Havainto-olosuhteet

Jotta satelliitin voisi yleensäkin havaita, tulee sen olla havaitsijan horisontin yläpuolella. Satelliitin tulee olla myös auringon valaisema eli se ei saa olla Maan varjossa. Jotta satelliitti näkyisi havaintopaikalta, tulee auringon olla vielä vähintään 8 astetta horisontin alapuolella. Käytännössä varsinaisen satelliittien havaitsemisen voi aloittaa iltaisin keskimäärin noin tunti auringonlaskun jälkeen. Aamuyöllä havaintoaika päättyy vastaavasti tuntia ennen auringonnousua.

Satelliitteja näkyy parhaiten noin puolentoista tunnin ajan eli aktiivisin vaihe päättyy yleensä 2,5 tuntia auringonlaskun jälkeen tai ennen auringonnousua. Keskiyöllä varsinkin talvisaikaan Aurinko on syvällä horisontin takana ja Maan varjo on kohonnut varsin korkealle. Satelliitteja näkyy tällöin hyvin vähän.

Havaintopaikaksi kannattaa valita mahdollisimman avara ja pimeä paikka, jolta on mahdollisimman esteetön näkymä kaikkiin ilmansuuntiin. Sopivia tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi avoimet ja korkeat kalliot metsien keskellä tai muuten aukeat paikat, kuten niityt, pellot jne. Kaupungeissa avaria paikkoja ovat mm. valaisemattomat urheilukentät, täyttömäet, meren tai järvien rannat. Talvisaikaan meren tai järven jäältä löytyy hyviä havaintopaikkoja.

Lyhyesti:

  • Aloita satelliittien tarkkailu noin tunti auringonlaskun jälkeen
  • Aamulla havaintoaika päättyy tuntia ennen auringonnousua
  • Satelliitteja näkyy hyvin noin puolentoista tunnin ajan
  • Keskiyöllä varsinkin talvisaikaan Aurinko syvällä horisontin takana eikä valaise enää tehokkaasti satelliitteja.