Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Satelliittikolmioita iltataivaalla

Satelliittikolmioita iltataivaalla

Leo Wikholm

Selkeän ja tähtikirkkaan illan koittaessa, voi taivaalta etsiä myös satelliitteja. Näistä jokin todennäköisesti osuu näkökenttään paljain silminkin pienen tutkiskelun jälkeen.

Tuo hitaasti liikkuva valopiste on useimmiten satojen kilometrien korkeudessa ja näkyy siksi, että on Auringon valaisema. Taivaan erikoisimpia satelliitteja ovat satelliittikolmiot. Vuosikymmen jos toinenkin taaksepäin amerikkalaiset NOSS-satelliitit (Naval Ocean Surveillance Satellites) saattoivat kummastuttaa kolmiomuodostelmissa taivaalla ja ne näkyivät hyvin paljain silminkin.

Sittemmin nuo NOSS-kohteet ovat hajaantuneet ja taivaalta voi löytää nyt kiinalaisia korvikkeita, Yaogan-satelliitteja, jotka liikkuvat samalla tavoin kolmioissa. Muodostelmia on useita. Osa niistä voi kirkastua hetkellisesti hyvinkin kirkkaaksi. Toisinaan ne erottuvat vain pienen kiikarin avulla.

Kyseessä on sotilaallisia satelliitteja, jotka käyttävät muodostelmaa apuna esim. merialueiden kohteiden tarkkaan seurantaan.

Yaogan 31 -muodostelman muuttuminen horisontin ylityksen aikana (maksimikork. 74 astetta).

Satelliittien muodostaman kolmion koko on muutaman asteen luokkaa. Muodostelma muuttaa muotoaan horisontin ylityksen aikana ja saattaa aluksi näkyä kolmiona, joka litistyykin jonoksi zeniitin tuntumassa. Lähempänä horisonttia muodostelma palaa taas kolmioksi. Tämä muodon muuttuminen johtuu satelliittien ja havaitsijan välisestä kulmasta.

Satelliitit ovat vasemmalta lueteltuna: NOSS 3-3r, Yaogan 17B (ylempi), Yaogan 17A (alempi) ja Yaogan 17C. Kuva: Mikko Peussa

Uusimpien Yaogan-kolmioiden on havaittu kirkastuvan toisinaan yllättävän kirkkaiksi lähelle 0 magnitudia. Normaalisti ne saattavat näkyä taivaalla huomaamattomina. Maailmalla esimerkiksi joulukuussa tehtyjen havaintojen yhteydessä Yaogan 31 -kolmio (Yaogan 31 A,B ja C) ovat näyttäytyneet poikkeuksellisen kirkkaina.

Yksityiskohtaisempia näkymistietoja tarjoaa mm. Heavens Above -sivusto (esim. satelliitin luettelonumerolla 43275 tai nimihaulla Yaogan*).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *