Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Avaruustekniikka

Vilkkaimmat avaruuskeskukset

Vuonna 2022 maailman vilkkain avaruuskeskus oli Yhdysvaltain Cape Canaveral. Toisen sijan saa Kiinan Jiuquan, josta tehtiin runsaasti satelliittien laukaisuja. Maailman kolmanneksi vilkkain avaruuskeskus on Yhdysvaltain Kennedy, joka sijaitsee Cape Canaveralin lähellä.

  Maailman vilkkaimmat avaruuskeskukset 2022

Maailman ensimmäiset!

On kulunut yli 65 vuotta maailman ensimmäisen satelliitin Sputnikin laukaisusta. Hetki oli historiallinen lokakuun 4. päivänä vuonna 1957, kun venäläinen Sputnik kohosi korkeuteen avaten samalla avaruusaikakautemme ja suuren kilpajuoksun avaruuteen.

Maailman ensimmäiset keinotekoiset kiertolaiset nähtiin myös Suomen taivaalla. Sputnik ja sen kookkaat kantorakettien jäännökset havaittiin taivaalla yksinäisinä vaeltavina valopisteinä tähtitaivaalla, jotka kiinnittivät helposti taivaan tarkkailijan huomion. Monet meistä muistanevat nuo ikimuistoiset hetket. Muistatko sinä?

Pian Sputnikien jälkeen aurinkokuntaamme tutkittiin intensiivisemmin kuin koskaan, ihminen kävi Kuussa ja rakensi kiertoradoille kookkaita avaruusasemia niinkuin nytkin tuo kansainvälinen ISS-avaruusasema.

  Lue lisää ensimmäisistä satelliiteista

Avaruusasemat

Maata kiertää parhaillaan kaksi avaruusasemaa: kansainvälinen ISS-avaruusasema sekä Kiinan Tiangong-avaruusasema. Näistä ISS näkyy myös Suomenkin taivaalla. Millaisia nämä avaruusasemat ovat ja millaisia olivat eräät vanhemmat avaruusasemat?

  Lue lisää avaruusasemista

Avaruusaiheisia pienoismalleja paperista

Satelliittien ja avaruusalusten pienoismalleja voi suhteellisen pienellä vaivalla taiteilla myös paperista ja lähes ilmaiseksi. Huolellisesti tehtynä paperiset pienoismallit voivat olla hyvinkin näyttäviä.

Lue lisää avaruusaiheisten pienoismallien rakentelusta.

 

Lisää avaruustekniikasta

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi