Kirjaudu tai rekisteröidy

Satelliittikohteita

EGP, Ajisai (Kuva: NASDA)
TerraSAR-X ja Tandem-X (Kuva: Astrium)
Iridium-satelliitti (Kuva: Wikimedia)

Taivaallinen diskopallo, EGP

Satelliittimaailman eräs erikoisimmista kohteista on japanilainen EGP-satelliitti eli Ajisai. Sen pintaa peittää 318 peiliä sekä 1436 laserheijastinta. Taivaalla näkyessään se sädehtii kuin diskopallo. Välähdysjakson pituus on tavallisesti noin 0,5 sekuntia. Satelliitin näkemiseksi tarvitaan pieni kiikari, joka paljastaa sen mielenkiintoisen sädehdinnän.

Lue lisää EGP-satelliitista.

Satelliittikolmiot

Kolmiomuodostelmassa liikkuneet satelliitit aiheuttivat paljon kummastusta 1990-luvun lopulla ja vielä 2000-luvun alkuvuosina. Muotoaan hitaasti muuttavan satelliittikolmion saattoi erottaa paljain silminkin ja näky oli hämmästyttävä. Monesti näitä luultiinkin ufoiksi, mutta kyse oli amerikkalaisista sotilaallisista satelliiteista, NOSS-satelliiteista, jotka nykyään kiertävät maapalloa pareittain.

Kiinan Yaogan -satelliittiohjelma on tuonut Maata kiertämään vastaavanlaisia satelliittikolmikoita. Ne saattavat hetkellisesti loistaa hyvinkin kirkkaina ja huomiota herättävinä muodostelmina.

Lue lisää satelliittimuodostelmista.

Välähtelevä satelliittipari, TerraSAR-X ja TanDEM-X

Maapalloa pareittain kartoittava satelliittipari aiheuttaa toisinaan kirkkaita välähdyksiä. Niiden alkuperä on lähtöisin kookkaista tutka-antenneista, jotka toimivat valon taittajina tasopeilien tavoin.

Lue lisää TerraSAR-X -ja TanDEM-X -satelliittipareista!

Välähtelevät Iridium-satelliitit

Iridium-satelliitit aiheuttavat toisinaan hyvin kirkkaita välähdyksiä taivaalla. Näitä havaitaan joka yö myös Suomessa. Välähdyksen kirkkaus voi hetkellisesti nousta jopa -8 suuruusluokkaan eli ne ovat nähtävissä vaivatta paljain silminkin!

Lue lisää Iridium-satelliiteista.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)