Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Avaruusasemat

Kansainvälinen avaruusasema ISS (International Space Station) on kookkain ihmisen rakentama avaruusasema Maata kiertävällä radalla. Sen rakennustyöt alkoivat vuonna 1998 ja nyt se on jalkapallokentän kokoinen jättiläinen, joka koostuu useista moduuleista, telakointiporteista, tukirakenteista ja aurinkopaneeleista. Avaruusasemalla työskentelee tavallisesti 3-6 hengen miehistö. ISS-avaruusasema näkyy myös hienosti toisinaan Etelä-Suomen horisontissa!

  Lue lisää ISS-avaruusasemasta

Tiangong on Kiinan avaruusasema, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 2021. Nyt avaruusasemassa on jo kolme moduulia, joissa on tilaa kiinalaisille taikonauteille ja laboratoriokokeille.

  Lue lisää Tiangong-avaruusasemasta

Avaruusasema Mir lienee tunnetuin menneiden aikojen avaruusasemista. Tämä venäläinen avaruusasema rakentui avaruuteen jo vuonna 1986 ja se ehti palvella taivaallisena laboratoriona, tutkimuskeskuksena noin 15 vuoden ajan. Toimintansa aika se oli lähes kokonaan miehitetty. Myös Yhdysvaltain avaruussukkula vieraili Mir-avaruusasemalla useaan otteeseen. Mir tuhoutui vuonna 2001, mutta sitä ennen se ehti loistaa myös kirkkaana satelliittikohteena Etelä-Suomen taivaalla!

  Lue lisää Mir-avaruusasemasta

Saljut-avaruusasemat olivat maailman ensimmäisiä avaruusasemia 1970-alusta lähtien. Vaikka näiden tarkoitus olikin varsin sotilaallinen, niillä tehtiin hyvin paljon myös tieteellisiä painottomuuteen liittyviä kokeita.

  Lue lisää Saljut-avaruusasemista

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi