Heavensat

Heavensat on PC-ympäristöön tarkoitettu hyvin suosittu satelliittilaskentaohjelma. Heavensatin avulla voi paikallistaa halutun satelliitin taivaalta tai seurata satunnaisten satelliittien liikkeitä oman havaintopaikan horisontissa. Reaaliaikatilassa se mahdollistaa mm. kirkkaiden satelliittien löytämisen hyvinkin helposti taivaalla. Heavensatin tekijä on venäläinen Alexander Lapshin.

Tähtitaivastila: voit tarkastella satelliittien liikeitä horisontissa. Näet satelliittien sijainnit tähtien suhteen. Tilaa voit käyttää myös tähtikarttana. Hiirellä voit kääntää horisontin haluamaasi ilmansuuntaan. Hiiren zoom-painikkeella voit suurentaa näkökenttää ja lähentää kohteita. Taivaalle saadaan piirtymään ekvatoriaalinen ja horisontaalinen ruudukko, jolloin kohteiden sijaintien määrittäminen on helpompaa. Time Slider Modessa voit liikkua nopeasti ajassa edestakaisin. Tämä on erinomainen toiminto silloin kun haluat jäljittää taivaalla näkemäsi satelliitin. Satellite Trajectory näyttää taivaalla liikkuvan satelliitin polun.

Karttatila: näet koko taivaan kerralla tähtikarttamaisena. Tähtitaivastilan toiminnot toimivat tässäkin tilassa. Karttatila on hyödyllinen silloin kun jäljität satelliitteja tai haluat muuten vain nähdä kokonaiskuvan taivaan liikenteestä.

Maapallotila: näet satelliitit maapallon kartalle projisoituna kaksiulotteisena. Satelliittia klikkaamalla sen ympärille piirtyy näkymisaluetta osoittava ympyrä. Päivän ja yön raja näkyy kartalla. Valitusta satelliitista saadaan ratatiedot kartan alaosaan.

Laskentatila: kertoo taulukkomuodossa satelliittien ylitykset horisontissa. Tämä on hyödyllinen tila silloin kun haluat laskea näkymistiedot tietylle satelliitille ja tietylle ajanjaksolle valmiiksi.

Heavensat -kotisivu.