Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Maailman vilkkaimmat avaruuskeskukset 2022

Avaruuskeskus Maa Laukaisut Epäonnistuneet
Cape Canaveral Yhdysvallat 37 2
Jiuquan Kiina 25 2
Kennedy Yhdysvallat 19 0
Vandenberg Yhdysvallat 15 1
Xichang Kiina 15 0
Taiyuan Kiina 14 0
Plesetsk Venäjä 13 0
Mahia Uusi Seelanti 9 0
Baikonur Kazakstan 7 0
Kourou Ranskan Guiana 6 1
Wenchang Kiina 6 0
Satish Dhawan Intia 5 1
Wallops Yhdysvallat 2 0
Mojave Yhdysvallat 2 0
Keltainen meri Kiina 2 0
Itä-Kiinan meri Kiina 1 0
Naro Etelä-Korea 1 0
Kodiak Yhdysvallat 1 0
Shahrud Iran 1 0
Uchinoura Japani 1 1
Vostochny Venäjä 1 0
       
       

Lähde: Jonathan McDowell launch log

Cape Canaveral sijaitsee Yhdysvalloissa Floridan itärannikolla. Se on amerikkalaisten miehitettyjen lentojen avaruuskeskus, josta myös avaruussukkulat laukaistiin. Avaruuskeskus perustettiin vuonna 1949. Sen avaruustoiminta alkoi 1950-luvun lopulla maailman ensimmäisen amerikkalaisen satelliitin myötä. Kennedy Space Center on Yhdysvaltain suurin avaruuskeskus.

Laukaisut Cape Canaveralista tehdään yleensä radoille, joiden kaltevuudet päiväntasaajaan nähden  ovat 28 - 59 astetta. Laukaisut suunnataan koillisen, idän ja kaakon suunnalle.

Suurin osa laukaisuista tehtiin SpaceX-yhtiön Falcon 9 -raketeilla. Toinen suosittu kantoraketti oli Atlas V.

Jiuquan sijaitsee Kiinassa lähellä Venäjän rajaa Gobin autiomaassa ja se on ollut Kiinan vilkkain avaruuskeskus.

Kiina laukaisi ensimmäisen satelliittinsa Mao 1:n (DongFangHong 1) Jiuquanista huhtikuussa 1970. Laukaisussa käytettiin Pitkä marssi 1 -kantorakettia (Chang Zheng 1).

Jiuquan perustettiin jo vuonna 1958 Jiuquanin kaupungin pohjoispuolelle ohjuskoealueeksi. Avaruustoiminta siellä alkoi 1970-luvulla. Avaruuskeskuksesta laukaistaan satellitteja pääosin polaariradoille ja laukaisusuunta on  kaakko. Laukaisuissa on käytetty pääosin Chang Zheng 2 -ja Chang Zheng 4 -sarjan kantoraketteja.

Kennedyn avaruuskeskus sijaitsee Yhdysvalloissa Floridassa. Sitä on käytetty paljon miehitettyihin avaruuslentoihin aina vuodesta 1968 lähtien mm. Apollo-kuulentojen myötä. Cape Canaveralin avaruuskeskus sijaitsee lähellä ja ne toimivatkin osittain yhteistyössä toistensa kanssa.

Kennedystä on tehty pääosin Falcon 9 -kantoraketin laukaisuja. Myös Artemis 1 -kuulentoalus laukaistiin Kennedystä Falcon Heavy -raketilla marraskuussa 2022.

Avaruuskeskusta on käytetty myös miehittämättömän sotilaallisen X37B -avaruusaluksen lentoihin.

Vandenbergin avaruuskeskus sijaitsee Kalifornian länsirannikolla Yhdysvalloissa. Se on ollut varsin monien sotilaallisten ja kaupallisten satelliittien avaruuskeskus.

Laukaisuissa käytettyjä kantoraketteja ovat olleet mm. Delta, Titan ja Scout sekä SpaceX-yhtiön Falcon. Laukaisut tehdään kaakon, etelän ja lounaan suunnalle. Ratatasojen inklinaatiot ovat 56 - 104 astetta. 

Xichang on Kiinan eräs vilkkaimpia avaruuskeskuksia ja se sijaitsee Kiinan länsiosissa. Se on perustettu vuonna 1978 Xichangin kaupungin pohjoispuolelle noin 65 km etäisyydelle. Ensimmäinen satelliittilaukaisu alueelta tehtiin vuonna 1984.

Satelliittien laukaisuun käytetään Pitkä marssi -raketteja (Chang Zheng) ja laukaisut tehdään usein geostationaariradoille.

Taiyuanin avaruuskeskus sijaitsee Kiinassa Kelanin kantonissa, jonkin matkaa Taiyuanin kaupungista pohjoiseen. Se on suunniteltu sääsatelliittien ja kaukokartoitussatelliittien laukaisuun. Avaruuskeskuksesta voidaan tehdä laukaisuja aurinkosynkroonisille kiertoradoille.

Alunperin avaruuskeskus on toiminut ohjusten koealueena. Avaruustoiminta alkoi Taiyuanissa vuonna 1988.

Plesetsk on Venäjän Suomea lähin oleva avaruuskeskus, josta tehtiin ensimmäiset mannertenvälisiin ohjuksiin liittyvät koelaukaisut vuonna 1957. Plesetskin läheisen sijainnin ansiosta monet sen laukaisuista ovat aiheuttaneet erikoisia valoilmiöitä Suomen taivaalle. Plesetsk on ollut pitkään myös maailman vilkkain avaruuskeskus, joskin laukaisujen määrät ovat olleet viime vuosina vähäisempiä.

Plesetskistä laukaistaan pääosin tietoliikennesatelliitteja, sotilaallisia satelliitteja ja erilaisiin tutkimustarkoituksiin suunnattuja satelliitteja polaariradoille, joiden ratatason kaltevuus päiväntasaajaan nähden  ovat useimmiten 63 - 83 astetta. Laukaisut tehdään koilliseen tai itään. Laukaisuissa on käytetty viime aikoina Soyuz-raketteja.

Mahia on Uuden Seelannin pohjoisosissa Mahian niemellä sijaitseva avaruuskeskus, joka aloitti toimintansa vuonna 2017. Sieltä on laukaistu mm. piensatelliitteja Electron-kantoraketilla.

Baikonur on Venäjän tärkeimmistä avaruuskeskuksista, joka sijaitsee Kazakstanissa. Sieltä on tehty kaikki miehitettyihin lentoihin liittyvät laukaisut.

Baikonurin toiminta alkoi varhain ennen avaruusaikakauden alkua. Se on ollut rakettien ja ohjusten keskuksena aina 1950-luvulta lähtien. Tuolloin alue tunnettiin nimellä GIK-5 tai Tjuratam, viitaten yli 100 km päässä sijaitsevaan kaupunkiin. Rakettikeskus haluttiin pitää salassa länsimaisilta tarkkailijoilta. Myöhemmin sitä on kutsuttu Baikonuriksi, joka on ollut paikallisväestön oikea nimitys alueelle. Baikonurista on laukaistu maailman ensimmäinen satelliitti Sputnik 1 vuonna 1957. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1990-luvun alussa alue jäi Kazakstanin maaperälle. Avaruuskeskus on vuokrattu Venäjän käyttöön.

Baikonurista laukaistaan pääosin satelliitteja, joiden ratatason kaltevuus päiväntasaajaan nähden on yleensä noin 52 astetta (minimi 49 astetta ja maksimi 99 astetta). 

Kourou sijaitsee Ranskan Guianassa Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla. Se on Euroopan Avaruusjärjestön (ESA) avaruuskeskus, josta on tehty kaikki Ariane-laukaisut.

Avaruuskeskuksen toiminta alkoi vuonna 1979.

Wenchang sijaitsee Kiinassa Hainanin saaren itärannikolla. Sen avaruustoiminta alkoi vuonna 2016. Tästä keskuksesta on tehty mm. avaruuslaukaisuja Kiinan Tiangong-avaruusaseman rakentamiseksi. Laukaisussa on käytetty järeää Chang Zheng 5 -kantorakettia.

Sriharikotassa sijaitseva Satish Dhawan Space Centre in Intian avaruuskeskus. Se aloitti toimintansa vuonna 1971, jolloin avaruuskeskuksesta tehtiin ensimmäiset luotausrakettien laukaisut. Ensimmäinen satelliittilaukaisu Sharikotasta tehtiin vuonna 1981.   

Wallops Island sijaitsee Yhdysvalloissa Virginian itärannikolla. Avaruuskeskusta on käytetty pääosin luotausrakettien laukaisuun.

Avaruustoiminta alkoi Wallopsissa vuonna 1961, jolloin sieltä laukaistiin Maata kiertävälle radalle Explorer 9 -satelliitti (15.2.1961). Tämän jälkeen alueelta on tehty pääosin luotausrakettien laukaisuja. 

Wallopsin laukaisut tehdään idän ja kaakon suunnalle. Ratatasojen kaltevuudet ovat 38 - 52 astetta.

Mojave Air and Space Port sijaitsee Kaliforniassa. Tässä keskuksessa on tehty paljon erilaisia testilentoja. Avaruuslaukaisut on tehty lentokoneesta LauncherOne-kantoraketilla. Vuoden 2022 aikana alueelta tehtiin kaksi satelliittilaukaisua.

Keltainen meri ja Itä-Kiinan meri ovat toimineet Kiinan laukaisualueina satelliittilaukaisuille. Keltaisella merellä on käytetty Tai Rui -alustaa ja sen yhteydessä Jielong 3 -kantorakettia. Hyötykuormana on ollut piensatelliitteja.

Naro on Etelä-Korean avaruuskeskus, joka sijaitsee noin 500 km Soulista etelään. Sen toiminta alkoi vuonna 2009.

Kodiak sijaitsee Alaskassa Yhdysvalloissa Kodiakin saarella. Se on toiminut niin luotausrakettien kuin satelliittilaukaisujenkin keskuksena. Avaruuskeskus avattiin vuonna 1998. Laukaisuissa on käytetty mm. Minotaur-, Athena- ja Astra-raketteja.

Shahroud on Iranin avaruuslaukaisuun käyttämä keskus. Sen avaruustoiminta alkoi vuonna 2020.

Uchinoura on Japanin avaruuskeskus etelässä Kimotsukin kaupungin läheisyydessä. Se tunnetaan myös nimellä Kagoshima. Avaruuskeskus on avattu vuonna 1962. Täältä on laukaistu niin luotausraketteja kuin satelliittejakin.

Nyt laukaisussa käytettiin Epsilon-kantorakettia. Hyötykuormana olleiden piensatelliittien laukaisu kuitenkin epäonnistui lokakuun 12. päivänä.

Vostochny on Venäjän itäisin avaruuskeskus Amurin alueella lähellä Kiinan rajaa. Keskus on tunnettu myös nimellä Svobodny. Avaruustoiminta alkoi tässä keskuksessa vuonna 2016.

 

Lähteet:

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

  • Aurinkokunta Satelliitti IV 22.4.2024 klo 2.08, Juva, Petri Martikainen 2
  • Aurinkokunta Cosmos 1536 IV 19.4.2024 klo 2.39, Vaasa, Timo Alanko
  • Aurinkokunta Satelliitti III 18.4.2024 klo 23.53, Kokkola, Pentti Ketola 1
  • Aurinkokunta SPOT 3 Rocket 9.4.2024 klo 22.37-22.40, Vantaa, Paula Wirtanen (ryhmä)
  • Aurinkokunta Metop-A IV 6.4.2024 klo 22.28-22.29, Vantaa, Leo Wikholm

RSS Avaruus.fi-foorumi