Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Geostationaariset satelliitit kirkastuvat

Geostationaariset satelliitit kirkastuvat

Geostationaariset satelliitit ja Maan varjo (Kuva: Heavensat)

Leo Wikholm

Taas on se aika vuodesta, jolloin voi nähdä etäisiä geostationaarisia satelliitteja jopa paljain silmin, ainakin kiikarin avulla! Syys- ja kevätpäiväntasausten aikoihin Maan varjo pimentää geostationaaristen vyöhykkeen satelliitteja taivaalla ja tapahtuman yhteydessä nähdään voimakkaita kirkastumisia Maan varjon rajan tuntumassa.

Satelliittien kirkkauden muutokset liittyvät ilmiöön, jossa Aurinko paistaa suoraan kohden näitä satelliitteja “Maan” takaa. Maan varjo siis pimentää geostationaarisia satelliitteja, Hetkellinen kirkastuminen nähdään, kun satelliitti siirtyy Maan varjoon tai tulee sieltä pois.

Satelliittien kookkaat aurinkopaneelit toimivat tehokkaina heijastimina tasopeilien tavoin. Normaalisti geostationaariset satelliitit tulevat näkyviin vain kaukoputkilla tai valokuvissa. Niiden visuaalinen kirkkaus on +13 magnitudin luokkaa. Kirkastumisen yhteydessä satelliitti voi hetkellisesti näkyä paljain silmin +2…+4 magnitudissa. Avuksi kannattaa ottaa kuitenkin kiikari, sillä kaikkien satelliittien kirkkaus ei yllä tälle tasolle.

Havaintojakso jakautuu syyspäiväntasauksen (22.9.) molemmin puolin. Se on jo alkanut ja päättyy lokakuun puolella. Suomen leveysasteilla ilmiö on parhaimmillaan hieman syyspäiväntasauksen jälkeen, mutta ilmiö on jo nyt havaittavissa.

Selkeänä ja tähtikirkkaana yönä apuvälineeksi voi ottaa pienen kiikarin tai miksei vaikkapa kaukoputkenkin, jonka suuntaa geostationaaristen satelliittien alueelle ja aivan Maan varjon rajamaille. Geostationaaristen satelliittien vyöhyke nousee Etelä-Suomessa noin 20 asteen korkeudelle eteläisessä horisontissa. Maan varjon tarkemman sijainnin voi selvittää satelliittien laskentaohjelmilla, kuten Heavensat. Nyt syystaivaalla Maan varjon alue sijaitsee Vesimiehen ja Valaan tähdistöjen alueella yön mittaan geostationaaristen satelliittien vyöhykkeellä. Sitten vain odottelemaan, kun satelliitit siirtyvät Maan varjoon tai tulevat sieltä pois. Kärsivällinen taivaan tarkkailija tulee todennäköisesti bongaamaan ainakin muutaman lyhyen kirkastumisen.

Geostationaariset satelliitit ovat yleensä tietoliikenne- ja sääsatelliitteja, jotka sijaitsevat keskimäärin noin 36 000 km korkeudessa päiväntasaajan yläpuolella. Niiden kiertoaika on likimain sama kuin maapallon pyörähdysaika, joten maanpinnalta katsoen ne näyttävän pysyvän paikoillaan.

Yllä olevassa kuvassa violetin väriset satelliitit ovat Maan varjossa. Alue siirtyy illan ja yön mittaan länteenpäin. Satelliitit pimentyvät ja kirkastuvat vuorotellen tämän alueen reunoilla.

Tämä Video havainnollistaa satelliittien kirkastumisia (Capturing Geosats, Alan Dyer) ja erilaisia ilmiön kuvaustekniikoita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *