Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

12.9.1985: Vihreä hohtava pilvi koillistaivaalla

Havainto: Turkoosinvärinen hohtava pilvi nähtiin eri puolilla Suomea syyskuun 12. päivän iltana vuonna 1985.

Noin kello 21 koillisessa horisontissa näkyi aluksi vinosti nouseva kirkas valo, jonka perään muodostui pieni pyrstö. Valo alkoi noustuaan sitten kääntymään kohti pohjoista, se heikkeni ja valo tilalle alkoi muodostumaan voimakkaan turkoosinvärinen pilvi, joka alkoi laajeta. Aluksi ympyrämäinen laaja pilvi muuttui hiljalleen soikioksi ja näkyi taivaalla heiketen pitkän aikaa. Ilmiön korkeus horisontista oli noin 20 asteen luokkaa.

Helsingin Sanomat uutisoi ilmiöstä 13.9.1985 otsikolla "Kirkas pilvi valaisi koko Suomen taivaan". Lehti kertoo valoilmiöstä, joka nähtiin kello 21 alkaen ja se näkyi ainakin yli tunnin ajan. Havaintoja tehtiin mm. lennonjohtotorneista ja Finnairin lentokoneista. Helsinki-Vantaan lentosemalla ilmiön yhteydessä oli näkyneet myös moottorin liekit, jotka viittaavat raketin laukaisuun. Havaintoja ilmiöstä tuli Tampereella sijaitsevaan Etelä-Suomen lennon varmistuskeskukseen ja Rovaniemen aluelennonjohtoon.

Sanomalehti Länsi-Suomi uutisoi tapahtuman 13.9.1985 otsikolla: "Kansa hämmästeli valoilmiötä". Tässä kerrotaan havainnosta Rauman Hylsylässä, jossa 12.9. iltana kello 21 koillistaivaalla liikkui ikään kuin alhaalta ylöspäin viistosti valopiste. Sillä oli perässään taivaarantaan ulottuva kolmiohuntu. Tämän oikealla puolella nähtiin  kylmän sinivihreä soikio. Valo katosi ja sininen hohde jäi paikoilleen.

Selitys ilmiölle: Bariumkoe Neuvostoliitossa.

Lähteet: Helsingin Sanomat (13.9.1985), Länsi-Suomi (13.9.1985), alkuperäiset havainnot.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi