Satelliittien nimet

Kansainvälisten sopimusten myötä kaikki avaruuteen laukaistavat kappaleet, satelliitit, on jollain tavoin luokiteltava. Laukaisun yhteydessä satelliitille annetaan jokin nimi, jota käytetään kirjallisuudessa ja tiedotusvälineissä sen tunnistamiseksi. Samalla satelliitilla voi itse asiassa olla useita nimiä, riippuen paljolti siitä, missä yhteydessä nimi mainitaan.

Kirjallisuudessa ja tiedotusvälineissä käytetään ns. kansainvälistä nimeä. Tämä kuvaa yleensä satelliitin tarkoitusta tai se on satelliittiprojektin lyhenne. Maailman ensimmäinen satelliitti sai nimekseen Sputnik. Suomeksi käännettynä tämä on Matkalainen tai Matkatoveri. Telstar-satelliitit muistetaan helposti nimenkin perusteella tietoliikennetarkoituksista. Navstar-satelliitit liitetään helpostiniiden tarkoitukseen eli navigointiin. Luku satelliitin nimen perässä kertoo, kuinka mones se on sarjassaan. Monilla satelliiteilla on myös työnimiä ennen laukaisua. Lopullisen nimen ne saavat vasta kiertoradalla.

Kaikki planeettaamme kiertävät satelliitit on myös numeroitu. Amerikkalainen NORAD-järjestö (North American Aerospace Defense Command) pitää luetteloa kaikista satelliiteista. NORAD-numero on yleensä viisi merkkiä pitkä. Satelliitti saa myös rekisterinumeron eli designaation. Sen alkuosa kertoo kappaleen laukaisuvuoden. Tämän jälkeen on kerrottu laukaisun järjestysluku kyseisenä vuonna väliviivalla erottuna. Merkkijonon viimeinen kirjain kertoo, mikä osa laukaisusta on kyseessä.

ESIMERKKI: Kansainvälisen ISS-avaruusaseman ensimmäinen kappale laukaistiin avaruuteen marraskuun 20. päivänä vuonna 1998. Avaruuasema sai luettelonumeron 25544. Designaatiokseen se sai 1998-067A. Siitä ilmenee siis laukaisuvuosi, laukaisun järjestyn ja laukaisun osa.

Muita esimerkkejä:

  • Seasat 1, 1978-064A
  • Landsat 7, 1999-020A
  • COBE, 1989-089A
  • Kosmos 1220, 1980-089A
  • SaudiComsat 6, 2007-012E

Satelliitin nimen perässä "r" tai "rkt" viittaa aina kantoraketin osaan, joka myös kiertää radalla. Taivaalta tunnetaan edellisistä esimerkeistä COBE rkt ja Kosmos 1220 rkt, jotka ovat siis puhtaasti avaruusromua kuin itse myös tämän esimerkin satelliitit, joiden laukaisusta on tullut kuluneeksi vuosia tai vuosikymmeniä.