Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

7.9.1984: Kirkas valoilmiö sinertävine savuineen itätaivaalla

Havainto: Kirkas valoilmiö kummastutti öisiä taivaan tarkkailijoita syyskuun 6. ja 7. päivien välisenä yönä vuonna 1984. Helsingin Sanomat uutisoi ilmiöstä 8.9.1984 otsikolla "Neuvostoliitosta laukaistu kantoraketti valoilmiön syy". Lehti kertoo lehdenjakajan kello 3 yöllä tekemästään havainnosta Helsingissä. Tuolloin itäiselle taivaalle oli noussut kuin kirkas valonheitin. Valo liikkui ylöspäin, katosi pimeyteen ja jätti taivaalle sinisen savun. Lehdenjakajan mukaan savun ympäröimä valopiste oli noin 200 litran tynnyrin kokoinen.

Helsingin Sanomien mukaan valoilmiö nähtiin myös Porvoossa, jossa valoilmiö näkyi kymmenisen sekuntia ja sen jäljeltä jäi sinivihreä kenttä. Havaintoja ilmiöstä tehtiin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Eräissä lehtileikkeissä ja kirjeissä kuvataan valon ympärillä olleen loimotusta, jossa oli punaista, vihreää, keltaista, violettia ja turkoosia. Valoilmiön jäänteitä oli näkynyt aina auringonnousuun saakka. Ilmiön näkymisaika on ollut klo 3 - 5.

Valoilmiö nähtiin myös Valko-Venäjän Minskin läheisyydessä lentokoneesta. Taivaalla oli nähty kirkas valo, josta erkani valokiila. Kohteen muoto myös muuttui pallomaisesta soikioksi ja lopulta se muistutti enemmän sirppiä. Valokiilassa oli häikäissyt lentokonetta ja se oli väriltään vihertävä. Sama ilmiö nähtiin myös toisesta lentokoneesta.

Selitys ilmiölle: Rakettikoe Neuvostoliitossa.

Lähteet: Helsingin Sanomat (8.9.1984), lehtileikkeitä, Archives for ufo research, Sceptical Inquirer (James Oberg) volume 33.1.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi