Ennusteet

Satelliitti on näkyvissä havaintopaikan horisontissa vain hetken aikaa. Muutamat satelliitit näkyvät taivaalla vain tiettyinä kuukausina vuodessa. Tietyn satelliitin näkemiseksi on siis tiedettävä missäpäin taivasta ja mihin aikaa se näkyy. Tätä varten ovat satelliittiennusteet. Satelliittien liikkeitä taivaalla voidaan etukäteen laskea. Muutamat tieteelliset laitokset, kuten NASA, julkaisee satelliittien rataelementtejä. Niissä on mainittu halutun satelliitin radan perusparametrit.

Näiden parametrien avulla voidaan laskea satelliitin sijainti havaintopaikan horisontissa haluttuna kellonaikana. Käsin tehtynä tämä on työlästä ja aikaa vievää puuhaa. Siksi tänä päivänä tähän käytetäänkin yksinomaan tietokoneita ja erilaisia ohjelmistoja. Useat web-sivustot tarjoavat laskenta-automaatteja, jotka tarjoavat valmiita näkymisennusteita halutulle havaintopaikalle. Eräs suosituimmista palveluista on ollut Heavens-Aboven sivusto osoitteessa http://www.heavens-above.com.

Ennuste määrittää satelliitin sijainnin melko tarkasti. Vain jotkin rataansa muuttavat satelliitit, kuten useat sotilaalliset kohteen saattavat poiketa näistä näkymistiedoista. Yleensä tarkkuus on kuitenkin huippuluokkaa ja satelliitti näkyy siis sovitussa paikassa sovittuun aikaan.

Heavens-Above tarjoaa satelliittiennusteita horisontillesi (Kuva: Heavens Above)

Ennustepalvelut netissä