Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

22.12.1981: Kirkas valo ja turkoosin sininen pakokaasuvana

Havainto: Pohjois-Suomen taivaalla nähtiin kirkas valoilmiö joulukuun 22. päivän aamuna vuonna 1981. Valoilmiö nähtiin itätaivaalla kello 7-8. Horisontista oli noussut kirkas keltainen valo ja sen perään alkoi muodostumaan aluksi punakeltainen ja myöhemmin sinivihreä vana. Raketin palokaasut näkyivät 4-5 minuuttia. Sanomalehti Kalevan mukaan vana jäi aamutaivaalle näkyviin puolentoista tunnin ajaksi. Puoli kahdeksaan saakka pakokaasuvana oli vielä mutkikas ja kapea, mutta tuntia myöhemmin vana oli aikalailla hävinnyt.

Havaintoja tehtiin myös Puolangalla, jossa se näkyi koillisessa pian kello 7 jälkeen. "Valo näytti kohoavan kohti taivasta horisontista kuin kaartaen vasemmalle", kertoo Kaleva. Ilmiöstä jäi taivaalle turkoosi vana, jonka ympärillä oli kuin sumukerros. Ivalossa sininen pakokaasuvana nähtiin S-kirjaimen muotoisena puoli kahdeksan tienoilla. Havaintoja tehtiin myös Sodankylässä.

Helsingin Sanomat kirjoittaa 24.12.1981 Oulussa tehdyistä havainnoista. Ilmiötä kuvaillaan valtavaksi sienen muotoiseksi pilveksi, joka näkyi taivaalla kello 7 tienoilla. Tämän jälkeen se levisi kellertäviksi juoviksi, jotka muistuttivat revontulia. Lehti kertoo valoilmiön pelästyttäneen ihmisiä, jotka soittelivat Oulun lennonjohtoon.

Selitys ilmiölle: Havaittu ilmiö liittyy rakettikokeeseen Neuvostoliitossa.

Lähteet: Kaleva (23.12.1981), Helsingin Sanomat (24.12.1981).

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi