Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Helmikuu 1985: Vihreä valo aamutaivaalla

Havainto: Vihreä hehkuva valopilvi ilmestyi aamutaivaalle tammi-helmikuun taitteen viikonloppuna vuonna 1985. Marjapuuronvärisestä valosta muodostui äkkiä laajeneva vihreä pilvi, joka jäi taivaalle hohtamaan aamunsarastukseen saakka.

Kiteeläisveljekset Markku ja Jarmo Lautamäki olivat aamuvarhain jakamassa lehtiä. 15-vuotias Jarmo juoksutti lehdet postiluukkuihin ja 19-vuotias Markku odotti lämpimässä autossa isonveljen oikeudella.

Kiteen Pajarintiellä he olivat juuri pysähtyneet postilaatikkorivistön viereen ja Jarmo oli noussut jakamaan lehtiä, kun Markku havaitsi kirkkaalla tähtitaivaalla oudon värisen valopisteen. Se oli vaaleanpunainen, "vispipuuron" värinen. Kun Jarmo sai lehdet jaettua, he molemmat rupesivat arvailemaan, minkä niminen tähti oli kyseessä.

Yhtäkkiä tähti alkoi liikkua vasemmalle samalla kasvaen silmissä ja muuttuen "neonin vihreäksi". Sitten se pysähtyi. Keskeltä kohdetta alkoi kasvaa kirkas piste. Piste kasvoi, kunnes se näytti noin viisi kertaa suuremmalta kuin tavallinen tähti. Silloin kohteesta suuntautui kirkas valonsäde luotisuoraan kohti maata.

Valonsäde näkyi noin 10-30 sekuntia. Markku Lautamäen mukaan säde oli paikoillaan, mutta Jarmo muisti valonsäteen liikkuneen ja ikään kuin etsineen jotakin. Sitten säde hävisi näkyvistä yhtä äkkiä kuin se oli ilmestynyt. Pääkohteen kirkas keskiosa alkoi pienentyä. Samalla sen keskellä näkyi pyörivä liike, joka näytti "vappuhyrrältä".

Kun kirkas piste oli kadonnut, sen vihreä tausta näkyi paikallaan vielä puolen tunnin kuluttua. Sitten se haihtui vähitellen."

Selitys ilmiölle: Ilmiö viittaa vahvasti bariumkokeeseen, joka on tehty Venäjältä Plesetskin avaruuskeskuksesta tai Kuolan niemimaalta. Bariumkokeella tutkitaan ilmakehän yläosien sähkökenttiä seuraamalla pilven liikesuuntaa ja nopeutta. Ilmiössä nähty kirkas valo liittyy luotausraketin suulieskoihin. Kyseessä on hyvin tyyppillinen valoilmiö, jollaisia nähtiin useita 1980-luvulla Suomessa.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi