Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

27.7.1985: Kaksi valoa pohjoisessa

Havainto: Lohjan taivaalla nähtiin kummallisia valoja heinäkuun 26. ja 27. päivien välisenä yönä noin kello 1.45 paikallista aikaa.

Pohjoisessa horisontissa näkyi hyvin kirkas valomuodostelma. Se oli kirkkaan kanariankeltainen valopilvi, joka kiertyi hieman spiraaliksi. Sen keskellä hehkui hyvin vahvasti punainen pallo. Kooltaan se vastasi horisonttiin nousevan täydenkuun kokoa. "Punaisen keskustan hehku voimistui, miltei sietämättömän kirkkaaksi", kuvailee havaitsija havaintokertomuksessaan. Kaksi pienempää palloa nousi tämän voimakkaan punaisen pallon sivuilta ylöspäin. "Toinen nousi ylös, toisen jäädessä suunnilleen suuren ja pienen ylemmän pallon keskivälille, missä se melkein välittömästi hiipui näkymättömiin", kertoo havaitsija.

Suuri ja pieni pallo jäivät paikoilleen 2-3 minuutin ajaksi. Niiden valo alkoi muuttua punaisesta oranssiksi ja sitten keltaiseksi. Ne alkoivat laskeutua samanaikaisesti melko hitaasti suoraan alaspäin koko ajan himmeten. Pilvi-osa katosi kokonaan pois. Mitään pakokaasuvanaa ei näkynyt, vain laskeutumisrata tarkkana harmaana viivana. Valoilmiö oli näkyvissä kymmenen minuutin ajan.

Selitys ilmiölle: Valot saattavat liittyä itärajan takana tehtyyn rakettikokeeseen.

Lähteet: alkuperäinen havainto.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi