Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

14.5.1981: Kuun valoakin kirkkaampi valoilmiö idässä

Havainto: Laajoilla alueilla Itä-Suomessa havaittiin kirkas valoilmiö itäisellä taivaalla toukokuun 14.- ja 15. päivien välisenä yönä vuonna 1981. Sanomalehti Karjalaisen mukaan (16.5.1981) havaintoja tehtiin myös Ilomantsissa, jossa ilmiö näkyi suoraan idässä kello 00.51. Ilmiö oli näkynyt viiden minuutin ajan.

Valoilmiö oli varsin kirkas, Kuun valoakin kirkkaampi. Sen nousu horisontista oli aluksi hidasta ja valon perään jäi valkea harso, jonka reunoilla oli kaartuvia kirkkaampia säteitä.

Joensuussa raketin tiivistymisvana näkyi taivaalla vielä kello 1.15. Joidenkin havaintojen mukaan raketin lentorata teki mutkan.

Itä-Suomen lisäksi valoilmiö nähtiin myös Pohjanmaalla. Sanomalehti Vaasan mukaan havaintoja tehtiin Alavudella, jossa taivaalla näkyi kirkas ja äänettömästi liikkunut valo. Hetken kuluttua valopallo räjähti mustaksi pölypilveksi. Pian se kuitenkin ilmestyi näkyviin ja jatkoi matkaansa kohti pohjoista, häviten sitten horisonttiin, kuvailee Vaasa-lehti havaintoa. Havaintoja oli tehty myös Pietarsaaren ja Jurvan seudulla.

Kaakkois-Hämeen lehden mukaan Nastolassa kaksi poliisia olivat nähneet valoilmiön kello 00.50. Se muistutti katuvaloa ja oli korkealla oleva valopallo, josta lähti kolme valokiilaa. Valoilmiö tuli idästä ja katosi nopeasti pohjoiseen.

Valoilmiö havaittiin myös Espoon Viherlaaksossa kello 1.00. Ilmiötä kuvailtiin voimakkaaksi valoksi, jonka ympärillä nähtiin viuhkamainen savuverho. Valo erkani savusta pohjoista kohden. Sen perässä oli suppilomainen valojuova, josta lähti viikset. Ilmiö oli näkyvissä 10 minuuttia ja leimahti. Tämän jälkeen se kaarsi taivaanrannan taakse.

Selitys ilmiölle: Ilmiö liittyy Meteor 2-7 -sääsatelliitin laukaisuun Neuvostoliiton Plesetskin avaruuskeskuksesta.

Lähteet: Karjalainen (16.5.1981), Vaasa-lehti (16.5.1981), Vasabladet (16.5.1981), havaintokertomus.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi