Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

5.4.2019: Sinisiä ja vihreitä hohtavia palloja

Havainto: Huhtikuun 5.-6. päivien välisenä yönä pohjoistaivaalle ilmestyi yhtäkkiä sinisiä ja vihreitä hohtavia palloja. Niitä ilmestyi lisää ja lopulta ne heikkenivät yön mittaan. Valoilmiö liittyi Pohjois-Norjassa tehtyyn luotausrakettikokeeseen.

Havaintoja tehtiin eri puolilla, sillä sää oli laajoilla alueilla selkeä. Parhaiten ilmiö näkyi pohjoisessa Kittilässä, Kolarissa, Enontekiöllä ja Inarissa. Mutta havaintoja tehtiin myös Pöytyällä, Nivalassa, Rautavaaralla ja Tampereella, jossa valoilmiö löytyi Kaupin tulipallokameran tallenteelta. Revontulien värittämälle pohjoistaivaalle ilmestyi noin kello 1.10 toistakymmentä hohtavaa valopalloa.

Timo Koivisto tarkkaili ilmiötä Kittilässä, jossa pallot näkyivät ensin revontulien värisinä ja muuttuivat sitten sinivioleteiksi. Pallot olivat ensin yhdessä rivissä ja pian niiden alle muodostui toinen rivi. Valoilmiö jäi taivaalle heikkenemään ainakin puolen tunnin ajaksi.

Rautavaaralla Petri Sallinen huomasi saman ilmiön kello 1.21. Taivaalle ilmestyi säännöllisen muotoinen valopallokuvio, jossa oli sinistä ja vihreää. Ilmiö toistui viereen hetken päästä ja jäi taivaalle hohtamaan joksikin aikaa.

Hienoimmat hetket koettiin Pohjois-Norjassa. Sieltä Tytti Mørkved välitti kuvasarjan Rambergista, jossa kaksi ryhmää sinisiä ja vihreitä palloja vuorottelevat ja jättävät taivaalle sinertävän violetin pilven lopulta hohtamaan revontulien sekaan.
Pohjois-Norjassa tapahtuma myös videoitiin. Ainakin Ole C. Salomonsen kuvasi ilmiön Tromssassa.  Youtube-videossa näkyy erittäin hienosti ilmiön syntymisen erilaiset vaiheet.

Selitys ilmiölle: Kaksi luotausrakettia laukaistiin noin 320 km korkeuteen Pohjois-Norjan Andöyan avaruuskeskuksesta. Kahdessa Azure-latauksessa oli mukana ilotulitteista tuttuja materiaaleja, kuten bariumia ja litiumia sekä trimetyyli alumiinia. Hohtavia latauksia tarkkailtiin maanpäälllisin kameroin ja tiettävästi myös lentokoneesta, jolloin voitiin tutkia revontulien syntyä ja ilmakehän yläosien sähkökenttien ominaisuuksia. Huhtikuun luotausrakettikoe tehtiin yhteistyössä Nasan kanssa. Laukaisussa käytettiin Black Brant 6A – raketteja.

Lähteet: Taivaanvahti.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

  • Aurinkokunta ISS, Kuun ylikulku II 15.7.2024 klo 21.42, Siuntio, Heikki Sääksjärvi
  • Muu ilmiö Muu valoilmiö 14.7.2024 klo 0.00-2.00, Vaasa, Serafima Borotinskij-Bränn
  • Aurinkokunta ISS III 13.7.2024 klo 0.07, Helsinki, Pekka Saastamoinen
  • Aurinkokunta ISS IV 9.7.2024 klo 1.43-1.44, Siuntio, Heikki Sääksjärvi 3
  • Aurinkokunta ISS International Space Station IV 8.7.2024 klo 0.53-0.58, Helsinki, Georg Kieninger

RSS Avaruus.fi-foorumi