Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Pienoismallit

NASA:n ja ESA:n verkkosivuilla on useita pahvisia malleja järjestöjen avaruusaluksista ja avaruuskaukoputkista ilmaisina pdf-tiedostoina. Myös muilta kuin avaruusjärjestöjen sivuilta löytyy malleja, erityisesti kantoraketeista. Mallit voi tulostaa paperille ja liimata paperit sen jälkeen kartongille. Helpointa ne on tulostaa suoraan A4-kartongeille, jos vain tulostin siihen kykenee.

Kokoamisessa tarvitaan työvälineiksi askarteluveitsi (ja leikkuualusta), viivoitin, paperiliimapuikko sekä valkoista liimaa. Mallin rakennusohjeita noudattaen osat leikataan askarteluveitsellä viivoitinta käyttäen arkeista irti. Taitoksien helpottamiseksi kannattaa saumakohdista rikkoa pahvin pinta vetämällä veitsellä hyvin varovasti kevyt viilto. Joitakin osia täytyy rullata, ja tätä varten kannattaa pitää käsillä eripaksuisia kyniä. Joissakin malleissa tarvitaan lisäksi metallilankaa tai puutikkuja antenneja ja aurinkopaneelin kiinnityksiä varten, alumiinifoliota lämpökilpiin, ja piirtoheitinkalvosta leikattuja osia mallin jalustaksi.

Yksinkertainen malli valmistuu yhdessä illassa, monimutkaisempiin menee useampi. Esimerkiksi Cassini-Huygensin monimutkaisempi malli vaatii noin kuuden tunnin askartelun. Pahvimallit ovat enemmän tai vähemmän yksinkertaistettuja versioita esikuvistaan, mutta varsinkin ESA:n ja NASA:n mallien rakennusohjeissa on lisäksi tietoa aluksen / luotaimen laitteista ja toiminnasta, ja tällä tavalla tekemällä myös oppii paljon luotaimen tehtävästä. Toinen huono puoli pahvimalleissa on standardimittakaavan puute - alukset on tehty käytännössä juuri sen kokoisiksi, että osat mahtuvat järkevälle määrälle A4-arkkeja. Siksi eri luotaimet ovat keskenään eri mittakaavassa, eikä kokovertailuja voi suoraan tehdä. Siitä huolimatta pahvimallailua voi suositella kaikille askartelusta pitäville tähtiharrastajille!

Teksti ja kuvat: Pekka Rautajoki

Linkkejä pienoismalleihin

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi