Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Avaruusasema Tiangong 1

KiiTiangong 1 (Kuva: Celestia)na laukaisi avaruuteen ensimmäisen avaruusasemansa Tiangong 1:n syyskuun 29. päivänä vuonna 2011. Tämä avaruusasema oli kokeellinen. Siihen tehtiin telakointeja ja myös miehistöä on käynyt sen pienissä sisätiloissa. Kiinan suunnitelmissa on kehittää avaruusasemia tulevina vuosina.

Tiangong (Taivaallinen palatsi) koostui kahdesta päämoduulista. Huoltomoduulissa oli avaruusaseman ylläpitoon vaadittavat sähköjärjestelmät sekä kaksi työntömoottoria, joiden avulla avaruusaseman rataan voitiin tehdä korjauksia. Siihen kuului myös kaksi aurinkopaneelia, jotka tuottivat keskimäärin 2500 kW:n tehon. Tunnistimet käänsivät aurinkopaneelit automaattisesti Aurinkoa kohden, jolloin niiden sähköntuotanto pysyi maksimissaan. Aurinkopaneelien koko oli 3,1 x 10 metriä.

Miehistömoduulissa olivat 15 kuutiometrin oleskelutilat miehistölle. Lisäksi avaruusasemaan kuului maapalloa tarkkaileva kamera sekä painottomuuteen liittyviä testialustoja.

Avaruusaseman massa oli 8506 kg. Sen pituus oli 10,4 metriä ja rungon halkaisija oli 3,35 metriä. Tiangong 1 -avaruusasema kiersi maapalloa noin 370 km korkeudessa radalla, jonka kaltevuus päiväntasaajaan nähden oli 42,8 astetta.

Tiangong 1 -avaruusasema tuhoutui eteläisen Tyynenmeren yläpuolella huhtikuun 2. päivänä vuonna 2018. Sitä ennen se oli ollut hallitsemattomassa tilassa vuodesta 2016 lähtien.

Shenzhou 8

Ensimmäinen Kiinan avaruusasemaan telakoitunut alus oli Shenzhou 8. Sen avulla tehtiin automaattisia telakointikokeita, joilla varmistettiin tulevian avaruuslentojen ohjelmaa. Shenzhou 8 lähetettiin matkalleen lokakuun viimeisenä päivänä vuonna 2011 eli noin kuukautta myöhemmin avaruusaseman laukaisun jälkeen. Tämä alus telakoitui automaattisesti avaruusasemaan muutamaa päivää myöhemmin marraskuun 2. päivänä. Se irtautui avaruusasemasta marraskuun 14. päivänä ja teki uuden automaattisen telakoinnin. Alus irtautui lopullisesti avaruusasemasta marraskuun 18. päivänä.

Shenzhou 9

Ensimmäinen miehitetty avaruuslento Tiangong-avaruusasemalle tehtiin kesäkuussa vuonna 2012. Shenzhou 9 -aluksen mukana matkaan lähtivät taikonautit  Jing Haipeng, Liu Wang ja Liu Yang. Heistä Liu Yang oli Kiinan ensimmäinen naistaikonautti. Alus lähti matkalleen kesäkuun 16. päivänä ja kahta päivää myöhemmin se telakoitui automaattisesti avaruusasemaan. Kesäkuun 24. päivänä aluksen miehistö teki toisen telakoinnin, joka oli tällä kertaa manuaalinen. Shenzhou 9 palasi Maahan kesäkuun 29. päivänä vuonna 2012.

Shenzhou 10

Toinen miehitetty avaruuslento oli vuorossa vuotta myöhemmin eli kesäkuun 11. päivänä vuonna 2013. Tuolloin Shenzhou 10 -aluksen mukana olivat Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang ja Wang Yaping. Heistä Wang Yaping oli kiinan toinen naistaikonautti. Alus telakoitui avaruusasemaan automaattisesti kesäkuun 13. päivänä. Miehistö teki myös manuaalisen telakoinnin kesäkuun 23. päivänä. Wang Yaping piti avaruusasemalta videoyhteyden kautta Kiinaan oppitunnin painottomuudesta kesäkuun 20. päivänä. Shenzhou 10 -alus palasi Maahan kesäkuun 26. päivänä ja näin miehitetyn lennon kestoksi tuli 15 päivää.

Tekstin kuva: Tiangong 1, Celestia

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi