Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Satelliitit

Tähtikirkkaat illat tarjoavat erinomaisen hetken satelliittien tarkkailuun. Hämärän aikaan noin tunti auringonlaskun jälkeen satelliitit näkyvät äänettöminä vaeltavina valopisteinä tähtien joukossa. Satelliittien liikenneruuhka näkyy parhaimmillaan parin tunnin ajan auringonlaskun jälkeen. Maata kiertää parhaillaan yli 30 000 suurempaa keinotekoista kappaletta. Vain murto-osa näistä näkyy paljain silmin ilman apuvälineitä.

Avaruusasema taivaalla

Taivaan tunnetuin satelliitti on  avaruusasema ISS, joka näkyy meillä Etelä-Suomessa kuukauden välein vuoroin aamu- ja iltataivaalla. Sen voi nähdä vaivatta paljain silminkin ja se on myös erinomainen kuvauskohde.

Muita satelliitteja, laskentatyökaluja ja simulointia

Taivaantarkkailijaa saattavat hämmästyttää Starlink-satelliittien jonomuodostelmat varsinkin niiden laukaisujen läheisyydessä. Tuolloin useita kymmeniä satelliitteja voi näkyä jonomuodostelmassa vaeltavan horisontista toiseen. Muodostelmat näkyvät viikkojen ajan, kunnes hajaantuvat.

Satelliittien liikkeitä omassa horisontissa voi käydä laskemassa mm. Heavens Aboven sivustolla

Opastusta satelliittien maailmaan

Satelliittien seuraaminen on mielenkiintoinen tähtitieteen harrastuksen alue, johon pääsee tutustumaan suhteellisin yksinkertaisin välinein. Tarvitaan lisäksi ripaus selkeää säätä, kärsivällisyyttä, tarkkaavaisuutta ja odottelua. Palkinnoksi on tarjolla satelliittitaivaan erikoisia kohteita. Video esittelee lyhyesti harrasteen kohteita ja asioita.

Satelliittien kuvaaminen onnistuu helposti kameran avulla. Video esittelee, kuinka päästä satelliittien kuvaamisen alkumetreille. Taivaalta voi melko helposti ikuistaa oman suosikkisatelliittinsa.

Usein esitettyjä kysymyksiä on kokoelma usein mieleen tulevia asioita, jotka liittyvät taivaan satelliittien näkymiseen.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

  • Aurinkokunta ISS, Kuun ylikulku II 15.7.2024 klo 21.42, Siuntio, Heikki Sääksjärvi
  • Muu ilmiö Muu valoilmiö 14.7.2024 klo 0.00-2.00, Vaasa, Serafima Borotinskij-Bränn
  • Aurinkokunta ISS III 13.7.2024 klo 0.07, Helsinki, Pekka Saastamoinen
  • Aurinkokunta ISS IV 9.7.2024 klo 1.43-1.44, Siuntio, Heikki Sääksjärvi 3
  • Aurinkokunta ISS International Space Station IV 8.7.2024 klo 0.53-0.58, Helsinki, Georg Kieninger

RSS Avaruus.fi-foorumi