.

Taivaan tunnetuin ja kirkkain satelliitti on avaruusasema ISS, joka näkyy meillä Etelä-Suomessa kuukauden välein vuoroin aamu- ja iltataivaalla. Sen voi nähdä vaivatta paljain silminkin ja se on myös erinomainen kuvauskohde.

Iridium-satelliitit saattavat kiinnittää taivaantarkkailijan huomion kirkkailla välähdyksillään. Satelliittien liikkeitä omassa horisontissa voi käydä laskemassa mm. Heavens Aboven sivustolla

Opastusta satelliittien maailmaan

Satelliittien seuraaminen on mielenkiintoinen tähtitieteen harrastuksen alue, johon pääsee tutustumaan suhteellisin yksinkertaisin välinein. Tarvitaan lisäksi ripaus selkeää säätä, kärsivällisyyttä, tarkkaavaisuutta ja odottelua. Palkinnoksi on tarjolla satelliittitaivaan erikoisia kohteita. Video esittelee lyhyesti harrasteen kohteita ja asioita.

Satelliittien kuvaaminen onnistuu helposti kameran avulla. Video esittelee, kuinka päästä satelliittien kuvaamisen alkumetreille. Taivaalta voi melko helposti ikuistaa oman suosikkisatelliittinsa.

Usein esitettyjä kysymyksiä on kokoelma usein mieleen tulevia asioita, jotka liittyvät taivaan satelliittien näkymiseen.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)