Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

ATV-5:n huoltolento ISS:lle

ATV-5:n huoltolento ISS:lle

Juha Ojanperä:

Miehittämätön huoltoalus ATV-5 (Georges Lemaitres) on matkalla kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Aluksen on määrä telakoitua avaruusasemaan 12.8.2014 klo 16:34 Suomen aikaa. Sekä avaruusasema että huoltoalus ovat havaittavissa eteläisellä taivaalla tulevina öinä.

Huoltoalus laukaistiin matkaan Ariane -kantoraketilla ESA:n avaruuskeskuksesta Kourousta, Ranskan Guyanasta 29.7.2014. Huoltoalus on nimaetty belgialaisen tähtitieteilijän, Georges Lemaitresin mukaan. Alus tunnetaan myös nimellä ATV-5, joka on lyhenne sanoista Automated transfer Vehicle, eli automaattinen kuljetusalus. Numero 5 nimen perässä kertoo sen, että tämä Georges Lemaitresin mukaan nimetty alus on järjestyksessä 5. tämäntyyppinen alus. Huoltoalus kuljettaa avaruusasemalle ajoainetta, vettä, ilmaa, ruokaa ja tieteellisiä tutkimuslaitteita.

Sekä avaruusasema ISS että huoltoalus ATV-5 ovat havaittavissa eteläisellä taivaalla tulevina öinä. ISS on kirkas, noin -1 magnitudin kohde, joka näkyy helposti myös Kuun valaisemalta taivaalta. ATV-5 sen sijaan on melko himmeä, sen kirkkaus on parhaimmillaan noin 2,3-3,0 magnitudia. Huoltoaluksen näkeminen valoisalta taivaalta voi olla vaikeaa.

Huoltoalus ATV-5.

Huoltoalus ATV-5. Kuva: NASA.

Linkit:

NASA:n artikkeli huoltoaluksen lennosta

ISS:n näkymisennusteita Heavens Above -sivustolla Helsingin horisontista katsottuna

ATV-5:n näkymisennusteita Heavens Above -sivustolla Helsingin horisontista katsottuna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *