Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

16.2.1982: Kieppuva tähti itätaivaalla

Havainto: Eri puolilla Suomea nähtiin erikoinen taivaan valoilmiö helmikuun 16. päivän aamuna vuonna 1982. Noin kello 6.30  itätaivaalla nähtiin kirkas nouseva piste, jonka perässä erottui liekkivana. Valo nousi jonkin aikaa ja alkoi sitten kieppumaan ja palasi takaisin Maahan. Sanomalehti Kalevan mukaan havaintoja tehtiin ainakin Rovaniemen lennonjohdossa, Pohjois-Karjan läänissä, Kuopion läänissä ja Kainuussa. Kajaanin lennonjohdossa ilmiötä oli seurattu 5 - 10 minuutin ajan.

Monelle havaitsijalle on tullut ensimmäisenä mieleen Neuvostoliiton tekemä rakettikoe. Monista aikaisemmista ilmiöistä poiketen valoilmiössä nähtiin spiraali, joka tuntui liikkuvan taivaalla. Sanomalehti Karjalan maan mukaan valoilmiö koostui kahdesta valopallosta, jotka loittonivat toisistaan. Lehti kirjoittaa valoilmiön näkyneen suoraan idässä Nurmeksesta katsoen ja se oli ollut näkyvissä kymmenen minuuttia. Spiraalimainen valoilmiö oli lopulta kadonnut ikäänkuin sumupilven taakse. Kolilla tehdyssä havainnossa ilmiön kärjen kerrotaan hehkuneen tulena. Se jätti jälkeensä utuisen savujuovan, joka muodosti taivaalle spiraalin. Sen kehä oli noin Kuun kehän kokoinen.

Veikko Mäkelä ja Jari Rautiainen Lappeenrannan rakuunapataljoonan alueelta kertovat nähneensä ilmiön kello 6.30 aamulla. Se näkyi itä-kaakossa noin 20-25 asteen korkeudella. Havaintopiirroksessa erottuu sinertävän valkoinen spiraali, jollaista raketti alkoi muodostamaan taivaalle.

Selitys ilmiölle: Rakettikoe Neuvostoliitossa. Katso myös vastaavanlainen havainto 9.12.2009.

Lähteet: Kaleva (17.2.1982), Karjalan maa (17.2.1982), Helsingin Sanomat (17.2.1982), havainnot.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi