Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Raketit värittivät syyskuun taivasta

Raketit värittivät syyskuun taivasta

Leo Wikholm

Syyskuussa nähtiin eri puolilla Suomea kaksi rakettien laukaisuun liittyvää ilmiötä pitkästä aikaa. Kaksi erilaista ilmiötä ajoittuivat kumpikin verraten lähekkäin. Juuri kun toisen kummastelusta oli päästy, loppukuusta taivaalla odotti hieman erikoisempi valoilmiö. Selkeän sään ansiosta valoilmiöt nähtiin laajoilla alueilla Suomessa.

Valoilmiöistä ensimmäinen nähtiin syyskuun 9.päivän iltana pian iltayhdentoista jälkeen. Taivaalle ilmestyi isohko komeettamaisen kirkas huntumainen valo, joka liikkui pohjoisen suunnalla. Lähellä horisonttia sen ympärille muodostui sienimäinen alue ja lopulta ilmiö katosi hiljalleen horisontin taakse. “Se liikkui merkittävästi esimerkiksi lentokonetta nopeammin, mutta silti tähdenlentoa huomattavasti hitaammin”, kuvailee ilmiön nähnyt Samu Saarinen Rovaniemeltä. Taivaalla nähtiin myös ilmiöön liittynyt sinertävähehkuinen vana. Kokonaisuudessaan ilmiö näkyi kymmenkunta minuuttia.

Kyseessä oli Sojuz 2 -raketin laukaisu Venäjän Plesetskin avaruuskeskuksesta kello 22.59 Suomen aikaa. Mukanaan sillä oli sotilaallinen Kosmos 2551 -satelliitti, joka laukaistiin polaariradalle noin 280 km korkeuteen.

Arkangelin eteläpuolella sijaitseva Plesetsk on ollut varsin vilkas avaruuskeskus kautta aikojen. Tästä huolimatta sieltä tehtyjä laukaisuja nähdään hyvin harvoin Suomesta. Syynä on sään lisäksi laukaisusuunta. Tällä kertaa satelliitin laukaisu tehtiin viistosti luoteen suunnalle, jolloin raketti tuli selkeämmin näkyviin Suomen horisontissa. Edellisen kerran Plesetskistä laukaistu avaruusraketti näkyi meillä kesäkuun 16. päivänä vuonna 2018, jolloin sen lastina oli Kosmos 2527 -satelliitti.

Raketin laukaisu

Raketti-ilmiö 9.9.2021 kello 23.08 Rovaniemen taivaalla. (Kuva: Samu Saarinen)

Toinen valoilmiö oli kaksiosainen syyskuun 27.päivän iltana. Noin kello 22.40 tienoilla taivaalla nähtiin horisontin tuntumassa liikkunut sinertävänä hohtanut valo, joka kasvoi ensin kokoa ja alkoi sitten äkisti himmentymään, kadoten samalla horisonttiin. Erikoisesta valosta tehtiin havaintoja selkeän sään ansiosta eri puolilla Suomea.

Pian puolenyön jälkeen noin kello 0.10 länsitaivaalle ilmestyi kirkas kolmiomainen valo, jonka perässä erottui huntumainen heikompi kolmio. Valoilmiö liikkui pohjoista kohden ja katosi horisonttiin. Tämä ilmiö oli näkyvissä muutamien minuuttien ajan.

Raketti-ilmiö 27.9.2021

Raketti-ilmiö 28.9.2021 kello 00.12 Lahden taivaalla (Kuva: Nuutti Nissinen)

Tässä valoilmiössä oli kyse amerikkalaisen Atlas V Centaur -raketin polttoainepilvistä. Raketti laukaistiin avaruuteen kello 21.12 Suomen aikaa Vandenbergin avaruuskeskuksesta Kalifornian niemimaalta. Sen mukana oli Landsat 9 -kartoitussatelliitti sekä neljä piensatelliittia. Laukaisu tehtiin lounaan suunnalle ja raketti satelliitteineen liikkui ensimmäisen kierroksen aikana Euroopan yli. Landsat 9 -satelliitin irtautuminen tapahtui Valko-Venäjän yläpuolella, josta raketti jatkoi matkaansa Itämeren yli kohti Norjaa ja Grönlantia. Ensimmäinen valoilmiö nähtiin siis juuri ensimmäisen kierroksen aikana ja liittynee ratakorjauksiin, joita tarvittiin piensatelliittien vapauttamiseen myöhemmin. Raketista vapautui polttoainepilvi, joka jäi hohtamaan hetkeksi korkealla ilmakehässä.

Toinen kierros suuntautui lännemmäs Euroopan ylle ja enemmän Englannin kohdalle, jossa viimeisen vaiheen rakettimoottorit käynnistyivät. Jälleen tässäkin tilanteessa raketista vapautunut polttoainepilvi aiheutti erikoisen valoilmiön Suomen taivaalle.

Amerikkalaisten rakettien polttoainepilviä nähdään silloin tällöin. Esimerkiksi lokakuun 8. päivänä vuonna 2018 Falcon 9 -raketti aiheutti varhain aamulla utumaisen valon tähtitaivaalla. Kyseessä oli SAOCOM 1 -satelliitin laukaisu. Samankaltainen ilmiö nähtiin myös helmikuun 22.päivän iltana vuonna 2018, joka sekin oli Falcon 9 -raketin aikaansaama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *