Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Satelliitit

Tähtikirkkaat illat tarjoavat erinomaisen hetken satelliittien tarkkailuun. Hämärän aikaan noin tunti auringonlaskun jälkeen satelliitit näkyvät äänettöminä vaeltavina valopisteinä tähtien joukossa. Satelliittien liikenneruuhka näkyy parhaimmillaan parin tunnin ajan auringonlaskun jälkeen. Maata kiertää parhaillaan noin 20 000 suurempaa keinotekoista kappaletta. Vain murto-osa näistä näkyy paljain silmin ilman apuvälineitä.

Avaruusasema taivaalla

Taivaan tunnetuin satelliitti onavaruusasema ISS, joka näkyy meillä Etelä-Suomessa kuukauden välein vuoroin aamu- ja iltataivaalla. Sen voi nähdä vaivatta paljain silminkin ja se on myös erinomainen kuvauskohde.

Muita satelliitteja, laskentatyökaluja ja simulointia

Taivaantarkkailijaa saattavat hämmästyttää Starlink-satelliittien jonomuodostelmat varsinkin niiden laukaisujen läheisyydessä. Tuolloin useita kymmeniä satelliitteja voi näkyä jonomuodostelmassa vaeltavan horisontista toiseen. Muodostelmat näkyvät viikkojen ajan, kunnes hajaantuvat.

Satelliittien liikkeitä omassa horisontissa voi käydä laskemassa mm. Heavens Aboven sivustolla

Maata kiertävien kappaleiden paljoutta voi käydä myös ihmettelemässä SpaceBookin tai StuffinSpacen sivuilta.

Opastusta satelliittien maailmaan

Satelliittien seuraaminen on mielenkiintoinen tähtitieteen harrastuksen alue, johon pääsee tutustumaan suhteellisin yksinkertaisin välinein. Tarvitaan lisäksi ripaus selkeää säätä, kärsivällisyyttä, tarkkaavaisuutta ja odottelua. Palkinnoksi on tarjolla satelliittitaivaan erikoisia kohteita.Video esittelee lyhyesti harrasteen kohteita ja asioita.

Satelliittien kuvaaminen onnistuu helposti kameran avulla. Video esittelee, kuinka päästä satelliittien kuvaamisen alkumetreille. Taivaalta voi melko helposti ikuistaa oman suosikkisatelliittinsa.

Usein esitettyjä kysymyksiä on kokoelma usein mieleen tulevia asioita, jotka liittyvät taivaan satelliittien näkymiseen.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

  • AurinkokuntaISS III 27.9.2020 klo 20.27-20.31, Helsinki, Georg Kieninger
  • AurinkokuntaISS IV 24.9.2020 klo 21.12-21.15, Helsinki, Georg Kieninger2
  • AurinkokuntaISS23.9.2020 klo 20.23-20.27, Tampere, Ilpo Hyvärinen3
  • AurinkokuntaSatelliitti I 20.8.2020 klo 23.48 - 21.8.2020 klo 1.40, Kustavi, Pekka Parviainen
  • AurinkokuntaSatelliitti III 20.8.2020 klo 1.04-2.27, Kustavi, Pekka Parviainen

RSS Avaruus.fi-foorumi