Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

20.9.1977: Kaksi valopalloa itäisellä taivaalla

Valoilmiö näkyi Jyväskylän seudulla ja Kytäjällä

Varhain syyskuun 20. päivänä aamuyöllä nähtiin eri puolilla Suomea kirkas valoilmiö. Havaintoja tehtiin hyvin laajalla alueella, koska sää oli yöllä pilvetön. Jyväskylän seudulla valoilmiö havaittiin kello 3.03, jolloin itätaivaalla nähtiin kohti pohjoista liikkunut kirkas kellertävä valopallo. Tätä oli seurannut pienempi tähtimäinen valopallo. Valoilmiö nähtiin noin seitsemän minuutin ajan.

Havainto valoilmiöstä tehtiin myös Kytäjällä. Valoilmiön kerrotaan valaisseen noin yhden kolmasosan taivaankannesta. Kahden valopallon nähtiin liikkuvan itätaivaalla, kunnes ne katosivat metsänrajan taakse.

Havaintoja myös etelärannikolla

Samainen valoilmiö nähtiin myös Helsingissä. Kaakossa oli aluksi näkynyt kirkas säteilevä valopallo, joka liikkui hitaasti itäänpäin. Välillä valopallo tuntui ikäänkuin räjähtävän ja sitten heiketen, jonka jälkeen se kirkastui uudelleen. Pallon säteet olivat sateenkaaren muotoisia. Ilmiö nähtiin 6-7 minuutin ajan.

Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohdossa taivaalla näkynyt valoilmiö herätti myös huomiota. Itätaivaalla oli näkynyt kirkas valokaari. Se liikkui muutaman minuutin ajan ja räjähti ilotulitusraketin tavoin. Räjähdyksen jälkeen ilmiöstä erottui Maahan osoittava sädeviuhka. Tässä yhteydessä valoilmiöstä nähtiin kohti pohjoista suuntaava valopiste.

Myös Espoossa oli yöllä nähty kirkas valopallo, joka jätti taivaalle savuvanan.

Kuusamossa valopallo ja kolmihaarainen pyrstö

Kuusamolainen havaitsija puolestaan kuvailee ilmiön hyvin tarkasti: "Kaakosta nousi kirkas piste, jolla oli perässään suuri kolmihaarainen pyrstö tai laahus, joka seurasi kokoajan seuraten kärkiosaa. Nousuvaiheessa oli erikseen hiukan jäljessä ja alapuolella nähtävissä kolme kirkasta viirua, jotka hajosivat toisissaan kiinnioleviksi allekkaiksi renkaiksi". Havainto tehtiin kello 3.15 aamuyöllä.

"Kirkas piste laahuksineen nousi nopeasti aika korkealle, mutta kun sen kaari kääntyi laskuun, vauhti hidastui huomattavasti. Valoilmiö laskeutui pohjoiseen", hän jatkaa.

Kirkkaan valoilmiön rinnalla näkyi myös pienempiä ilmiöitä: "Laskuvaiheessa oli nähtävissä myös erillisiä valoilmiöitä. Näin himmeän pallon, jalkapallon kokoisen, se hävisi ja tilalle syttyi kirkas tähti. Se laajeni edellisen kaltaiseksi, himmeni ja syttyi uusi tähti, joka puolestaan laajeni huomattavasti edellisiä suuremmaksi ja himmeni pois", havaitsija kertoo.

Valoilmiön jälkeen itätaivaalla nähtiin kirkkaan keltainen nauha, johon liittyi sinisempiä kiemuroita. Pakokaasuvana nähtiin taivaalla vielä kello viiden tienoilla aamulla, joskin heikentyneenä ja laajentuneena.

Rajamäellä suuri valopallo

Tarkka havainto tehtiin myös Rajamäellä kello 3.00-3.15. Itäiselle taivaalle matalalle horisonttiin oli ilmestynyt ensin vaalea, pilvimäinen aluksi vaaleanharmaa valo. Se suureni kookkaammaksi ja lopulta suuren valon keskelle ilmestyi valopiste. Se oli täysikuuta pienempi. Valopisteestä erkani säteittäin savua, kuin valonheittäjän kiilat. Lopulta valopallo kaarsi alas horisonttiin.

Havaintoja myös itärajan takana

Valoilmiöstä on tehty tiettävästi havaintoja myös Loparskayassa Kuolan niemimaalla ja Arkangelissa Venäjällä. Valoilmiö nähtiin myös itärajan takana Petroskoin alueella. Se oli näkynyt noin 10 minuutin ajan Petroskoin luoteispuolella. Puolenyön jälkeen taivaalle ilmestyi jättiläismäinen tähti, joka säteili valoa Maahan. Se liikkui kaupungin yli kohti pohjoista ja siitä näytti erkanevan valonsäteitä. Lopulta säteiden muodostus loppui ja ilmiö muuttui puoliympyrän muotoiseksi. Sen reunat olivat valkoiset.

Selitys ilmiölle: Valoilmiö liittyy satelliitin laukaisuun Plesetskin avaruuskeskuksesta. Kyseessä oli Kosmos 955 -satelliitti, joka laukaistiin avaruuteen kello 3.01 Suomen aikaa.

Lähteet: Alkuperäinen havainto, Ilta-Sanomat 20.9.1977, Forssan lehti, Karjalainen 24.9.1977, Hyvinkään Sanomat 21.9.1977, Turun Sanomat 24.9.1977, Vaasa-lehti 22.9.1977, Science News 8.10.1977, Salon Seudun Sanomat 21.9.1977, Koillis-Sanomat 21.9.1977,Helsingin Sanomat 21.9.1977, Länsi-Savo 21.9.1977.

Lisää aiheesta:

Petrozavodsk phenomenon, Wikipedia.

Petrozavodsk phenomenon, Science Frontiers

 

 

 

 

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi