Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

7.5.1974: Viuhkamainen valopallo iltataivaalla

Havainto: Ullavalla nähtiin toukokuun 7. päivän iltana vuonna 1974 erikoinen valoilmiö. Noin kello 22.45 itätaivaalla erottui kirkas valopallo. Erään havainnon mukaan se oli kooltaan noin puolet täydenkuun halkaisijasta ja liikkui idästä länteen. Koillis-Sanomat kirjoittaa Kuusamossa nähdyn kolmen Kuun kokoisen ilmiön. Sen nopeus oli verrattavissa taivaalla liikkuvien satelliittien nopeuteen. Pallo oli pyöreä ja teräväreunainen.

Hiljalleen valopallo alkoi kasvaa, kirkastua ja sen perään kehittyi kapea pyrstö, joka alkoi levitä viuhkamaiseksi. Kun valopallo oli koillisen suunnalla, se räjähti alle 45 asteen korkeudella horisontissa.  Tästä sinkoutui kappaleita eri suuntiin. Räjähdyskohtaan jäi kirkasta kaasun näköistä ainetta, jonka sisällä oli ollut epämääräisesti liikkuva hehku. Ilmiö näkyi kokonaisuudessaan noin viiden minuutin ajan. Vielä tämänkin jälkeen taivaalla erottui heikko valkoinen kaasuläikkä.

Taivalkoskelainen Kauko Ylönen kirjoittaa: "Toukokuun 7.päivänä kello 22.44 - 22.46 välisenä aikana tämä ilmiö oli näkyvissä (n. 2 min.). Katselimme tätä olohuoneemme ikkunasta, joka on itäsuuntaan. Ensin kiinnitti huomiota suurehko valopallo ja nousi aika nopeasti pohjoista kohti, aika kohtisuoraan ylöspäin. Tämän valon ympärillä oli himmeähkö kehä (joskus samanlainen Auringon ympärillä). Sitten näkyi aivan selvästi kuin tapahtui räjähdys ja ympärillä näkyi kolme (3) selvästi erottuvaa pientä tulipalloa. Tämän jälkeen hävisi iso valopallo ja muutaman hetken päästä syttyi uusi pienempi soikean muotoinen tulipallo ja tämä liikkui melkein vaakatasossa. Räjähdys tapahtui klo 22.45, tarkistimme kolmesta kellosta ajan. Ilma oli tyyni ja selkeä. Ehkä jotain utua oli korkealla, koska valo heijastui kuin taskulampun valo usvan aikana. Tämä näky oli aivan samanlainen kuin Apollo-ohjelmista näkyi TV:ssä, kun kantoraketti laukaistiin ja samoin räjähdys vastasi myös TV:stä näkemäämme."

Selitys ilmiölle: Havainnon ajankohtana ei tehty satelliittilaukaisuja Plesetskin avaruuskeskuksessa Neuvostoliitossa. Havaittu ilmiö saattaa liittyä ohjuskokeeseen, joka on tehty Barentsin meren alueella tai Kuolan niemimaan suunnalla. Kyseessä on tyypillinen raketti-ilmiö.

Lähteet: alkuperäiset havaintokertomukset, Koillis-Sanomat 10.5.1974.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi