Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

15.10.1985: Raketin räjähdys taivaalla

Havainto: Lokakuun 14. ja 15. päivien välisenä yönä kello 00.15 nähtiin taivaalla erikoinen valoilmiö. "Havaitsen raketin lähdön, joka näyttää kuin räjähtävän kohta nousun jälkeen sammuttuaan", kuvailee ilmiön nähnyt havaitsija Jämsän lähellä.

Taivaalla oli aluksi näkynyt kirkas (noin -1 mag.), oranssin värinen nouseva valopiste. Minuutin kuluttua sen perässä nähtiin myös savuvana. Se ikäänkuin hohti kirkkaan valon ansiosta. Ilmiön kirkkaus kasvoi tasaisesti sen noustessa noin 15 asteen korkeudelle horisonttiin. Tämän jälkeen valo heikkeni ja katosi. Vain savuvana oli havaittavissa.

Kello 00.18 ilmestyi Ison Karhun tähdistöön kirkas valokaari. Sen pituus oli 10-15 astetta ja paksuus 2 asteen luokkaa. Se oli väriltään selvästi sinertävä.

Noin kello 00.19 leimahti kaaren itäpuolelle noin 2-3 asteen kokoinen valotäplä, joka laajeni hyvin nopeasti, räjähdysmäisesti. Se oli väriltään valkoinen. Leimahdus laajeni 5-8 asteen kokoiseksi palloksi nopeasti, jonka jälkeen laajeneminen oli tasaisempaa. Kello 00.20 sen halkaisija oli noin 10-12 astetta. Samalla se laskeutui kohti koillishorisonttia samalla heiketen. Kello 00.23 sen läpimitta oli jo 20-23 astetta ja sijainti noin 10 asteen korkeudella horisontissa. Hehku oli havaittavissa aina kello 00.28 saakka.

Ilmiö saattoi erottua vielä hyvin heikosti kello 00.30. Itätaivaalla oli havaittavissa selvästi jo mutkalle painunut pakokaasuvana. Tämä näkyi koko yön aina kello 3.20 saakka.

Valopilvi oli kirkkaimmillaan kello 00.19 - 00.20. Se oli jopa niin kirkas, että se saattoi heittää varjoja luontoon. Sää oli havaintohetkellä tähtikirkas ja tyyni. Lämpötila oli -2 asetta.

Valoilmiö nähtiin samanlaisena myös Kemiössä. Aamun sarastaessa idässä nähtiin vielä outo hehkuva pilvi. "Aamulla kello 4.30 nousi idästä outo, pelottavan sininen pilvi, joka mitä todennäköisimmin liittyi raketin lähtöön", kertoo havaitsija.

Floridassa The Tampa Tribune -lehti noteerasi Suomessa nähdyn ilmiön otsikoin "Soviets may have exotic Star Wars". Tapaus noteerattiin myös Aviation Week & Space Technology -lehdessä.


Selitys ilmiölle: Kyseessä oli itärajan takana tehty rakettikoe.

Lähteet: alkuperäiset havainnot, The Tampa Tribune -lehden artikkeli.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi