Geostationaariset Satelliitit

Geostationaaristen satelliittien kirkastumisien havainnointi

Geostationaariset satelliitit sijaitsevat noin 36 000 km korkeudessa Päiväntasaajan yläpuolella. Suuren etäisyyden vuoksi, ne näkyvät taivaalla hyvin heikkoina, yleensä vain kaukoputkella havaittavina kohteina. Silloin tällöin niitä osuu taivaalta otettuihin tähtikuviin. Geostationaarisia satelliitteja on mahdollista nähdä jopa paljain silmin kahdesti vuodessa, keväällä kevätpäiväntasauksen tienoilla ja syksyllä syyspäivän tasauksen tienoilla.

Kevät- ja syyspäiväntasauksien tienoilla geostationaaristen satelliittien ratatasot (ekvaattorin taso) ovat kohtisuoraan aurinkoa kohti. Leveyspiiristä riippuen suoran auringonvalon aiheuttamia heijastuksia voi olla mahdollista havaita näissä satelliitteissa. Heijastumiset näkyvät satelliitin kirkastumisena. Tässä listassa on ennustetut parhaat havaintoajat eri leveyspiireille:

Syyspäivän tasauksen havaintojakso

LeveyspiiriParas havaintopäivämäärä
-801.9.
-604.9.
-409.9.
-2015.9.
023.9.
+2030.9.
+407.10.
+6012.10.
+8015.10.

Listasta näemme, että Etelä-Suomeen parhaat havaintoyöt olisivat luultavasti 11/12.10. ja 12/13.10., pohjoisemmaksi ehkä sitä seuraavakin yö. Kirkastumiset olisivat näkyvissä pian auringonlaskun jälkeen ja ennen auringonnousua. Lähimmillään suoraa linjaa satelliitti olisi juuri ennen siirtymistä maan varjoon. Maan varjon etenemistä satelliittien suhteen voi katsoa esim. Heavensat-ohjelmalla. Heavensatista näkee myös kätevästi geostationaaristen paikat taivaalla. Yleisesti ottaen geostationaariset ovat näkyvissä kaakosta lounaaseen matalalla taivaalla (alle 20 astetta). Etelä-Suomessa ne muodostavat nauhan noin deklinaatiolla -8.

Havaintoesimerkkejä

Sami Jumppasen kuva geostationaarisista

Antti Kuosmasen CCD-havainnot ASTRA1-konstellaatiosta