Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Tiangong

Kiinan avaruusasema Tiangong (Taivaallinen palatsi) on rakentunut avaruuteen Maata kiertävälle radalle vuodesta 2021 lähtien. Se on kooltaan kansainvälistä ISS-avaruusasemaa pienempi, mutta rakentuu samalla tavoin useista tutkimusmoduuleista aurinkopaneeleineen.

Avaruusaseman ensimmäinen moduuli oli Tianhe, joka laukaistiin avaruuteen huhtikuun 29.päivänä vuonna 2021. Tässä moduulissa on miehistötiloja sekä avaruusaseman hallintaan liittyviä toimintoja. Lisäksi moduulissa on telakointiportti toisille moduuleille sekä portti avaruuskävelyitä varten. Varustukseen kuuluu myös robottikäsivarsi rahtien siirtelyyn.

Kiinan ensimmäiset kolme taikonauttia matkustivat Tianhe-moduuliin kesäkuussa 2021. Moduulissa on miehistötilaa noin 50 kuutiometriä ja avaruusasema on suunniteltu maksimissaan kuudelle hengelle.

Mengtian on avaruusaseman laboratoriomoduuli, joka laukaistiin avaruusasemalle heinäkuun 24. päivänä vuonna 2022. Tämä moduuli on telakoitunut Tianhe-moduuliin.

Wentian on myös avaruusaseman laboratoriomoduuli. Se laukaistiin avaruusasemalle lokakuun 31.päivänä vuonna 2022. Tämäkin moduuli on telakoituneena Tianhe-moduuliin.

Vuonna 2023 avaruusasemalle on tarkoitus tuoda Xuntian-avaruuskaukoputki, jonka avulla voidaan tutkia maailmankaikkeutta. Tässä kaukoputkessa pääpeilin halkaisija on 2 metriä.

Moduuli Pvm Tarkoitus
Tianhe 29.4.2021 Ydinmoduuli, miehistötilat 6 hengelle
Wentian 24.7.2022 Laboratoriomoduuli
Mengtian 31.10.2022 Laboratoriomoduuli
     

Liikenne avaruuteen

Liikenne Kiinan avaruusasemalle hoidetaan miehistö- ja rahtialuksilla. Näistä rahtialus on Tianzhou, joka kykenee kuljettamaan tarviketäydennyksiä noin 6000 kg edestä.

Miehistön kuljetuksen hoitaa Shenzhou-alus.

Avaruusaseman moduulien laukaisut on tehty Kiinan Hainanin saaren Wenchangin avaruuskeskuksesta raskaan sarjan Chang Zheng 5B -kantoraketilla.

ISS-avaruusasemaa pienempi

Tiangong on kokonaisuudessaan ISS-avaruusasemaa pienempi, kooltaan noin kolmannes siitä. Rakennelman kokonaispituus on 55 metriä ja painoa sillä on 90 000 kg. Sen kokoa voidaan verrata edesmennesseen Venäjän Mir-asemaan.

Avaruusasema kiertää maapalloa noin 425 kilometrin korkeudessa radalla, jonka inklinaatio (kaltevuus Päiväntasaajaan nähden) on 41,48 astetta. Alhaisen ratakaltevuuden ansiosta tätä avaruusasemaa ei voi nähdä visuaalisesti Suomen taivaalla. Avaruusaseman käyttöiäksi on arvioitu 15 vuotta.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi