Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Satelliittikohteita

Starlink-helminauhat

Starlink-satelliitit muodostavat aikanaan koko maapallon kattavat laajakaistaverkon ja siihen on suunniteltu jopa 12 000 matalilla radoilla kiertäviä satelliitteja. Satelliitit laukaistaan ryhmissä ja siksi pian laukaisuajankohdan jälkeen taivaalta saattaa löytyä usean Starlink-satelliitin muodostama "helminauha".

Lue lisää Starlink-satelliiteista.

 

Taivaallinen diskopallo, EGP

Satelliittimaailman eräs erikoisimmista kohteista on japanilainen EGP-satelliitti eli Ajisai. Sen pintaa peittää 318 peiliä sekä 1436 laserheijastinta. Taivaalla näkyessään se sädehtii kuin diskopallo. Välähdysjakson pituus on tavallisesti noin 0,5 sekuntia. Satelliitin näkemiseksi tarvitaan pieni kiikari, joka paljastaa sen mielenkiintoisen sädehdinnän.

Lue lisää EGP-satelliitista.

 

Satelliittikolmiot

Kolmiomuodostelmassa liikkuneet satelliitit aiheuttivat paljon kummastusta 1990-luvun lopulla ja vielä 2000-luvun alkuvuosina. Muotoaan hitaasti muuttavan satelliittikolmion saattoi erottaa paljain silminkin ja näky oli hämmästyttävä. Monesti näitä luultiinkin ufoiksi, mutta kyse oli amerikkalaisista sotilaallisista satelliiteista, NOSS-satelliiteista, jotka nykyään kiertävät maapalloa pareittain.

Kiinan Yaogan -satelliittiohjelma on tuonut Maata kiertämään vastaavanlaisia satelliittikolmikoita. Ne saattavat hetkellisesti loistaa hyvinkin kirkkaina ja huomiota herättävinä muodostelmina.

Lue lisää satelliittimuodostelmista.

 

Välähtelevä satelliittipari, TerraSAR-X ja TanDEM-X

Maapalloa pareittain kartoittava satelliittipari aiheuttaa toisinaan kirkkaita välähdyksiä. Niiden alkuperä on lähtöisin kookkaista tutka-antenneista, jotka toimivat valon taittajina tasopeilien tavoin.

Lue lisää TerraSAR-X -ja TanDEM-X -satelliittipareista!

 

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

  • Aurinkokunta Kosmos 1544 II 22.7.2024 klo 0.04, Siuntio, Heikki Sääksjärvi
  • Aurinkokunta ISS, Kuun ylikulku II 15.7.2024 klo 21.42, Siuntio, Heikki Sääksjärvi
  • Muu ilmiö Muu valoilmiö 14.7.2024 klo 0.00-2.00, Vaasa, Serafima Borotinskij-Bränn
  • Aurinkokunta ISS III 13.7.2024 klo 0.07, Helsinki, Pekka Saastamoinen
  • Aurinkokunta ISS IV 9.7.2024 klo 1.43-1.44, Siuntio, Heikki Sääksjärvi 3

RSS Avaruus.fi-foorumi