Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

28.4.1976: Outo valoesine metsän päällä

Havainto: Huhtikuun 28. päivän iltana vuonna 1976 nähtiin erikoinen valoilmiö eri puolilla Suomea. Myöhään illalla Nivalan seudulla nähtiin metsän päällä horisontissa kirkas valopiste, josta erkani maahanpäin suuntautuvia säteitä ja muistutti siten alaspäin suunnattua kohdevalaisinta. Havaitsijat arvioivat ilmiön sijaitsevan noin 30 metrin korkeudessa. "Valokiilan Nivalan puoleinen sivu oli pystysuora ja Haapajärvenpuoleinen viisto", kirjoittaa Liitto-lehti huhtikuun 30. päivänä ilmestyneessä numerossaan. Lehden haastattelemien havaitsijoiden mukaan kirkkaan valon päällä oli punertavia valopisteitä.

Ilmiö nähtiin paikoillaan muutaien minuuttien ajan, kunnes se "räjähti" ja alaspäin suuntautunut valo katosi. Räjähdyksen ympärille oli jäänyt iso valokehä ja sen alla nähtiin "liekki". Ilmiö lähti kohoamaan nopeasti ylöspäin.

Sama valoilmiö nähtiin myös Oulun seudulla kello 22.30. Tässä valoilmiö nousi pohjoiskoillista kohden. Taivaalla näkynyt valovana oli alkanut hajoamaan ja ilmiön ympärille kehittyi valopallo. Kuusamossa tehdyssä havainnoissa ilmiössä nähtiin myös räjähdys.

Valoilmiöstä tehtiin havaintoja myös etelärannikolla. Espoon Olarissa ilmiö huomattiin kello 22.35. Aluksi taivaalla oli näkynyt noin 10 asteen korkeudella utuinen mutta hyvin kirkas valo (-2 mag). Valon havaittiin nousevan viitisen astetta korkeammalle ja kaartuvan länttä kohden. Sitten se himmeni ja katosi 20 sekunnissa. Jäljelle jäi parin minuutin ajaksi noin 10 asteen pituinen valokartio. Havainnosta kertoi Avaruusluotain-lehti.

Selitys ilmiölle: Ilmiö liittynee rakettikokeeseen Neuvostoliitossa.

Lähteet: Avaruusluotain 3/1976, Liitto 30.4.1976, Koillis-Sanomat 1.5.1976, Kaleva 30.4.1976.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi