Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

EGP - Taivaallinen diskopallo

EGS (Experimental Geodetic Satellite) eli Ajisai (tai myös EGP) on geodeettinen tutkimussatelliitti. Se laukaistiin avaruuteen Japanin Tanegashiman avaruuskeskuksesta elokuun 12. päivänä vuonna 1986.

EGS on pallomainen, halkaisijaltaan 2,15 metrin kokoinen passiivinen satelliitti. Sen pintaa peittää 318 peiliä sekä 1436 laserheijastinta. Peilien koko on noin 25 cm. Satelliitin tehtävänä on yksinkertaisesti heijastaa siihen osunutta valoa.

Satelliitti kiertää maapalloa noin 1480 km korkeudessa. Radan ominaisuudet tunnetaan tarkkaan, joten suuntaamalla satelliittiin lasersäde, voidaan päätellä havaitsijan tarkka maantieteellinen sijainti. Tämä saadaan laskemalla se satelliitin liikkeestä ja säteen heijastumismatkasta. Mittausmenetelmää on käytetty geodeettisiin tutkimustarkoituksiin, kuten saarien sijaintien mittaamiseen.

Visuaalisesti Maasta katsoen EGS näyttää hyvin erikoiselta kohteelta. Lukuisten peiliensä ansiosta se näyttää sädehtivän ylittäessään havaintopaikan horisontin. Sitä monesti sitä kutsutaankin ulkoisen olemuksensa vuoksi myös taivaalliseksi diskopalloksi. Satelliitti välähtelee noin 0,5 sekunnin välein. EGS erottuu heikosti paljain silmin, mutta jo pienen kiikarin avulla sen erikoisuus paljastuu.

Missä EGP sädehtii?

Tämä satelliitti näkyy hyvin Etelä- ja Keski-Suomessa jaksoittain. Satelliitin radan kaltevuus päiväntasaajaan nähden (inklinaatio) on 50 astetta. Sen liikkeitä voi käydä laskemassa mm. Heavens Aboven sivustolla, josta sen löytää designaatiolla 1986-061A tai luettelonumerolla 16908. Myös SatView-sivusto tarjoaa näkymistiedot.

Lue lisää tästä aiheesta

Experimental Geodetic Satellite (JAXA)
Ajisai (ILRS, NASA)

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi