Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Satelliittien päivittäinen liike taivaalla

Illasta toiseen tähtitaivaalla näkyy samoja satelliitteja. Tavanomainen satelliitti kiertää maapallon puolessatoista tunnissa. Taivaalla se pysyttelee kymmenkunta minuuttia kerrallaan. Saman illan aikana saattaa saman satelliitin nähdä toiseenkin kertaan.

Maapallo pyörii jatkuvasti akselinsa ympäri itäänpäin. Illalla kun katselemme tähtiä, voimme todeta tämän tähtitaivaan hitaana liikkeenä: idästä ilmestyy uusia tähtistöjä horisonttiin ja vastaavasti tähdistöjä katoaa samaan aikaan horisonttiin länsitaivaalla.

Kun näemme taivaalla satelliitin, meillä on mahdollisuus nähdä se kenties seuraavan kerran horisontissa satelliitin kiertoajan eli keskimäärin puolentoista tunnin jälkeen. Tuona aikana maapallo on ehtinyt pyörähtää jo jonkin matkaa itäänpäin. Yhdessä minuutissa liike on noin neljä astetta. Puolentoista tunnin aikana tämä siirtymä on taivaalla jo 22,5 astetta. Saman satelliitin voi siis löytää parisenkymmentä astetta lännempänä seuraavalla ylityksellä ellei Maan varjo ole ehtinyt pimentämään satelliittia.

Jos saman satelliitin kiertoa tarkkailee pitempään useita päiviä ja vielä likimain samaan kellonaikaan, voi huomata sen siirtyvän taivaalla pikku hiljaa aina vain lännemmäksi kohti Aurinkoa. Tämä johtuu taas siitä, että Maa pyörähtää vuorokaudessa likimain 361 astetta (360,986°) eli satelliitin rata näyttää kiertyvän noin yhden asteen vuorokaudessa lännemmäksi. Muutamassa viikossa satelliitti katoaa taivaalta auringonlaskun valoon. Satelliitin seuraava ylitys tosin ilmestyy taivaalle näkyviin idän suunnalta.

Maan vetovoimakenttä pakottaa satelliitin ratatason kiertymään maapallon akselin ympäri enemmän tai vähemmän. Kun ratatason inklinaatio on 90 astetta, kiertymä on nolla. Jos inklinaatio pienenee tästä, kiertymä kasvaa hiljalleen useisiin asteisiin. Satelliitilla, jonka kiertoaika on 90 minuuttia ja inklinaatio 60 astetta, ratatason kiertymä on noin 4,3 astetta.

Envisat-satelliitin liikerataa kahden peräkkäisen ylityksen aikana. (Kuva: Heavens-Above).

Lyhyesti

  • Satelliitin kiertoaika maapallon ympäri on yleensä puolentoista tunnin luokkaa
  • Satelliitti näkyy taivaalla kerrallaan kymmenkunta minuuttia, joskus lyhyemmänkin ajan
  • Koska Maa pyörähtää tuossa ajassa noin 22,5 astetta, satelliitin seuraava mahdollinen ylitys näkyy tuon verran sivumpana.

Paluu etusivulle

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi